Nije tajna da avokado predstavlja ključni sastojak u specijalitetu gvakamole, ali postoji još veliki broj načina na koje ovo zeleno voće možemo iskoristiti. Poput leblebije ili krompira, avokado se može poslužiti u mnogo različitih oblika i dobro funkcioniše u različitim teksturama. Međutim, za razliku od navedenih namirnica, avokado je prilično nestalan – jednog dana je previše nezreo za upotrebu, a sledećeg je praktično gomila kaše.

Pošto avokado može biti posebno nezgodan, uvek je dobro imati recept (ili dva) koji bi mogao imati koristi od narezanog, zgnječenog ili mešanog avokada. Na ovaj način više nikada nećete morati da brinete da li ćete još jedan prezreli avokado baciti u smeće. Imate avokado koji neće preživeti noć hamburgera? Razbijte ga na gotovu pljeskavicu za drugačiju teksturu. Želite li da dodate malo avokada u doručak? Pomešajte ga sa sastojcima kao što su banana, smrznuti mango i kakao prah tako da postane osnova smutija.

Avokado, koji se često naziva superhranom, prepun je zdravih masti (koje su dobre za vaše srce) i drugih ključnih hranljivih sastojaka koji mogu poboljšati vaše opšte zdravlje. Ima više kalijuma nego banane (da, zaista!) i bogat je vlaknima koja zasićuju. Takođe, avokado je dobar izvor antioksidanata koji su odlični za vašu kožu, kosu i nokte i mogu pomoći u prevenciji određenih vrsta raka.

Nastavite da čitate da biste saznali kako svoje obroke možete podići na viši nivo, zahvaljujući podsticaju avokada koji je zdrav za srce.

Ubacite ga u burger

Svi znamo da pire avokado dobro deluje na tost i čips (a la guacamole), ali takođe predstavlja i obilan preliv za burgere. Smrskani avokado (pomešan sa svežim sokom od limete, solju i biberom) donosi smeli, ali poznati ukus i teksturu inače nezanimljivom ćurećem burgeru. Ako niste ljubitelj ćurećih burgera, avokado se dobro slaže i sa goveđim burgerima.

Dodajte ga u smuti

Pošto avokado ima neutralan ukus, predstavlja idealni sastojak za smuti. Kad se dobro izmeša, avokado je kremastiji nego ikad i u stanju da drugim sastojcima pruži priliku da “zablistaju”. U ovom napitku, avokado je anker za spanać, jabuku i malo soka od jabuke.

Probajte ga u sendviču

Sviđalo vam se to ili ne, čini se da su zelena salata i paradajz uvek glavni sastojci za sendviče, ali mi smo tu da tvrdimo da je avokado jednako dobar (ako ne i bolji). Na primer, napravite sendvič sa jajima i pršutom koji će biti “začinjeni” s narezanim avokadom.

Comments