Kovrdže nisu uvek jednostavne za održavanje, naročito ako ne znate šta da radite sa njima. Zapravo, mnogi imaju kovrdžavu ili talasastu kosu, a da toga nisu ni svesni. Ako vam je kosa tršava, čupava, ima taj frizzy trenutak, to su sve znaci da je, u stvari, kovrdžava.

Ako se pronalazite u ovome, onda je neophodno da nađete odgovarajuću negu za vaš tip kose. Kovrdžavoj kosi je generalno potrebna maska sa proteinima, regenerator za lako raščešljavanje kovrdži. Nemojte koristiti peškir, nego pamučnu majicu u koju ćete umotati svoju kosu. Da, peškir stvara frizz. Potrebno je da nađete proizvode za kovrdžavu kosu i odredite koliko je kovrdžava.

To ćete znati po unutrašnjim kovrdžama koje su očuvane od spoljašnjih uticaja. A ako vašu kosu održavate na pravi način, onda će ona izgledati kao te unutrašnje kovrdže. Difuzer je jedan od ključnih delova te rutine, a ovo su razlozi zašto je potrebno da ga uključite u negu svojih kovrdža. 

Kako funkcioniše difuzer?

Difuzer je nastavak za fen sačinjen od plastike. Omogućava vam da kontrolišete kako će se širiti toplota i tako je oblikovan da gužva kosu dok je sušite i tako dobijete kovrdže. A koje su sve vrline korišćenja difuzera za kovrdžavu kosu?

Čini da vaša kovrdžava kosa bude još kovrdžavija

Dakle, vaša kosa će zadržati svoje prirodne kovrdže, koje će biti još izraženije. Kako biste postigli ovaj efekat, nemojte sušiti kosu fenom kada je sasvim mokra, već sačekajte da se prirodno osuši barem dopola, onda je prosušite uz pomoći difuzera. Fen kroz difuzer nema mogućnost da duva previše snažno, ako da vaša kosa neće biti tršava.

Čuva kosu od oštećenja

Fen za kosu bez difuzera raspršuje toplotu na sve strane i na taj način suši vašu kosu nejednako. Osim toga, direktna toplota oštećuje kovrdže. Kovrdžava kosa je veoma osetljiva i potrebno joj je pravilno održavanje da bi bila najbolja što može. Indirektna toplota koja prolazi kroz difuzer, pored toga što oblikuje vaše kovrdže, čuva ih od oštećenja. Zato nikad nemojte toplotu uključivati na maksimum, već na blažoj temperaturi i srednjoj jačini duvanja.

Skraćuje vreme sušenja

Sušenje fenom je nešto što se ne preporučuje ako imate kovrdžavu kosu, jer će raspršiti kovrdže, uništiti njihov oblik i oštetiti ih. No, ako to radite sa ovim nastavkom za fen, neće biti tih negativnih posledica. Vaša kosa će samo brže biti osušena. Tako, iako žurite negde, moći ćete da je oblikujete na brzinu.

Imaćete veći volumen

Difuzer ima zupce koji su osmišljeni tako da vašu kosu podignu, drže, i tako osuše, što će dovesti dotle da vaša kosa ima veći volumen. Za dodatni efekat kosu prebacite preko glave i tako je sušite. Još jedan trik je da podignete kosu šnalom u samom korenu, tako da bude blago odignuta od glave, pa je tako sušite.

Bolja definicija kovrdži

Pronađite šta vašoj kosi najviše odgovara, ali opšte je poznato da kovrdžava kosa osušena sa difuzerom izgleda najlepše. Svaka kovrdža je lepo definisana, imaćete volumen, i kosa neće biti tršava. Lepe kovrdže mogu biti i ako sušite kosu prirodno, ali činjenica je da tada neće imati isti volumen i da nećete spoznati maksimum svojih kovrdža. To su sasvim dovoljni razlozi da difuzer postane neizostavni deo vaše hair care rutine.

Naslovna fotografija: instagram.com/curly_barbie

Jovana Petković

Comments