Nesumnjivo živimo u zlatnom dobu televizije. Toliko smo preplavljeni striming servisima i mnoštvom serija da je nemoguće da ih sve pogledamo i za nekoliko života. TV projekti sad imaju moć i izvore koji privlače najveće talente sveta. Tako smo, na primer, dobili Big Little Lies sa Reese Witherspoon, Nicole Kidman i Meryl Streep – seriju koja je zasnovana na bestseler romanu Liane Moriarty. Uz novac, svetski prepoznatljiva glumačka imena, i širok reach televizije i striming servisa, sve veći broj pisaca čeka svoj red kako bi svoja književna dela pretvorio i u serije. Jack Reacher je nedavno debitovao na Amazon Primeu, dok će HBO Max uskoro emitovati House of Dragon, prvi Game of Thrones spin-off.

Ipak, gledaoci ne prepoznaju odmah ovakve adaptacije, ne pretpostavljajući da su bazirane na knjigama. Uz mogućnost preskakanja uvodne špice, mnogi fanovi uživaju u serijama, a da i nisu čuli za literarna dela koja su ih inspirisala. Ovo su 5 popularnih serija za koje možda niste znali da su zasnovane na knjigama…

You – zasnovana na romanima You i Hidden Bodies Caroline Kepnes

Nakon tri sezone i bezbroj intenzivnih, jezivih monologa, poznata nam je priča o Joeu Goldbergu i njegovoj uvrnutoj potrazi za pravom ljubavlju. Penn Badgley odlično tumači sociopatu-knjigoljupca kom se fanovi uporno vraćaju bez obzira na to koga juri, a njegov romantični pohod izgleda da ne jenjava, jer uskoro dobijamo i četvrtu sezonu. Ipak, ono što fanovi možda ne znaju je to da se Joe Goldberg prvi put pojavio na stranicama You, triler romana Caroline Kepnes koji je objavljen 2014. godine. Kepnes je napisala još dva nastavka, ali kako vreme odmiče – serija je od treće sezone manje bazirana na dešavanjima iz originalnog štiva.

The Haunting of Hill House – zasnovana na istoimenom romanu Shirley Jackson

Nakon što se prvi put pojavila 2018. godine, noćne more – koje su pratile mnoge gledaoce koji su pomno pratili ovu horor seriju – nemaju plan da se zaustave. Prva sezona franšize varira između prošlosti i sadašnjosti, prateći otuđenu porodicu koja se suočava sa zastrašujućim sećanjima iz stare kuće koju je davno napustila. Mike Flanagan je maestralno režirao seriju, a deo zasluge svakako pripada i Shirley Jackson, autorki istoimenog romana iz 1959. godine, koja je postavila temelj za jednu od najstrašnijih serija današnjice.

Killing Eve – zasnovana na nizu romana Lukea Jenningsa

Veliko iščekivanje vlada za četvrtu, i finalnu, sezonu Killing Eve, britansku triler seriju koju je adaptirala Phoebe Waller-Bridge. Serija, koja je povećala slavu Jodie Comer i Sandre Oh, prati život plaćenog ubice i operativca koji postaju intrigantno povezani u smrtonosnoj igri mačke i miša. Iako je serija pomalo izgubila na kvalitetu otkako ju je Waller-Bridge napustila, vlada veliki hajp među fanovima oko poslednje sezone, a ako se to ne ispuni – uvek se možemo vratiti originalnom štivu Lukea Jenningsa koje je, nekako, uspelo da bude još brutalnije i uvrnutije od serije.

Comments