Drevni kineski feng shui zakoni već duže vreme postavljaju mejnstrim trendove, koje entuzijastično praktikuju i Gwyneth Paltrow i Marie Kondo. Neupućenima se feng shui može činiti pomalo ezoterično, ali, ako odvojite vreme da se udubite u filozofiju koja stoji iza njega, otkrićete da se ne zasniva samo na jednostavnim zdravorazumskim praksama koje naše domove čine zdravijim i uređenijim, već otkriva i u kojoj meri smo s njima povezani. Istovremeno, feng shui proučava i na koji način naš dom može uticati na raspoloženje i blagostanje ukućana.

Kako bi demistifikovala pojedina pravila stare kineske tradicije, njujorški feng shui ekspert, Laura Benko, predočila je pojedine izvodljive savete koje možemo primeniti u našem enterijeru. Benko je kreirala savremen, holistički pristup, ujedno poštujući drevne tradicije. Feng shui ne transformiše strukturu kuće, već čini da ona evoluira zajedno sa nama.

Usporite protok energije

Ako postoji direktni prolaz od glavnih do sporednih vrata kuće, energija veoma brzo ulazi i izlazi iz prostora. Ovo možete rešiti tako što ćete na toj putanji staviti šareni tepih – orijentalni ili sa zanimljivim geometrijskim oblicima. U cilju usporavanja protoka energije, postavite i slike na zid, a možete smestiti i kružni stočić.

Izbacite stvari bez funkcije

Svi skupljamo razne predmete koje smeštamo po raznim lokacijama prostora u kom živimo. Velika količina stvari sprečava nas da imamo jasan tok misli i može nas emocionalno opteretiti. Feng shui se manje bavi savršenim uređenjem doma, a više kreiranjem srećnog i zdravog okruženja. Zato, organizujte elemente u prostoru kako bi svaki imao svoje mesto – poseban deo za račune, za reciklažu, za ključeve. Osećaćete se opuštenije i efikasnije.

Stazu do ulaznih vrata učinite prohodnom

Ulazna vrata predstavljaju glavni portal za energiju koja ulazi u kuću. Shvatite je kao posetioca koji na jednostavan način može doći do vašeg doma. Treba da imate spoljno osvetljenje i vidljivu adresu. Kad uđete unutra, ne treba da vas sačeka zid, već otvoren prostor. Ako je, pak, zid prisutan, na njega okačite ogledalo koje daje utisak dubine prostora.

Posetiocima dajte razlog da zastanu

Budući da energija ulazi na glavna vrata, ne bi valjalo da ona odmah vode ka stepenicama, gde bi energija otišla na sprat. Takođe, ne želite da vam, kako uđe, posetilac naleti na frižider ili spavaću sobu, pa organizujte tako da ih dočeka otvoreniji prostor u kom bi zastali. Ako su vam ispred vrata ipak postavljene stepenice, u podnožju postavite neko umetničko delo, a na vrhu teži predmet koji bi usporio energiju.

Comments