Blizina je jako važna 

Vrlo je važno koliko blizu prilaziš kada fotografišeš nešto. Najbolju fotografiju ćeš napraviti ukoliko se približiš nekom objektu ili osobi. Sve što je sa velike razdaljine neće biti efektno. Pored toga moraš pronaći i odgovarajući ugao. Fotografije slikane odzgo ili odzdo nisu baš za svačiju ruku, jer će, ukoliko nisi profesionalac, biti istaknuto nešto što ne želiš. Zato i kada slikaš selfi trudi se da približiš telefon kako bi fotografija bila jasna i kako bi se svi detalji isticali. 

Šta kada je loše osvetljenje? 

Ono što nam najčešće kvari potencijalno dobru fotografiju jeste loše osvetljenje ili nedostatak osvetljenja. Kada je objekat koji fotografišeš u senci i kada je pozadina svetlija, fotografija neće baš biti reprezentativna. U tom slučaju možeš da pokušaš da prostor koji fotografišeš bude ravnomerno osvetljen. Postoje i oni momenti kada želiš da fotografija bude malo dramatičnija. I u tim slučajevima ti savetujemo da probaš da postaviš predmet fotografisanja tako da bude maksimalno osvetljen, čak i više od pozadine. Pozadina će biti tamna i tako ćeš stvoriti prilično dramatičan efekat.

osvetljenje 1 5 trikova kako da napraviš dobru fotografiju sa svojim telefonom

Fokusiranje i doziranje svetlosti

Pre nego što klikneš capture, zastani na trenutak. Pogledaj dobro sve što je prethodno naznačeno. I obavezno, pre svega klikni na ekran da fokusiraš sliku. Zatim, nakon toga probaj sa doziranjem svetlosti. To je prva opcija koja nam se pojavi na telefonima kada kliknemo na ekran. Nekome je u obliku sunca, a to znači da možeš da podešavaš svetlost. Ovo je idealna opcija kada fotografišeš zalazak sunca ili nebo. Tada možeš istaći sve te predivne boje. 

Fotografije: unsplash.com 

Jelena

Comments