Vaše misli u potpunosti određuju kakav će vam biti život, a ako ste previše u svojim mislima to vas može kočiti da iskoristite potencijal i živite onako kako biste hteli. Na engleskom jeziku se to zove overthinkinga mi baš i nemamo najsrećniji prevod, eventualno bi to bilo “preterano razmišljanje”.

Kada pišem o ovakvoj temi ne mogu da zanemarim i sopstveno iskustvo. Otkad znam za sebe preterano razmišljam o svemu. O tome šta ću reći, kako ću se ponašati, zamislim čitavu situaciju i onda vežbam i zamišljam kako treba da odreagujem, da se postavim. Ulazim u dubine, čak i ako je nečiji komentar bio površan, konstantno nesvesno analiziram ljude i njihove postupke.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LLEMERCÍ SPACE (@llemerci)

Preterano razmišljanje mi je postalo toliko prirodno da me ne ometa da obavljam svakodnevne zadatke. U stanju sam da istovremeno čitam knjigu i razmišljam o tome kako ću da platim račune i analiziram novog dečka svoje najbolje drugarice. Kao što možete pretpostaviti, u glavi jednog overthinkera je prilično bučno i glasovi nikada ne prestaju. I to umara. A pored toga, sprečava vas da zaista nešto uradite, već samo razmišljate o tome. Ovo su pojedini načini koji će sigurno pomoći da ne provodite toliko vremena u svojim mislima da vas to ometa u životu.

Manje analize, više akcije

Ovo je očigledan savet, ali to ne znači da ga je lako poslušati. Kada primetite da ste prešli sve granice u razmišljanju i da je to postalo kontraproduktivno, onda je najbolji savet da napravite pokret. Izađite u šetnju oko zgrade, dogovorite se sa drugaricom da izađete na piće, skoncentrišite se na svoje disanje i ne obazirite se na sve te glasove u glavi.

Pročitajte i ovo: Zašto „overtinkeri“ najteže preboljevaju slamanje srca

Obratite pažnju na čula

Preterano razmišljanje često dovodi u anksioznost, a u korenu oba stanja jeste odvojenost od sadašnjeg trenutka. Kada previše razmišljate, odvajate se od sebe, idete u moguće scenarije, u prošlost – svuda ste samo ne u sada. Zato je neophodno da angažujete sopstvena čula kako biste se vratili u sadašnjost.

Obratite pažnju na zvuke oko vas, na miris okoline, spoljašnju temperaturu. Pogledajte oko sebe, probajte da opišete mesto gde se nalazite, posmatrajte prolaznike, građevine, kakvo je vreme. Osvestite svoj položaj, bilo da sedite, stojite ili ležite, razmislite kako se osećate, da li vam je prijatno, da li vam je određeni deo tela utrnuo.

Osvrnite se na ono šta možete kontrolisati

Velika većina onoga o čemu overthinkujemo jesu stvari koje se nikad neće desiti i koje su van naše kontrole. Previše toga u našim životima ne zavisi od nas, nego od raznih ljudi i okolnosti. Ako se skoncentrišete samo na ono što direktno zavisi od vas, odmah ćete osetiti kako vam je spao teret sa leđa, a i auomatski ćete imati mnogo manjih stvari oko kojih ćete razmišljati.

Poverite se prijateljima

Podelite sa vašim najdražim ljudima problem preteranog razmišljanja, možda se i oni osećaju isto. Dajte im zadatak da vas opomenu kad god primete da ste počeli da overthinkujete. Tražite pomoć i to ne samo od prijatelja, već i od psihoterapeuta, jer je to najbolji način da promenite način na koji razmišljate.

Pročitajte i ovo: Ne postoje prošlost i budućnost, sve je samo sada

Zapisujte sve o čemu razmišljate

Vrlo zanimljiva stvar u vezi sa ulaženjem u dubine jeste da one ne izgledaju toliko duboko, nerealno, nedostižno kada se zapišu. Vaše misli su neuhvatljive, lete svuda bez reda, ali kada ih pretočite na papir, onda ih morate konkretizovati i samim tim postaju realnije. Kada zapišete ono o čemu razmišljate, primetićete da se više nećete vraćati na tu istu stvar, jer ste je već promislili i pustili da “izađe iz glave”.

Naslovna fotografija: instagram.com/llemerci

Jovana Petković

Comments