Kad smo prvi put čuli da Netflix priprema heist mini-seriju Kaleidoscope, u kojoj će glavnu ulogu igrati Giancarlo Esposito (kog pamtimo po vrsnim rolama u serijama Breaking Bad, Better Call Saul i The Boys), i koja će doneti određeni vid interakcije sa gledaocima, blago je reći da smo se veoma zainteresovali. Kaleidoscope nije baš kao Black Mirror: Bandersnatch, koja je kreirana kao biraj svoju avanturu sa razgranatim narativima, jer Kaleidoscope donosi fiksne ishode. Ipak, postoji više varijacija u načinu na koji želite da je gledate. Ovo je zato što je serija napravljena tako što je gledljiva od koje god epizode da je počnete. Zvuči bizarno, zar ne? Nažalost, ovakav pristup se mnogim gledaocima i kritičarima nije dopao, što govori i sveukupna slabija ocena serije, ali bez obzira na to – i dalje je popularna, budući da mnogima predstavlja izazov da je dokuče.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @1bodacious1

Baš iz tog razloga smo napravili hronološki red gledanja epizoda kako biste stekli jasniju sliku, ali prvo da detaljnije objasnimo radnju.

Kaleidoscope se zasniva na jednoj velikoj pljački koju su izvršili lopov Leo Pap (Esposito) i njegov tim kriminalaca, ali obuhvata vremenski raspon od 25 godina — od 24 godine pre pljačke do šest meseci nakon nje. Šta se pljačka? Najbezbedniji trezor na istočnoj obali SAD, koji zahteva ne jedan, već niz poslova da bi pljačka bila izvršena. I naravno, motiv nije samo bogaćenje, već i osveta. Serija je, napominje Netflix, „donekle inspirisana“ čudnim slučajem sertifikata o akcijama i obveznicama koji se nalaze u podzemnom trezoru na Volstritu, koji su navodno bili oštećeni poplavama u uraganu Sendi 2012.

Pročitajte i ovo: Ovo je top 10 filmova koje očekujemo u 2023. godini

Do vas je kako ćete je gledati, ali ako na samom početku pogledate pojedine ključne epizode – to će zasigurno mnogo toga što prethodi učiniti monotonim i dosadnim. Pojedine najinteresantnije karakteristike serije ogledaju se u tome kako se različiti segmenti međusobno povezuju izvan raštrkanih obrta. Na primer, epizoda flešbeka koja dolazi kasnije može poslužiti da se popune praznine u onome kad su likovi ostali nedorečeni. Svaka epizoda je nazvana različitom bojom – žuta, zelena, ljubičasta, plava, narandžasta, crvena, ružičasta i finalna – bela (za koju se kreatori nadaju da ćete je gledati poslednju – bez obrzira na sve). Epizode otkrivaju čitav dijapazon priča – od prošlosti likova do planiranja pljačke.

Sve epizode su dostupne na Netflixu i možete da ih gledate redosledom kojim želite, ali ako preferirate klasični red, evo kako da hronološkim redom gledate Kaleidoscope (ako morate):

  1. Ljubičasta (Violet) – 24 godine pre pljačke
  2. Zelena (Green) – 7 godina pre pljačke
  3. Žuta (Yellow) – 6 nedelja pre pljačke
  4. Narandžasta (Orange) – 3 nedelje pre pljačke
  5. Plava (Blue) – 5 dana pre pljačke
  6. Bela (White) – pljačka
  7. Crvena (Red) – jutro nakon pljačke
  8. Ružičasta (Pink) – 6 meseci nakon pljačke

Ovo je naš izbor. Bez obzira na koji način je odgledate, sama serija je prilično neinovativna u pogledu scenarija i nemaštovita u razrađivanju likova. Sve se na kraju svodi na zanimljivu ideju koja mnogo bolje funkcioniše u teoriji nego u realizaciji.

Pročitajte i ovo: 7 neverovatnih lokacija iz 3. sezone “Emily in Paris” koje treba da posetite

Naslovna fotografija: instagram.com/1bodacious1

Dušan Veselinović

Comments