Kada dođe trenutak da renoviramo prostor u kojem živimo, najbolje je pristupiti tome kao slaganju slagalice. Kao što nas je neko, još kad smo bili mali, naučio da se slagalica sklapa tako što se prvo izdvoje ivice da bismo mogli da napravimo okvir, tako smo pitali i dizajnere enterijera odakle krenuti i šta sve treba znati kada želimo da osvetlimo naš prostor na najbolji mogući način.

Prisustvo i odsustvo svetlosti nam u svetu boja baš tu istu boju oduzimaju, ali u svetu dizajna prostora u kojem živimo, to je ono što što nam boji prostor. Zato je jako bitno znati određene trikove kojima se koriste dizajneri enterijera koje vam otkrivamo:

1. Sami namestite “raspoloženje” u prostoriji

Osvetljenje u velikoj meri utiče na to kako ćete se osećati u nekoj prostoriji. Ono što dizajneri vole da naglase je da je najbolje imati minimum tri nivoa inteziteta osvetljenja, koje ćete moći da prilagođavate prema dobu dana, raspoloženju, prilici… Yeelight Led pametna sijalica 1S Dimmabile nam čak i daje mogućnost da to uradimo sa telefona. Možete sebi da stvorite mood koji vam odgovara tako što ćete se povezati sa aplikacijom ili preko Apple HomeKit-a, Google Assistant-a i drugih platformi.

3 2 e1615303732787 5 saveta dizajnera enterijera kako da pravilno osvetlite dom

2. Osvetljenje mora da naglašava određene elemente prostora

Kao što dodajete outline rečima koje želite da istaknete, tako bi trebalo to da uradite i sa nekim delovima nameštaja kao što su kuhinjski ili viseći elementi, stepenice ili hodnici. Po savetu dizajnera enterijera, najbolje i najmodernije rešenje su upravo led trake. Yeelight LED trake mogu da idu čak i do 10 metara, a kada se povežete preko svog pametnog uređaja možete da prilagođavate boju, intezitet kao i tajmer.

en 05 e1615303767750 5 saveta dizajnera enterijera kako da pravilno osvetlite dom

3. Boja je bitna

Ukoliko niste neko ko voli prirodnu svetlost, lako možete da je kontrolišete nekim većim i debljim zavesama ili draperijama. A onda bi trebalo da se odlučite koje tonove želite u svakoj od prostorija. Međutim, biranje između toplih i hladnih tonova je davno prošlo. Umesto da odlučujete da li želite belo ili žuto svetlo, sad možete da birate između čak 16 miliona boja Yeelight LED pametne sijalice 1S Color. Boje pritom mogu da se sinhronizuju sa ritmom muzike. Uskladite svetlo sa svojim raspoloženjem, a ono će se uskladiti i sa izborom vaše muzike.

en 05 4 e1615303967835 5 saveta dizajnera enterijera kako da pravilno osvetlite dom

4. Svetlo mora da upotpunjuje ostatak dekora

Dizajneri često koriste svetlo kao “reflektor” koji će nekom određenom delu nameštaja pružiti pažnju koju zaslužuje. Najbolji primer za to je, recimo, svetlo iznad kamina ili lampa koja će nam osvetliti radni prostor. Pogotovo ako opremamo dečju sobu gde nam je bitno kako ćemo osvetliti sto nad kojim će dete provesti veći deo vremena. Potrebno je osvetljenje koje neće detetu uticati na vid ili zdravlje rožnjače, i koje ga neće “umarati”. Yeelight svetla poseduju serifikat o niskom sadržaju hazardne plave boje, tako da imaju odličan uticaj i na zdravlje.

009 e1615303823671 5 saveta dizajnera enterijera kako da pravilno osvetlite dom

5. Manje je više

Osvetljenje koje visi sa plafona dizajneri enterijera ne koriste već godinama. Oni preporučuju podne lampe i to u svakom uglu po jednu, kako bi prostor bio jednako osvetljen. Ukoliko nam se taj koncept ne uklapa, postoji mogućnost Yeelight “šteker lampi” koje, sem što rade na senzor i same predosete koliko nam je svetlosti potrebno, pomažu da se noću uspavate ukoliko vam je teško da zaspite u potpunom mraku.

en 03 1 2 e1615303854857 5 saveta dizajnera enterijera kako da pravilno osvetlite dom

Yeelight je vodeći svetski brend kada su u pitanju pametna osvetljenja. Detaljnim istraživanjem došli su do inovacija u pametnoj interakciji, industrijskom dizajnu i osvetljenju prostora. Svi njihovi uređaji su potpuno kompatabilni sa Apple Home Kit, Google assistant, Amazon Alexa, Xiomi Mija i drugim platformama. Isto tako omogućili su da se svetlima upravlja sa pametnih uređaja preko Yeelight aplikacije ili preko daljinskog upravljača. Glasni su zagovornici “zdravog osvetljenja” i prvi na svetu su dobili serifikat o niskom sadržaju hazardne plave boje. Njihov asortiman obuhvata sve – od sijalica, preko ambijentalne rasvete, do stonih lampi. 

Comments