Svi volimo filmove o haotičnim porodicama koje žive za dramu, a koja porodica je haotičnija od kraljevske? Bilo da su zasnovani na realnim istorijskim ličnostima ili su u potpunosti imaginarni, filmovi o monarsima su uvek zabavni za gledanje, čak i da bismo se samo na trenutak upustili u svet buržoazije. Zato – pauzirajte s gledanjem serije The Crown, pristavite čaj i uživajte u ovim najboljim royal filmovima…

Marie Antoinette (2006)

Sofia Coppola je tragičnoj francuskoj kraljici dala drugu šansu sa ovim dramsko-komičnim ostvarenjem u kom Kirsten Dunst briljira kao Marie Antoinette, princezi koja se u 18. veku sa austrijskog dvora preselila u Versaj, gde je sa četrnaest godina postala kraljica Francuske. Brak sa Louisom XVI nije konzumiran godinama, pa se Marie okrenula ekstravagantnim haljinama, frizurama od jednog metra i zabavama za pamćenje, zbog čega je bila zvana “kraljica deficit”. Ipak, ne zna se zasigurno da li je izgovorila čuvenu: Neka jedu kolače. Dvoje od četvoro dece joj je preminulo, a potom je usledila Francuska revolucija koja je odnela i njihove i brojne druge živote plemića i građana. Kirsten je dopadljiva kao “razuzdana”, ali napaćena kraljica – sa svim vrlinama i manama tipičnog ljudskog bića. 

The Favourite (2018)

Godine 1711, Velika Britanija je u ratu sa Francuskom. Kraljica Anne (Olivia Colman) je lošeg zdravlja i iskazuje nezainteresovanost za političke probleme, preferirajući igru sa sedamnaest zečeva – zamenom za njeno sedamnaestoro pokojne dece. Ujedno, za njenu pažnju se bore rođake Sara Churchill, vojvotkinja od Marlbora (Rachel Weisz) i Abigail Masham (Emma Stone). Lejdi Sarah je njena poverenica, savetnica i tajna ljubavnica, i vlada kroz kraljičin uticaj. Međutim, njen trud da kontroliše Anne osporava Robert Harley, lider opozicije. Ova crna komedija je pobrala brojne nagrade, a Olivia Colman je dobila Oscara za najbolju žensku ulogu.

The Princess Bride (1987)

Ova romantična, komična fantazija je zasnovana na istoimenom romanu Williama Goldmana iz 1973. godine, a kazuje priču o farmeru Westleyju (Cary Elwes) koji se zaljubljuje u prelepu, ali buntovnu Buttercup (Robin Wright), za čiju porodicu radi. Westley odlazi na drugi kraj sveta kako bi zaradio dovoljno novca za svoju dragu, ali se ubrzo pretpostavlja da je poginuo na moru, pa maliciozni princ Humperdink (Chris Sarandon), koji se, takođe, zaljubio u Buttercup, želi da je oženi. Westley, koji se godinama čeličio da postane jedan od najvećih boraca na svetu, vraća se da je spase… Film sačuvava narativni stil knjige, pa sve vreme imate osećaj kao da čitate bajku. The Princess Bride danas važi za kultni i jedan od najboljih filmova osamdesetih.

Richard III (1995)

U isti tim ubacite Iana McKellena, Annette Bening, Roberta Downeyja Jr, Maggie Smith i Kristin Scott Thomas i dobijate film za sva vremena. Richard III je adaptacija pozorišne predstave i postavlja je u fiktivnu Veliku Britaniju 1930-ih, a Richard je prikazan kao fašista koji planira da uzurpira tron. Iako nije bio uspešan na bioskopskim blagajnama, i ovaj film je pobrao brojne prestižne filmske nagrade (kao i nominacije za Oscara), a Ian McKellen je dobio Golden Globe. 

The Princess Diaries (2001)

Nama, na primer, svaki put kad pomislimo na film o kraljevskim porodicama – pomislimo na The Princess Diaries, verovatno zato što je obeležio naše detinjstvo i bio jedan od najpopularnijih filmova s početka dvehiljaditih. Ostvarenje je lansiralo karijeru Anne Hathaway, koja igra Miu – tipičnu stidljivu nerd Amerikanku koja, nakon saznanja da joj je pokojni otac bio plemićke krvi, postaje pretendent za presto Đenovije, fiktivne evropske kraljevine. Njenu baku, kraljicu Clarisse, igra legendarna Julie Andrews, pa gledati ovakav nesvakidašnji komični duo predstavlja svojevrsno uživanje. 

The King’s Speech (2010)

U ovoj istorijskoj drami, Colin Firth igra budućeg kralja Georgea VI koji, da bi se izborio sa mucanjem, odlazi kod Lionela Loguea, australijskog govornog i jezičkog terapeuta kog tumači Geoffrey Rush. Pored brojnih nesuglasica, muškarci vremenom postaju prijatelji, a nakon abdikacije Georgeovog brata, novi kralj se oslanja na Loguea da mu pomogne da napravi svoju prvu ratnu radio-emisiju uoči britanske objave rata Nemačkoj 1939. godine. 

Elizabeth (1998)

Ova biografska period drama prikazuje početak vladavine Elizabeth (Cate Blanchett), britanske kraljice, koja dolazi na tron nakon smrti njene polusestre Mary I, koja ju je prethodno lišila slobode. Odmah po dolasku na presto, Elizabeth se suočava sa pretnjama i intrigama koje pokušavaju da je sa njega skinu. Blanchett, kao i uvek, dominira (što dokazuje i njena nominacija za Oscara), a ulogu je reprizirala 2007, kad je snimljen i nastavak pod nazivom Elizabeth: The Golden Age

Roman Holiday (1953)

Anne, krunisana princeza neimenovane evropske države je u državnoj poseti Rimu, i postaje frustrirana svojim strogo isplaniranim životom, pa tajno napušta ambasadu svoje zemlje. Odloženo dejstvo sedativa je tera da zaspi na klupi, gde je pronalazi Joe Bradley, proterani reporter medija American New Service, ali je ne prepoznaje. Misleći da je pod dejstvom alkohola, Joe je pušta da prenoći u njegovom stanu. Roman Holiday važi za jednu od najboljih romantičnih komedija svih vremena, a gledati Audrey Hepburn i Gregory Peck kao ljubavni par zaista predstavlja jedinstvenu čar. 

Naslovna fotografija: instagram.com/thingsidoforlove_

Dušan Veselinović

Comments