Garderober krcat kao da se u njemu odigrava sezonska rasprodaja do 70%, fioke koje samo što ne eksplodiraju koliko stvari pokušavaju da zadrže u sebi (zvuči poznato?), stolice, fotelje, sobni bicikl natovareni još gomilom stvari – a ti nemaš šta da obučeš! U redu, znam, imaš odeću, ali nemaš kombinacije, sve jasno. Ali, na stranu to. Prema feng šui principima ovo je nedopustivo jer ako je takvo okruženje u kom boraviš, šta li ti se onda tek dešava u glavi? Verovala ti u to ili ne, najočigledniji i verovatno najblaži oblik stresa je taj što se satima nervozno premeštaš s noge na nogu jer ne znaš šta sa čime da upariš ne bi li dobila zadovoljavajuć autfit. Mnogo dublje, onako podsvesno, nered zaista doprinosi tome da se osećamo ograničeno, zatrpano, kao da nemamo gde, pa čak i nemoćno, iako zapravo sve i jeste u našim rukama. OK, vreme je za detoks!

Iskoristi višak slobodnog vremena da pospremiš svoj život, pardon, garderober, a od krajnjeg ushićenja i rasterećenja te deli samo nekoliko koraka.

Sve napolje!

Bukvalno. Napravi prostora tamo gde ga ima najviše i isprazni svaki kutak koji nastanjuje tvoja odeća, obuća, aksesoari. Neka sve bude na vidnom mestu da bi znala sa čime raspolažeš. Verovatno ćeš pronaći stvari na koje si zaboravila i koje sada želiš ponovo da nosiš, a možda najzad shvatiš i da ti zaista nisu potrebna tri identična crna džempera, naročito ukoliko nosiš samo jedan od njih. Uglavnom, izbaci sve, iz svih kutaka i neka sve bude na videlu. (Isto pravilo se može primeniti i na osećanja…)

7 koraka do sređenog garderobera a verovatno i života e1585239029933 7 koraka do sređenog garderobera (a verovatno i života)

Upitnik

Sada prelazimo na onaj neprijatniji deo – pitanja i (iskreni) odgovori. Kada bi trebalo da sada kupiš te cipele, da li bi ih kupila? Da li si nosila tu košulju u prethodnih godinu dana? Da li i dalje možeš da se uvučeš u tu suknju? A ta mrlja od pudera, da li zaista veruješ da se može skinuti? Ukoliko je tvoj odgovor “ne” na svako pitanje koje sebi postaviš, jasno ti je… Izbaci apsolutno sve nepotrebno, zaista nepotrebno. Ne štedi se, budi stroga i iskrena prema sebi. Nikakvi viškovi ne dolaze u obzir. Ma da, i dalje pričamo o ormaru!

Imaš pravo da spasiš samo nešto…

Ukoliko postoji komad koji jako, jako voliš iako ga ne nosiš često jer je previše svečan ili pak previše sportski pa se ne uklapa u tvoj svakodnevni stil, možeš da ga sačuvaš. Ipak, pre nego što ga vratiš u ormar, postaraj se za to da bude čist i uredno složen na nekom vidnom mestu kako bi prvi sledeći put kada se budeš našla u odgovarajućoj sitaciji imala svog “keca u rukavu” kada je autfit u pitanju. Nešto poput speed dial-a u kriznim situacijama.

Comments