Milenijalci – kao i članovi svake druge generacije – daleko su od savršenstva, ali povremeni negativni koje dobijaju od starijih generacija često se graniče sa apsurdnošću. Oni koji su rođeni između 1981. i 1996. godine neretko su opisivani kao lenji i arogantni, a od mlađih generacija kao nekul. Svako ima svoje mišljenje, ali niko ne može da spori da milenijalci, od svih generacija, trenutno prednjače u čitanju knjiga – raznih žanrova. Ovom prilikom smo izdvojili 7 must-read knjiga milenijalaca, a oni koji još nisu – definitivno bi trebalo da ih pročitaju. Ko zna, možda ovi primeri promene generalizovana mišljenja Baby Boomera i Gen Z.

Ok Boomer, Let’s Talk: How My Generation Got Left Behind – Jill Filipovic

Spremni ste za afirmaciju vašeg života, milenijalci? U ovoj knjizi, advokatica i književnica Jill Filipovic obraća se ekonomistima, kreatorima političkih dešavanja i milenijalcima koji se svakodnevno svim silama bore za bolji život –  slikajući šokantni i istančani portret onih koji su rođeni u godinama između 1981. i 1996, ukazujući na to da ove generacije nude mnogo više od konzumiranja avokado tosta.

Childfree by Choice: The Movement Redefining Family & Creating a New Independence – Dr. Amy Blackstone

Imati ili nemati decu – to je pitanje o kom bumeri i milenijalci nikako ne mogu da se usaglase. Podsetimo se, 1980. je prosek godina novopečene majke bio 22.7, a danas je 26. Do 38. godine, 69% bumera je živelo sa supružnikom i barem jednim detetom, a danas je to slučaj sa 55% milenijalaca. Ova knjiga se u velikoj meri bazira i na prethodnim istraživanjima koja govore da žene danas čekaju duže kako bi postale majke – u četrdesetim godinama. Autorka se dotiče pitanja istorije i trenutnog rastućeg principa gde mnogi odrasli odustaju od roditeljstva, uključujući i šta to znači za društvo, ekonomiju, uloge polova i zaostavštinu, kao i šta razumevanje i podrška za sve tipove porodica može dovesti do pozitivnog ishoda za roditelje, one koji to nisu i decu.

Normal People – Sally Rooney

Da se dotaknemo i romana. Stvaralaštvo književnice Sally Rooney već godinama predstavlja jednu od glavnih tema među čitalačkim krugovima, budući da je do 30. godine objavila tri svetski slavna romana. Jedan od njih je Normal People, koji prati kompleksno prijateljstvo i odnos dvoje tinejdžera, koji pohađaju istu srednju školu, a potom i isti fakultet u Irskoj. Oni razvijaju intenzivnu vezu koja otkriva traume i nesigurnosti. Roman je dobio brojne nagrade i predstavlja neizostavni deo listi naj knjiga 21. veka. Pored ovog, možete pročitati i Sallyne Conversations with Friends i Beautiful World, Where Are You.

Can’t Even: How Millennials Became the Burnout Generation – Anne Helen Peterson

Januara 2019, književnica kulture i bivša akademkinja, Anne Helen Petersen, napisala je viralni tekst za BuzzFeed – o milenijalskom sagorevanju, koje autorka tvrdi da je “rođeno iz nepoverenja u institucije koje su nas izneverile, i uzrokovano nerealističnim očekivanjima savremenog radnog mesta i porastom anksioznosti i beznađa zbog konstantnog pritiska da treba da živimo onlajn”. Uz socioistorijska istraživanja, intervjue kompetentnih sagovornika i detaljnu analizu, Can’t Even ispituje kako su milenijalci došli do ove tačke i u kom smeru se dalje mogu kretati.

The Year of Magical Thinking – Joan Didion

Ovi nagrađivani memoari su puni autorkinih prisećanja i iskustava nakon smrti njenog supruga, pisca Johna Gregoryja Dunnea, 2003. godine. Nekoliko dana pre njegove smrti, njihova ćerka Quintana je bila hospitalizovana u Njujorku zbog upale pluća, koja se razvila u septički šok, pa je bila nesvesna u trenutku očeve smrti. Preživela je, a potom na aerodromu doživela još jednu nesreću. Ovo su bila stravična iskustva za Joan Didion, koja je sve detaljno predstavila u ovoj knjizi koja se bavi najvećim ljudskim strahovima, neizvesnostima, iščekivanjima i agonijom.

My Year of Rest and Relaxation – Ottessa Mosgfegh

Kao što smo pomenuli, milenijalci i sagorevanje idu kao nokat i prst. U suštini, potrebna nam je pauza, što je isto ono što je potrebno protagonistkinji ovog romana, koja je rešila da ode na dugoročni break. Još uvek emotivno poljuljana zbog smrti roditelja koja se desila u toku njenih studija, odrasla milenijalka odlučuje da živi od povereničkog fonda koji su joj ostavili, pa odlazi na godišnju “hibernaciju”. Dok godina odmiče, upoznajemo tek ponekog novog junaka. Ako vam zvuči da radnja nije bogata – u pravu ste, ali nekako uspeva da teče. Roman je mračan i duhovit i bizaran i, iako likovi ne rade ništa specijalno, nesumnjivo su zabavni – i mogu inspirisati prekopotrebni self-care dan (ili godinu).

Kids These Days: Human Capital and the Making of Millennials – Malcolm Harris

Milenijalci su često bombardovani generacijskim klišeima, što može učiniti da se izgubi slika o realnosti, pogotovo što važe za najedukovaniju generaciju. Naučeni su da rade besplatno (prakse, volontiranje), i siromašniji su i bez stabilnog radnog mesta kakvo su imali njihovi roditelji, bake i deke, i bez raznih vidova društvenih i finansijskih sigurnosti. U knjizi Kids These Days, Malcolm Harris – milenijalac sa Vol strita, istražuje trendove kao što su studentski kredit, porast stažiranja i praksi, masovno zatvaranje, društvene mreže i drugo – kako bi oslikao portret šta znači biti pripadnik nepravedno oklevetane generacije. 

Naslovna fotografija: instagram.com/laurenjuliabooks

Dušan Veselinović

Comments