Makeup industrija je dinamična, pa se svake godine izdvoji više statement trendova koji vladaju svetom šminkanja. Ako je verovati prvim prognozama sa modnih pisti i crvenih tepiha, 2024. godinu će obeležiti i plava senka za oči. To su namdokazali svetski modni dizajneri, koji su se, u okviru predstavljanja svojih luksuznih kolekcija (Versace, Jil Sander, Pierre Cardin i Etro) odlučili za šminku plavičastih tonova – od metalik senke sa shimmerom, koja je vladala devedesetih, do suptilnog grafičkog ajlajnera.

Pinterest je takođe potvrdio da će ova boja biti najtraženija. Prema analizi popularne platforme, pretrage termina blue eyeshadow aesthetic su porasle za 65%, dok je aqua make up look zabeležio skok od čak 100%. Takođe, i drugi internet servisi beleže veliko interesovanje korisnika za plavu senku. Na TikToku, snimci označeni heštegom #blueeyeshadow broje 266.3 miliona pregleda.

Plava senka za oči je bila izrazito popularna osamdesetih, odnosno, u toku čuvene disko ere, da bismo je zatim ponovo primetili početkom dvehiljaditih. Setite se prepoznatljivog makeup looka Britney Spears i Kate Moss, koji se veoma često sastojao od metalik-plave senki.

Danas, ovaj trend se može nositi na nekoliko različitih načina, pa tehniku šminkanja, nijansu i teksturu senke za oči možete da birate prema svom ukusu.

Ledeni makeup

Srebrnoplava senka je bila deo signature looka supermodela iz devedesetih, a sada su nove it dame počele ponovo da joj se vraćaju. Jedna od njih je i Lily Rose Depp, koja je dokazala da ledeni makeup doživljava svoj veliki comeback – i da će se zadržati duže vreme.

Ako želite da postignete ovaj look, nanesite plavu senku i blendajte je ka spoljašnjem uglu oka. Zatim, dodajte svetlucavu srebrnu ili belu senku na unutrašnji ugao očiju.

Grafički ajlajner

Ajlajner u obliku krila i elegantna linija na kapku, predstavljaju trendi tehnike šminkanja očiju, koje se oslanjaju na minimalizam. Naravno, plava boja je ključna, a na vama je da izaberete nijansu koja vam najviše odgovara. Kobalt-plava izgleda fenomenalno na srednjim i tamnim tonovima kože, dok će svetli tonovi senke idealno stajati prirodnim plavušama, koje imaju nežan ten.

Svetoplave senke za oči

Ova neobična svetloplava senka, koja nas podseća na plavetnilo mora, savršeno će stajati ženama svetlije puti. S obzirom na to da je reč o vrlo upečatljivoj nijansi, ako ne želite da je koristite na celom kapku, možete je upotrebiti kao akcentnu boju. U tom slučaju, na kapke nanesite bronzanu ili zemljanu senku, trudeći se da na spoljašnjem delu oblikujete oštru liniju u obliku krila. Na kraju, svetloplavu senku nanesite na uglove očiju.

Pročitajte i ovo: Peach Fuzz je boja godine, a ovo su ideje za šminku u breskvastoj nijansi

Naslovna fotografija: pinterestt.com/oliviaturney

Božica Luković

Comments