U eri Instagrama, Facebooka, različitih aplikacija i filtera, dobrih telefona, pristupačnih fotoaparata, gotovo da svi možemo da napravimo dobru fotografiju. Naravno, i pored svega toga daleko ćemo biti od onih talentovanih ljudi i stručnjaka, koji znaju da prepoznaju dobar kadar, koji znaju šta sve treba da se poklopi kako bi fotografija bila idealna. Međutim, ako tvoj posao nije fotografija i ne znaš baš mnogo o tome, onda ti predlažemo da poslušaš neke od naših saveta, koji će ti pomoći da napraviš idealnu fotografiju, koja će ulepšati tvoj Instagram feed.

Okreni telefon horizontalno (landscape) i tako fotografiši 

Ako uglavnom fotografišeš uspravno, probaj malo da promeniš ugao. Naime, počni da slikaš horizontalno, jer ćeš tako više stvari i detalja uhvatiti. Druga jako važna stvar jeste činjenica da kada slikaš horizontalno držiš telefon sa obe ruke i onda je mogućnost da nešto ne bude fokusirano jako mala. Naravno da je izuzetak kada fotografišeš na primer zgrade ili visoke objekte ili nečiji portret, tada je potrebno da telefon držiš uspravno. Međutim, uvek kada imaš nedoumicu izaberi landscape. 

landscape 1 5 trikova kako da napraviš dobru fotografiju sa svojim telefonom

Pravilo trećine 

Ako se već baviš fotografijom onda si sigurno čula pravilo trećine. Međutim, ako voliš da fotografišeš i želiš da unaprediš svoje veštine i jednostavno želiš da tvoje fotografije izgledaju lepo i da bude upečatljive, onda ti savetujemo da se pridržavaš ovog pravila. U principu jednostavno je i gotovo svi pametni telefoni imaju ovu opciju. Stručno se naziva gridlines, a najjednostavnije rečeno to izgleda kao kada bi svoju fotografiju sada podelila na devet delova, odnosno pravougaonika. Na mestima gde je presek treba da se nalaze najupečatljiviji momenti fotografije, jer je to ono što drugi primećuju kada gledaju tvoje fotografije i to je nešto što ti primećuješ kada gledaš tuđe fotografije. 

Comments