Kombinovanje boja u enterijeru može biti izazovan zadatak, ali sa odgovarajućim pristupom, možete stvoriti prostor koji odiše harmonijom, stilom i ličnošću. Bilo da ste ljubitelj smirenih, pastelnih tonova ili volite smele, energične kombinacije, postoji 5 pravila za kombinovanje boja koja će vam pomoći da postignete željeni efekat. Od korišćenja analognih boja (koje su bliske jedna drugoj na krugu boja) za postizanje skladnog ambijenta, do stvaranja upečatljivih kontrasta pomoću komplementarnih tonova, saznajte veštinu kombinovanja i pretvorite svoj životni prostor u malo umetničko delo. 

5 pravila za kombinovanje boja u enterijeru

Analogne boje: Ključ za smiren i harmoničan ambijent

Ukoliko želite da kreirate skladan i harmoničan ambijent u svom domu, odabir analognih boja je rešenje za vas. Analogne se nalaze jedna pored druge na paleti boja, pružajući osećaj smirenosti i jedinstva. Kombinovanje nijansi iste boje, poput svetloplave, tirkizne i zelene, stvara umirujuću atmosferu koja je prijatna oku. Ovakva šema je idealna za prostorije u kojima provodite više vremena, poput dnevne ili spavaće sobe. Analogna paleta boja omogućava vam da kreirate prostor koji deluje usklađeno i harmonično, bez naglih kontrasta i uznemirujućih prelaza.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TATEstudio (@tate_studio)

Komplementarne boje: Dinamičan i upečatljiv efekat 

Postignite upečatljiv i dinamičan efekat u svom enterijeru uz komplementarne boje, koje se nalaze na suprotnim stranama palete i kad se koriste zajedno, stvaraju snažan kontrast i vizuelni interes. Zamislite kombinaciju živopisne narandžaste i umirujuće plave, ili energične ljubičaste i svežeg zelenog tona. Ovakve kombinacije unose život u prostor i čine ga uzbudljivim i privlačnim, međutim, budite oprezni, jer previše kontrasta može da deluje napadno i zamorno za oči. Ključ je u pronalaženju ravnoteže i korišćenju boja u optimalnoj meri.

Neutralne boje: Temelj uspešne šeme boja

Neutralne boje su temelj svake uspešne šeme boja u enterijeru. One pružaju mirnu i svestranu osnovu na koju možete dodati akcentne tonove po svom izboru. Bela, siva, bež i braon su klasične neutralne boje koje se lako uklapaju sa drugim nijansama. Korišćenjem neutralne boje za zidove, podove ili velike komade nameštaja, stvarate smirenu pozadinu koja omogućava ostalim bojama da dođu do izražaja. Neutralna osnova takođe pruža fleksibilnost u menjanju dekorativnih elemenata i dodavanju novih nijansi kako se vaš ukus i potrebe menjaju tokom vremena.

Održavanje ravnoteže sa smelim bojama

Ukoliko volite da eksperimentišete sa smelim i upadljivim bojama, važno je održati ravnotežu u prostoru. Intenzivne boje poput jarkocrvene, fuksije ili kobalt-plave mogu biti veoma efektne, ali ih treba koristiti u malim dozama. Umesto da bojite cele zidove u ovim tonovima, razmotrite korišćenje smelog akcenta na manjim površinama, poput jednog zida, jastuka ili umetničkog dela. Na taj način ćete uneti energiju i karakter u prostor, a da ga ne preopteretite. Takođe, uparite ih sa neutralnim tonovima kako biste postigli balans i harmoniju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Betsy Wentz (@betsywentz)

Boje istog tona: Koherentan i skladan izgled

I na kraju, kad birate boje za svoj enterijer, razmislite o njihovoj nijansi ili intenzitetu. Boje istog tona, bez obzira na to koliko se razlikuju, uvek će dobro izgledati zajedno. Na primer, možete kombinovati svetloroze, koralne i bordo nijanse za šarmantan i topao ambijent. Ili, odaberite paletu pastelnih tonova plave, zelene i ljubičaste za smirujuću i opuštajuću atmosferu. Držeći se boja sličnog intenziteta, osiguravate koherentan i skladan izgled prostora, bez vizuelnog nesklada.

Pročitajte i ovo: Uredite dom za leto na čak 15 lakih načina

Naslovna fotografija: instagram.com/betsywentz

Comments