Svako ko ima više od 30 godina reći će vam da su dvadesete u najmaju ruku bile izazovne. Društvo očekuje da smo na određeni način zreli, dok mi u dvadesetim ne znamo ko smo, ni šta tačno želimo od života. Pored toga nam ne pomažu svi oni koju su se, ipak, pre nas snašli u životu. Takvih je, naravno, malo – ali činjenica je da nam čak i oni odmažu.

Dvadesete bi trebalo da budu period pronalaženja, period u kome samo treba da se upoznamo sa tim kako je živeti život odraslih, pa tek onda da vidimo kako to da realizujemo. Svako od nas odrasta u drugačijem periodu, nekoga zrelost pokupi pre, nekoga kasnije. Ali, najviše nas zbunjuje kada mislimo da smo dovoljno zreli za određene stvari, a drugi nam govore da to nije slučaj. I sve to uz onu famoznu rečenicu: Pa, još ste mladi.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели LLEMERCÍ SPACE (@llemerci)

Tada nismo sigurni šta nam je činiti. Da li je potrebno da se branimo i govorimo da nismo više tako mladi ili to da prihvatimo, jer, zaista nekada nismo spremni da budemo pravi odrasli ljudi. Ono čega smo, međutim, svesni je to – da je naše telo i dalje u dobrom stanju i da bi o tome trebalo da brinemo upravo u tim momentima. U svojim dvadesetima bi trebalo da obratimo pažnju na svoje zdravlje – a evo i kako!

Neka vam vaši reproduktivni organi budu na prvom mestu

Slažem se, ovo je zvučalo malo dramatično. Ali, dozvolite da objasnim. Upravo zato što su dvadesete toliko čudne i svi se nalazimo u drugačijim životnim epohama – iako smo svi istih godina – svako od nas razmišlja o osnivanju porodice. U pojedinim momentima intenzivnije mislimo o tome, ali – kada nas prođe – to ne znači da je problem rešen.

Čak i ako vam se trenutno čini da ste rešili i da sigurno ne želite decu, ipak je potrebno da o svojim reproduktivnim organima vodite računa. Šta bi to trebalo da znači? Za žene, konkretno, znači češći odlazak na ginekološki pregled, dok bi muškarci trebalo da testiraju brzinu svojih spermatozoida, ako su u mogućnosti da to urade.

Regularno odlazite na lekarske preglede

Sećate se da smo u osnovnoj i srednjoj školi odlazili na lekarske i stomatološke preglede u sklopu školskih aktivnosti? To je, naravno, zbog toga što škole nisu imale uvid u to koliko roditelji brinu o deci, jer svačija porodična situacija je drugačija, zbog čega su preuzeli stvar u svoje ruke.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели LLEMERCÍ SPACE (@llemerci)

Isto tako – u svojim dvadesetima bi trebalo da odlazimo na regularne preglede. Naravno, uz ginekološke preglede potrebno je da čekiramo svoje zdravlje i na drugi način. Jednom u godinu dana bi trebalo da se testiramo na seksualno prenosive bolesti, da odemo zubaru i da proverimo krv. Vađenje krvi je obaveza koja traje svega 20-ak minuta – zato nemojte da izbegavate da odradite testove koje možete. Ovo vam mnogo može značiti za vašu budućnost!

Brinite o svom mentalnom zdravlju

Sigurno ste primetili da je sve češća pojava depresivnih i anksioznih ljudi koji ne znaju kako da se izbore sa ovakvim osećanjima. To je zato što nismo na vreme počeli da razgovaramo o tome koliko je bitno voditi računa o svom mentalnom zdravlju. Ali mi smo, sva sreća, generacija dvadesetogodišnjaka koji se trude da promene te stvari, zbog čega ćemo ponovo da spomenemo da je veoma bitno da vodimo računa o svom mentalnom zdravlju. Psihoterapija je jednako bitna kao i odlazak kod stomatologa.

Na kraju, posvetite se sebi u svojim dvadesetima. Svakog dana stavljajte SPF, vodite računa o tome da se dobro naspavate nakon što provedete dan u izlasku. Uživajte u svakom momentu – onda kada ste solo i onda kada ste u vezi. Trudite se da ostanete iskreni prema sebi i da date sebi oduška jer su svačji putevi drugačiji. Ni sa kim se ne takmičite. Živite svoj život.

Naslovna fotografija: instagram.com/llemerci

Milica Antić

Comments