Još od kasnih osamdesetih, očaravajući osmeh Julie Roberts dominira velikim i malim ekranima. Dok joj je njena classy lepota zacementirala status jedne od najvoljenijih američkih javnih ličnosti, moćna hemija koju je kanalisala (i kanališe) u čitavom asortimanu raznolikih filmskih i TV projekata pokazala je vrsni glumački talenat. Budući da se jednako oseća komforno u komedijama, dramama i trilerima, nikad se ne zna u kom ćemo projektu Juliju sledeći put videti. Ali, možete biti sigurni, izabraće ulogu koja pleni samopouzdanjem, šarmom i autentičnošću.

Dok čekamo njeno pojavljivanje u romantičnoj komediji Ticket to Paradise (premijera: 21. oktobar 2022) i političkoj triler seriji Gaslit, izdvojili smo 5 uloga Julije Roberts koje su joj obezbedile titulu ikone svetske kinematografije.

Erin Brockovich u Erin Brockovich (2000)

Listu moramo da započnemo sa Julijinom ulogom koja joj je donela Oscara za najbolju glavnu žensku ulogu. Zasnovan na istinitoj priči, film kazuje priču o nezaposlenoj samohranoj majci koja je u očajničkoj potrazi za poslom kako bi odgajila troje dece. Erin postaje aktivistkinja koja igra po svojim pravilima i prati svoju intuiciju. Robertsova balansira harizmom, upornošću i saosećanjem u toku celog filma. Njena junakinja pleni izuzetnom hrabrošću, prkoseći svim izazovima ne samo u izdržavanju svoje dece, već i postupa ispravno prema stanovnicima uključenim u njenu tužbu, zatrovanim pokvarenim vodosnabdevanjem firme PG&E.

Katherine Anne Watson u Mona Lise Smile (2003)

Smešten u pedesete godine prošlog veka, film prati neudatu svršenu studentkinju koja dobija posao predavača u odeljenju Istorije umetnosti na fakultetu za žene. Julijina Katherine je liberalna i širokih shvatanja, pa svoj način razmišljanja pokušava da implementira i u svoje studentkinje kako bi vodile oplemenjujuće živote, koji se ne ogledaju samo u tradicionalnim vrednostima braka i odgajanja dece. Izbija skandal kad sve više devojaka odbija da se povinuje njenim principima, samo kako bi izabrale vrednosti koje im je društvo nametnulo. Ipak, Katherine uspeva da se sprijatelji sa studentkinjama najrazličitijih karaktera (Kirsten Dunst, Julia Stiles, Maggie Gyllenhaal), pa do kraja filma uviđamo moć ženskog prijateljstva koja se ogleda u globalnoj sreći i istrajnosti.

Isabel Kelly u Stepmom (1998)

Stepmom Chrisa Columbusa je priča o dinamici odnosa dve žene – Jackie (Susan Sarandon), brižne majke dvoje dece, i mlađe Isabel, verenice Jackienog bivšeg muža. Već na početku filma saznajemo da Jackie boluje od malignog tumora, pa nevoljno dopušta Isabel da se brine o njenoj deci. Polako, Isabel i Jackie pregovaraju o svom odnosu, izazivajući jedna drugu, ujedno se baveći pitanjem kako biti dobra majka. Julijina Isabel je cool, uspešna fotografkinja iz velikog grada koja preuzima nove vrste odgovornosti – i to uvek sa velikom dozom autentičnosti. Ona je samouverena, jaka žena koja živi život prema svojim pravilima.

Comments