Kako se decembar pojavi na kalendaru,  grad nekako suptilno počne da miriše na kuvano vino. Topla šolja u rukama daje poseban cozy osećaj, pa tako često poželimo da ga i sami pripremimo kod kuće. Iako je to šetanje do štandova na kojima se ono kupuje samo po sebi zabavno i festivno, nekada nismo raspoloženi da izađemo iz kuće. Zato, u nastavku predstavljamo nekoliko recepata toplih napitaka koje možete da isprobate ove zime u udobnosti svog doma.

Kuvano vino

Uvek možete da probate da skuvate crno vino! Sastojke već sigurno imate, ali hajde da ih svakako nabrojimo:

2 šolje crnog vina

2 kašike šećera

1 šolja vode

1 manja pomorandža

malo bibera

malo cimeta

muškatni oraščić


Na dnu manje šerpe stavite dve kašike šećera. Kada se šećer karamelizuje dodajte dve šolje vina i jednu šolju vode. Isecite narandžu na kolutiće, ali ne skidajte koricu, i dodajte u šerpicu. Kada proključa promešajte i dodajte sledeće začine – biber, cimet i muškatni oraščić. Isključite ringlu i ostavite šerpu još malo na ringli, iako želite odmah da probate, sačekajte malo da začini odrade svoju magiju.

Topla čokolada “with a kick”

Svakako najmiliji topli napitak je čokolada, bela, crna ili mlečna, nije toliko bitno, bitan korak je onaj koji sledi nakon što skuvate čokoladu. Uvek možete kupiti neku od onih instant kesica i skuvati izabrani slatkiš po uputstvu koje je napisano na pakovanju, ali dok je čokolada još uvek vruća dodajte čašicu likera i mešajte nekoliko sekundi. Najbolja kombinacija ovog pića koje će vas instant ugrejati je mlečna čokolada i liker od višanja. Miris višnje i čokolade će ispuniti prostoriju, a vaše je samo da se ušuškate i uživate.

Kuvani sajder

Da, sajder je već dovoljno slatko piće i nisu mu potrebni dodatni zaslađivači, to je tačno. Ali, jeste li nekada probali da sajderu dodate voće? Evo predloga kako da to odradite efikasno i vešto kao da ste već dovoljno ispraksirani!

Sastojci:

Sajder od jabuke (ili kruške)

Isto voće od koga je napravljen sajder

1 narandža

đumbir u prahu

cimet

muškatni oraščić

Ukoliko preferirate sajder od jabuke dodajte mu jabuke, ako je kruška vaš favorit, jasan je sledeći korak. Kao kada kuvate kompot iseckajte voćkicu po izboru na malene kocke i dodajte je u šerpu, zatim preko nje sipajte sajder i ostavite na tihoj vatri da se kuva. Dok se sajder kuva vi na lice stavite neku maskicu i podignete uživanje na sledeći nivo! Zatim,  isecite pomorandžu na četvrtinu i zajedno sa đumbirom u prahu, cimetom i muškatnim oraščićem dodajte narandžu toplom sajderu. 

Comments