Provodimo sve više vremena u svojim domovima, stoga su se, poslednjih meseci, mnogi od nas odlučili da unesu promene u životni prostor, obnove nameštaj ili se jednostavno reše stvari koje im samo zauzimaju prostor i skupljaju prašinu. U periodu pandemije upuštanje u nove investicije sigurno nije opcija za većinu, stoga su do it yourself  tutorijali i ideje značajno dobili na popularnosti, a mogućnosti za promenu su velike, i kada raspolažete budžetom od 1000 dinara. Ovo su neki od jednostavnih, i gotovo besplatnih, načina za transformaciju doma, kojima ćete posvetiti ne više od jednog popodneva.

Uklonite svetlo sa plafona

Svetla na plafonu su odlična ideja, ukoliko imate mogućnost da podešavate osvetljenje, u suprotnom – provešćete dane u kojima će jako svetlo biti konstantno upaljeno, trošeći i više struje nego što je potrebno. Kako biste dali novi duh prostoriji, koristite se stonim ili podnim lampama, a u sve to možete uključiti i sveće. Sobi ćete dati komforniju atmosferu, a i sakrićete nedostatke koji su možda nastali prilikom uređenja enterijera.

Udaljite nameštaj od zidova

Ukoliko želite da bolje iskoristite životni prostor, verovatno ćete doći na ideju da nameštaj postavite uz zidove, kako biste dobili što više slobodnog mesta. Ipak, veća je šansa da na ovaj način samo stvorite neprirodan raspored, naročito u dnevnoj sobi, u kom će prostor za druženje uz popodnevnu kafu biti previše širok, uz gomilu neiskorišćenog prostora. Nameštaj je najbolje koncentrisati u središtu prostorije oko glavne tačke, poput kamina ili televizora.

Osvežite prostor biljkama

Biljke su jedan od najlepših dodataka svakom domu koje će ga osvežiti i kod vas razviti nove hobije. Uklapaju se u svaku prostoriju i možete ih smestiti na radni sto, policu ili jednostavno napraviti poseban kutak za njih u ćošku dnevne sobe. Možete izabrati posebne saksije koje će se uklapati sa stilom koji vlada u vašem domu, ali se možete i posvetiti DIY projektima i crtanjem po njima i kod kuće. Postoje različite biljke koje su pogodne za prostorije u kojima je često upaljena klima ili grejanje, ali i biljke koje upijaju negativnu energiju i zračenje iz elektronskih uređaja, stoga je na vama da izaberete odgovarajuću.

 

Comments