Okrutnost prema životinjama dovela je do toga da zabranimo krzno i egzotične kože. Da li bi perje trebalo da bude sledeće? Nastavite da čitate kako biste saznali o svemu što smo istražili.

Poslednje nedelje mode donele su nam brojne ekstravagantne kolekcije sa prolećim i letnjim trendovima za 2023. godinu. Unapred je najavljeno da će svi prikazani komadi, pre svega na londonskoj Nedelji mode, biti oslobođeni od egzotičnih vrsta koža i krzna. Međutim, zapitali smo se šta se desilo sa perjem u svetu mode?

Dugogodišnji klasik u svetu mode, perje ptica kao što su nojevi bili su česta pojava na pistama tokom nedelja mode. Brojni veliki brendovi kao što su Erdem i Marc Jacobs uvrstili su ih u svoje kolekcije u Londonu, Njujorku, Parizu i Milanu. Iako je svet mode svoja leđa okrenuo krznu i egzotičnim kožama (u Londonu se oni ne nalaze na pistama još od 2018. godine) kao što su krokodilska, zmijska ili guštera – koje više nisu ni toliko u trendu – postavlja se pitanje da li bi perje moglo da bude sledeće na toj listi. Možda je baš ovaj materijal jedan od onih koji bi dizajnerima naneo poteškoće da ga se tako lako odreknu.

Demonstranti protiv korišćenja krzna su glasni već decenijama i 2022. krzno više nije naša jedina opcija za grejanje (iako ostaje debata o održivosti sintetičkog lažnog krzna, s obzirom na to da se materijali oslanjaju na fosilna goriva na bazi plastike…). Međutim, etički razlozi za izbegavanje krzna su jasni. Isto tako, egzotične kože su vremenom postajale neprihvatljivije – Burberry je zabranio njihovu upotrebu u maju 2022. godine, nakon ponovljenih kampanja za dobrobit životinja koje su naglašavale neetičke prakse i zlostavljanje životinja.

Pročitajte i ovo: Zašto je Fendi baguette torba toliko popularna?

Perje kao modni trend – kratka istorija

Uključivanje ptičjeg perja u modu jedva da su nova vest, a za to vam nismo potrebni mi kako bismo vam potvrdili činjenicu. Perje se vekovima koristilo u proizvodnji odeće, od njegovog uvođenja u srednjem veku i upotrebe na oglavlju američkih starosedelaca do venecijanskih maski u 12. veku, kao i maskembalskih haljina u 16. veku. Činjenica je da je perje veoma lagano, a njegova prozračna svojstva su dugo privlačila ljubitelje mode, bilo da su korišćena za ukrašavanje najluksuznijih damskih haljina, ili da su oblikovana u vidu boa za karnevalske događaje širom sveta.

Čak i vrhunski modni brendovi kao što su Gucci, Mugler, Valentino i mnogi drugi su bili česti korisnici perja, što je dovelo do toga da bude primećeno na brojnim poznatim ličnostima poput Lady Gage, Rihanne, Cardi B i drugih. Pojedine od ovih zvezda su bile, naravno, žestoko kritikovane zbog svog izbora da nose perje, i to sa dobrim razlogom.

Perje kao modni trend – neetičko prikupljanje

Perje je predviđeno da se čupa sa ptica tek kad one više nisu žive (bilo za potrebe mesa ili kože), ali to nije uvek slučaj. Čerupanje ptica na živo, što je upravo onako kako zvuči, veoma je česta pojava u modnoj industriji. Jedan od menadžera organizacija PETA jasno govori kako je prikupljanje perja podjednako nehumano kao i prikupljanje krzna.

Kako i sama kaže, korišćenje perja nije poželjno onog trenutka kada saznate kako se zapravo dobija – što se odnosi upravo na čerupanje ptica dok su još žive. Naravno, kao što je i očekivano, prikupljanje perja sa živih jedinki za njih predstavlja veliku traumu i patnju, pre svega zbog brzine i jačine kojom se odvija.

Da li postoji etički način prikupljanja?

Sad kad ste upoznati sa problemom oko prikupljanja perja, ne možete a da se ne zapitate šta preostaje kao opcija? Da, veštačko perje postoji, i relativno se lako nalazi putem interneta, ali se većina alternativa pravi od sintetičkih materijala koji nisu biorazgradivi, što stvara veliki teret planeti prilikom procesa stvaranja.

Ako prikupljanje perja direktno sa životinje nije humano, a veštačko perje nije dobro za planetu zemlju, šta onda raditi?

Dobra vest je što su dizajneri počeli da tragaju za boljim opcijama. Kao što se to desilo sa kožom, vunom i svilom, ekološki prihvatljive veganske opcije će biti na delu ako bude dovoljno potražnje. Ali evo još jednog pitanja za razmišljanje: možda je vreme da shvatimo da uskakanje na svaki trend nije održivo za planetu ili životinje koje ga dele sa nama – i da praćenje svake mode nije neophodno.

Razvoj alternativa

Ipak, postoji alternativa koja ima manje lošeg uticaja… Brend Pangaia predvodi put u stilskoj održivosti sa svojim naučno vođenim razvojem kreiranim posebno za modnu upotrebu. Oni su razvili FLVRDVN™ – biorazgradivi materijal koji je napravljen od divljeg cveća, biopolimera i prožet aerogelom. To bi mogla biti genijalna alternativa kaputima punjenim perjem (i daleko manje uticajna od sintetičkih opcija).

Ipak, kad je u pitanju perje, čini se da mnogi kupci i dalje žele pravu stvar. Brend Arket koristi prerađeno perje, dobijeno iz odbačenih vreća za spavanje i proizvoda za posteljinu, još od 2018. godine. Međutim, oni koji žele da postignu drama momenat i baš žele da imaju komad odeće ukrašen perjem, mogu otkriti da, baš kao što su lažno krzno i veštačka koža u najrazličitijim oblicima sada dostupne u održivom obliku, tako je i veštačko perje pristupačnije.

Jedan od najvećih online sajtova za prodaju odeće, Asos, nudi svojim kupcima široku listu proizvoda od “lažnog perja”, uključujući brojne torbe, suknje, haljine, bluze itd. Portparol ovog sajta jednom prilikom je izjavio da su oni veoma posvećeni radu sa stručnjacima iz industrije kako bi podržali tekuća istraživanja, poput onih koje sprovodi Arket, a zatim razvili i primenili standarde za dobrobit životinja, jer nije prihvatljivo da životinje pate u ime mode.

Dakle, kupujte bolje, kupujte manje i, ako se odlučite za lažno, uverite se da ste upoznati sa procesom proizvodnje. Pored očiglednih ukrasa od perja na vašoj odeći i modnim dodacima, dok ulazimo dublje u zimu, ne zaboravite da bi i vaša udobna pufnasta jakna mogla biti puna perja. Ako vam je važno da nema perja, onda još jednom proverite komponente punjenja na etiketi.

Pročitajte i ovo: Istražili smo modni trend nanogica – holivudski “statusni simbol”

Naslovna fotografija: instagram.com/scorpio.jen

Nenad Grubanoski

Comments