Da li se u poslednje vreme osećate loše, nezadovoljno, manjka vam samopouzdanja i jednostavno se osećate ranjivo i samo? Verovali ili ne, ovo su gotovo sigurni znaci da se nalazite u toksičnom prijateljstvu, a da toga niste ni svesni. Nije važno da li je u pitanju nova drugarica ili drugarica koju znate iz detinjstva, ali jeste važno da prepoznate toksični patern u koji ste upali. Veoma je moguće da se osećate kao da ste vi nešto skrivili i kao da baš sa vama nešto nije u redu, ali to nije istina. Istina je da ste u okruženju i pod uticajem osobe koja u vama budi nesigurnosti i koja manipulativno koristi vaše slabosti, kako bi se osećala bolje, a učinila da ste vi “ispod nje”. Ovo se često dešava bez upozorenja ali može se, ako dobro osmotrite situaciju i “crvene zastavice” – unapred sprečiti. Ako u svom prijateljstvu prepoznate neki od pet znakova koje vam predstavljamo u nastavku teksta, vreme je da iz njega izađete bez kajanja i gledanja unazad.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Zove te samo kada je u problemu

Sigurno si to do sada osetila. Tvoja drugarica, koju smatraš bliskom, zove te samo kad je u problemu, kad je nesrećna, kada joj je potrebno “rame za plakanje”. Takođe, zove te samo onda kada joj je potrebna pomoć, i na sve to podrazumeva da ćeš se ti naći tu za nju u bilo koje doba dana i noći. Što bi možda i bilo okej, da i ona za tebe čini istu stvar. Ali, ne. Ona nije dostupna kada je tebi potrebna, a kada se oseća dobro, izlazi sa svojim drugim prijateljima – a tebe se ne seti da pozove. Ili joj kaži kako se osećaš i vidi šta će ti reći na to, ili jednostavno prestani da joj budeš dostupna kao do sada.

Osećaš manjak energije i umor nakon viđanja sa njom

Kao da ona iscrpi sve tvoje baterije svojim prisustvom. Ona se hrani tvojom energijom, kao takozvani “energetski vampir” i umara te svojim pričama, stavovima, licemernim ponašanjem ili potrebom da stalno bude važnija, glasnija i u centru pažnje. Ona kao da oseća da si ti raspoložena i puna ljubavi, i sebi zada misiju da te iscrpi i sve ono lepo zadrži za sebe, bez razmišljanja o tome šta će tebi ostati. Veruj nam, kada si pored prave osobe – osećaćeš se poletno i raspoloženo čak i nakon zajedničke noći nespavanja, a kamoli nečeg drugog. Ako sa tvojom drugaricom nije tako, vreme je da preispitaš vaše prijateljstvo.

Comments