Seks je tabu i, dokle god je to slučaj, biće raznih mitova koji će se prenositi sa generacije na generaciju, u društvu, putem društvenih mreža. Ono što je svim mladim osobama veoma potrebno jeste seksualna edukacija, da bi se svim mitovima zauvek stalo na put. Još je više zabrinjavajuće što odrasle osobe veruju u ove neistine. Hajde da razbijemo mitove jednom zasvagda.

Veličina šake ili nosa je povezana sa veličinom penisa

Istina je da na osnovu jednog dela tela ne možete reći koliki je drugi deo tela. Kao što na osnovu stopala ne možete reći kolika je šaka, tako na osnovu šake ili bilo kog drugog dela tela ne možete proceniti kolika je veličina penisa. Prosto, ne funkcioniše tako, niti je uvek sve na našim telima srazmerno. Zato je sasvim besmisleno “meriti” šake, nos, stopala i po tome procenjivati koliki bi mogao da bude penis.


Veličina penisa je genetski određena, ne samo sa očeve strane, već i sa majčine, odnosno rođaka i predaka sa obe strane. Što znači, da biste znali kolika je nečija veličina penisa, potrebno je da ga vidite nagog.

Pročitajte i ovo: Navike žena koje uvek imaju zdrav libido

Muškarci konstantno misle o seksu

Ovo je veoma pogrešno mišljenje koje šteti i jednom i drugom polu. Sa jedne strane, to ograničava žensku seksualnost u smislu da žene retko imaju misli o seksu, a sa druge strane da su muškarci “životinje” kojima je samo jedna stvar na pameti.

Na internetu se može pronaći informacija da muškarci na seks pomisle na svakih 7 sekundi, što znači da o tome misle 8.000 puta dnevno – što je zaista previše. No, prema drugim podacima, 54% muškaraca je izjavilo da na seks pomisli nekoliko puta dnevno, a 43% više puta nedeljno.

Žene su nezainteresovane za seks

Ovo je jedan toliko štetan mit koji traje vekovima i milenijumima. Devetnaest procenata žena je reklo da na seks pomisli više puta dnevno, a 63% njih pomisli nekoliko puta nedeljno. Ali, to ne znači da seks žele manje, samo da im je u proseku manje u mislima.

Stav da su žene nezainteresovane je u potpunosti pogrešan i previše uprošćava stvari. Sasvim je u redu da libido nije toliko visok, ali na njega utiču razne stvari, kao što su, na primer, briga o kućnim poslovima i deci posle radnog vremena, što zaista umara i smanjuje libido.

Ne može da se zatrudni u toku dojenja

Postoji mnogo slučajeva kad je žena zatrudnela dok doji. Starinska shvatanja su da do toga ne može doći, jer rizik svakako postoji, naročito što su u mesecima nakon porođaja menstruacije uglavnom neredovne. To znači da uopšte ne možete da pretpostavite kada su vam plodni dani, a kada ne. Dakle, laktacija nema veze sa mogućnošću da vaše jajne ćelije budu oplođene.

Školjke su afrodizijak

Pre nego što svom partneru za večeru pripremite školjke, treba da znate da ne postoji mnogo naučnih dokaza koji dokazuju povezanost između hrane i libida. Studija po kojoj je nastao ovaj mit je rađena na pacovima, gde je dokazano da pacovi koji su jeli školjke imaju veće nivoe testosterona i veće želje za parenjem. No, potrebno je odraditi još studija na ljudima gde bi se ovakva tvrdnja dokazala. Isto važi i za drugu hranu za koju se smatra da je afrodizijak, kao što je čokolada ili ljute papričice.

Pročitajte i ovo: #sextalk: Šta da radite ako od partnera ne dobijate oralni seks kakav želite

Seks je dobar trening

Naravno, seks je fizička aktivnost, ali ako vam je stalo do vežbanja, bolje je da odete u teretanu umesto da imate seks. Prema studiji u kojoj je učestvovalo 21 mladih heteroseksualnih parova, žene su, u toku seksa koji je trajao 30 minuta, izgubile 69 kalorija, a muškarci 101. Dok sa laganim trčanjem od 30 minuta žene izgube 213 kalorija, a muškarci 276. Dakle, seks nije najbolji način da sagorite kalorije.

Naslovna fotografija: instagram.com/whiskyouth

Jovana Petković

Comments