Naše spavaće sobe bi trebalo da budu naša utočišta, ali kada postanu neuredne, zapravo prestaju da budu prostori za opuštanje i pretvaraju se u sve suprotno od toga. Ipak, raspremanje spavaće sobe može biti veliki izazov.

Da li vam je neprijatno da se zapitate da li određeni predmet izaziva radost, kao u metodi koju je osmislila Marie Condo? Ili koristite pristup: kada ste u nedoumici da li vam određeni predmet potreban, samo ga odmah izbacite? Ali, šta ako vam upravo taj predmet zatreba nešto kasnije?

Prema mišljenju stručnjaka, nered i haos nisu dobri za naše mentalno zdravlje, tako da, ako želite da se dobro naspavate i odmorite, temeljno raspremanje dnevne sobe je vredno truda.

Mnogo je preispitivanja i dilema: vreme je da raspremite svoju spavaću sobu bez kajanja. Predstavljamo vam 6 stvari koje možete da izbacite iz svoje spavaće sobe bez razmišljanja, prema mišljenju profesionalnih organizatora prostora.

Raspremanje spavaće sobe – šta da izbacite za lepši prostor

Pocepana posteljina i ćebad

Da li imate čaršave ili ćebad koji su pocepani ili umrljani? Bacite ih i počastite se nečim novim. Svež set posteljine može trenutno da ulepša sobu ili učini spavanje mnogo prijatnijim. Stare posteljine i ćebad se često mogu donirati reciklaži tekstila ili skloništu za životinje kako bi dobili drugu upotrebu.

Gomila knjiga na vašem noćnom ormariću

Da li vaš noćni ormarić izgleda neuredno? Noćni ormarići imaju tendenciju da postanu zone odlaganja za sve iz spavaće sobe, posebno za knjige. Knjige na njemu mogu da stoje mesecima, nedirnute čak i godinama. Da biste to izbegli, napravite plan. Nastojte da na noćnom ormariću držite najviše dve knjige istovremeno, a ostale stavite na policu. Smanjenje vizuelnog nereda će napraviti svu razliku izgleda spavaće sobe.

Stari časopisi

Bilo da su u ormaru, na noćnom ormariću ili skriveni u fioci, verovatno vam nisu potrebni stari časopisi, koji mogu da se skupe u bilo kom dostupnom uglu ili na stolu. Odredite mesto za njih i uredno ih složite. Ako postoji recept ili članak koji želite da zadržite, snimite fotografiju stranice telefonom ili prepišite u svesku. Zatim odnesite hrpu časopisa u kantu za reciklažu.

Šminka i kozmetički proizvodi sa isteklim rokom trajanja

Verovatno imate bar nekoliko starih ruževa ili olovki koje ste kupili greškom ili jednostavno više nisu vaše boje. Vreme je da bacite ono što je isteklo. Na pakovanju takođe treba da stoji broj koji označava koliko meseci proizvod treba da traje nakon otvaranja, ali ta informacija je od pomoći samo ako se sećate kada je kupljen.

Većina kozmetičkih proizvoda ima mnogo kraći rok trajanja nego što pretpostavljamo, pa ako znate da je nešto prilično staro – verovatno je davno prošao rok upotrebe. Stari kozmetički proizvodi, posebno oni koji nisu na bazi praha, mogu postati leglo bakterija i izazvati infekcije.

Stare čarape

Pregledajte svoju fioku za čarape. Da li neke izgledaju kao da su videle bolje dane? Čarape su lako zamenljiva stvar. Za razliku od omiljene košulje koju biste možda želeli da prepravite ako dobije rupu, čarape su jeftine. Bacite sve što izgleda izlizano ili s rupom i počastite se novim čarapama.

Televizor

Dobro je poznata činjenica da vreme ispred ekrana sprečava mozak da proizvodi melatonin koji pomaže mozgu u ciklusu spavanja i buđenja. Spavaća soba treba da bude mesto za odmor i oporavak. To se neće lako dogoditi kada zaglavite gledajući televiziju. Primarna svrha spavaće sobe je miran san, a elektronika sa plavim svetlom je štetna za to.

Plavo svetlo deluje kao signal vašem mozgu da je vreme da budete budni. Gledanje televizije može da pokvari vaš cirkadijalni ritam. To može uticati na sposobnost da zaspite, kao i na kvalitet vašeg sna. Zato odbacite TV, daljinski upravljač i druge tehničke potrepštine – čime ćete izbaciti i nered koji zauzima dragoceni prostor.

Pročitajte i ovo: Prijatna atmosfera i svežina – kako da pokrenete dobru energiju u svom domu

Naslovna fotografija: instagram.com/styledby.rhonda

Božica Luković

Comments