Ove godine, želimo da putujemo više nego ikad pre, a jedan evropski grad je na našoj listi želja – Briž u Belgiji. Zato donosimo vodič za Briž, destinaciju koju definitivno treba da razmotrite ako uskoro planirate novu avanturu.

Pun šarma i bajkovite estetike, Briž je grad koji ne pokušava da vas zadivi, ali ipak ćete biti očarani. Poznat kao “severna Venecija”, ima 80 mostova koji uokviruju vijugave kanale, preplićući se sa krivudavim kaldrmisanim ulicama. Zelenilo pleni širom grada, od malih skrivenih vrtova do većeg travnatog prostranstva po obodima grada.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Bruges (@visitbruges)

Srce Briža je Trg Markt, okružen zadivljujućom flamanskom arhitekturom, nad kojim bdi visoki zvonik. Osim arhitekture i estetike, specijaliteti Briža su pomfrit, vafl, čokolada i pivo – da li treba da navedemo išta više? Bilo da idete u posetu zbog istorije i ambijenta, kanala i kulture, ili vafla i vetrenjača, u našem vodiču otkrijte ovu očaravajuću destinaciju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Bruges (@visitbruges)

Vodič za Briž

Koliko dana provesti u Brižu?

Tri noći i dva puna dana je sasvim dovoljno vremena da provedete u Brižu. Alternativna opcija je da dodate još jednu noć i provedete treći dan u Gentu, koji je udaljen samo pola sata vožnje vozom.

Zbog svoje veličine, grad je uglavnom preplavljen turistima. Zato ne propustite ranojutarnju šetnju gradom, pre nego što gužva dostigne vrhunac. To je najbolje vreme da vidite netaknute ulice i izuzetnu lepotu Briža u punom sjaju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Bruges (@visitbruges)

Briž je idealna destinacija za solo putnike. Ne morate da se krećete bilo kojim složenim sistemima javnog prevoza, engleski se široko govori i to je veoma bezbedan grad sa niskom stopom kriminala. Relativno je skup, posebno kada su u pitanju hrana i piće. Ali, možete da jedete dalje od popularnih turističkih lokala (definitivno nemojte jesti na Trgu) i cene će biti manje naduvane.

Koje su glavne atrakcije?

Istorijski centar Briža je nesumnjivo jedna od glavnih atrakcija grada. U stvari, 2000. godine proglašen je UNESCO svetskom baštinom, zbog toga što je njegov raspored ostao isti kao u srednjem veku. Srednjovekovni centar je središte gotičke arhitekture i čudnih ulica. Obavezno prošetajte skrivenim ulicama i romantičnim mostovima. Kanali obilaze kaldrmisane ulice ispunjene prepoznatljivom arhitekturom Flandrije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andrei Kostromskikh (@kosnio)

Idite u kupovinu, uživajte u tradicionalnom belgijskom vaflu ili zastanite na trenutak u nekom od brojnih kafića ili bistroa.

Poseta Brižu ne bi bila potpuna bez vožnje duž kanala. Imaćete drugačiji pogled na istorijski centar gledajući ga iz mirnih voda. Postoji tura obilazaka brodom po kanalima širom Briža. Pokušajte da odete relativno rano, kada se otvaraju, oko 10 ujutro – da biste izbegli duge redove.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Bruges (@visitbruges)

Ako tražite zabavnu aktivnost za kišne dane u Brižu, onda bi trebalo da razmislite o odlasku u jedan od brojnih muzeja. Jedan od popularnijih je Groeningemuseuma koji sadrži dela flamanskog i belgijskog slikarstva tokom šest vekova.

Šta degustirati?

Nije tajna da je Belgija poznata po svom pivu. Briž ima tri aktivne pivare: De Halve Maan, Bourgogne des Flandres i Fort Lapin. Za popularni obilazak sa vodičem, idite u De Halve Maan da biste više saznali o procesu stvaranja njihovih nagrađivanih piva. Obilazak ne bi bio potpun bez degustacije, pa se pobrinite da ostavite vremena i prostora za to. Ako se još uvek niste zasitili piva, u mnogim restoranima naći ćete jela sa pivom.

Vafli su verovatno jedna od prvih stvari koje vam padnu na pamet kad pomislite na belgijsku kuhinju, ali činjenica za koju možda niste znali je da, zapravo, postoji veliki broj vrsta vafla. Najčešći tip vafla koji ćete naći na svakoj turističkoj lokaciji u Belgiji su briselski vafli, koji su poznati po tome što su pravougaonog oblika sa izrezima. Često se prelivaju slatkim dodacima kao što su šlag ili topljena čokolada. Druga najčešća vrsta belgijskih vafla je Lijež vafl, koji je asimetričnijeg oblika i sadrži velike komade šećera.

Osim piva,  kao što smo pomenuli, jedna od namirnica po kojima je Belgija poznata je pomfrit. Lokalno poznat kao frietjes, najbolji način za konzumiranje prženih krompira je zajedno sa fritesausom, koji je vrsta kremastog majoneza.

Srećan put – i prijatno!

Pročitajte i ovo: Ovo je 10 najboljih gradova za život u 2024: Da li ste ih posetili?

Naslovna fotografija: instagram.com/pentaxdudes

Božica Luković

Comments