Prvi sastanci nisu rezervisani za mlade, hrabre i neobuzdane, niti za očajnike koji traže partnere preko aplikacija – u bilo kom periodu života možete doći u situaciju da se nešto dešava na emotivnom planu i da prvi put izlazite sa nekim ko vas je zainteresovao. Trema je nezaobilazna – i trema je dobra. Odlična polazna tačka za razgovor, jer možete novoj osobi reći da imate tremu, koliko dugo niste ni sa kim izašli na dejt i zašto. A zatim, ako se ispostavi da vam se ta osoba sviđa i posle prvog sastanka, možete nastaviti da budete iskreni i da joj kažete šta je ono što tražite u odnosu, koje su vam vrednosti najvažnije i možete joj poveriti da želite da sačekate sa seksom dok se bolje ne upoznate – ili da želite seks, jer ste gladni i željni. Ali, sa ovim smo već odmakli dalje od prvog sastanka, a na prvom sastanku, osim što treba da uočite znake upozorenja (i da ih imate u vidu) neke stvari treba i da istolerišete, odnosno, da ne “pišete minuse”. To nisu neke važne stvari, tako da ne bi trebalo da vam bude teško da preko njih pređete.

Odeća

A šta ste vi obukli i sa kojom idejom? Jedan od sporednih efekata treme pred prvi sastanak, jeste želja da ostavite utisak, koja vas može odvesti u neočekivanom pravcu. Tako da vaš dejt (kao i vi) može potpuno promašiti u tome i pojaviti se preterano ulickan, ili suviše kežual (verujući da u papučama izgleda baš opušteno). Dakle, možda je trema zbog sastanka odgovorna za privremenu amneziju u pogledu svega što neko zna o dres-kodu, ne uzimajte to suviše k srcu (mada može da bude i neprijatno i smešno i vama i njemu – a ako je tako, zezajte se i smejte se zajedno).

Praznine u razgovoru

Pre svega, uopšte nije neophodno sve vreme pričati. Naročito ako ste izašli na večeru – ne možete razgovarati dok žvaćete. Dalje, normalno je razmisliti o onome što ste čuli, da biste pronašli odgovarajući komentar, ili pitanje. Ne bi trebalo da vam bude neprijatno zbog zastoja i pauza u razgovoru, to nije tapkanje u mestu i prazan hod, to je deo povezivanja. Dok ćutite, možete se gledati u oči i komunicirati pogledom i osmehom. Ono što radite je upoznavanje i ono što pokušavate je da drugu osobu osetite i možda nećete uspeti u tome na prvom sastanku. ali, pokupićete neke iskrice, biće nekog sadržaja koji ćete kasnije isprocesuirati. Ne očekujte da vas druga osoba zabavlja i ne pokušavajte vi da zabavljate nju. Duhovitost prosipajte spontano, nemojte smišljati duhovite komentare, ili reagovati humorom da biste prikrili neprijatnost – ako je to ono što radite, prijavite to. Bolje ćete “probiti led” prvog sastanka priznanjem neke svoje slabosti, nego blistavim šarmom.

Pročitajte i ovo: 10 saveta za izgradnju uspešne veze

Ako ne osećate odmah da se možete zaljubiti

Možda je istina da mi to, zapravo, odmah znamo. Da li ćemo se nekome prepustiti, da li ćemo ga doživeti, da li ćemo razviti osećanja. Nešto u nama zna i ako taj intuitivni unutrašnji odgovor izostane, ako ništa u vama ne zatreperi u prisustvu druge osobe, verovatno nema smisla da pokušavate da sa njom uđete u vezu. Ali, možda ne možete da osetite ništa, jer ste suviše anksiozni, suviše usredsređeni na sebe, suviše izloženi i ranjivi i obuzeti potrebom da se zaštitite, a da ne budete shvaćeni pogrešno. Možda druga osoba uopšte nije vaš tip (onaj od koga vam leptirići momentalno prorade) i nalazite se u konfliktu – neko vam se jako dopadane  ne na način na koji ste navikli (ne ponavlja se obrazac) i odnos sa tim nekim je zapravo iskoračenje iz zone komfora. Možda se nećete zaljubiti odmah, ni za mesec ili tri, ali možda imate pred sobom materijal za ozbiljnu i posvećenu vezu, koja može biti kvalitetnija od svega što ste iskusili reagujući “na prvu”.

Koliko uživate u restoranu, hrani, ili bilo čemu što radite na prvom sastanku

Ne sudite o osobi na osnovu mesta na koje vas je izvela. Možda to nije njeno omiljeno mesto, ali veruje da će ostaviti pravi utisak (isto kao i sa odećom), ili je možda mesto lepo, ali hrana loša, ili muzika pogrešna. Ignorišite to i usredsredite se na osobu i na ono što vam prija u njenom izgledu i ponašanju.

Pročitajte i ovo: Evo kako da solo sastanke sprovedete u praksu

Ako vaš dejt kaže da voli nešto što je vama glupo

Možda pominje bend koji vi apsolutno ne podnosite, ili mu se sviđa nešto što smatrate prostačkim i neukusnim. Sličan kulturni milje, interesovana i intelektualne sklonosti jesu veoma, veoma važne, ali nemojte zaključiti da je neko prostak i glupan, zato što mu se sviđa nešto što vi smatrate prostim i glupim. Smatrajte ovo upola podignutom crvenom zastavicom, pa na sledećim sastanicima istražite šta je ono što vam je zajedničko i u čemuoboje možete da uživate.

Naslovna fotografija: instagram.com/loveandwildhearts

Brankica Milošević

Comments