Nekada je TikTok bio preplavljen pričama o ulju ruzmarina za podsticanje rasta kose, a sada je u fokusu ulje batane. Tiktokeri širom sveta tvrde da ovo ulje podstiče brži rast kose, njeno omekšavanje, dok obnavlja ispucale krajeve.

Međutim, postavlja se pitanje: da li ulje batane zaista deluje?

Šta je ulje batane?

Ulje batane se dobija iz oraha američkih palmi, a poreklom je iz Centralne i Južne Amerike. Osim što se koristi za jelo, često se upotrebljava i kao sastojak u proizvodima za kosu i kožu, naročito u Hondurasu. Ima zadimljeni, zemljani miris koji nestaje prilikom nanošenja.

U poređenju s kokosovim i arganovim uljem, ulje batane je gušće i bogatije, što ga čini pogodnim za gustu, kovrdžavu ili suvu kosu. Zbog popularnosti na društvenim mrežama, očekuje se da će ga većina beauty kompanija uskoro koristiti u proizvodima namenjenim za negu kose.

Koje su prednosti ulja batane za kosu?

Ulje batane je bogato hranljivim sastojcima koji pomažu u hidrataciji kose i kože. Sadrži masne kiseline, kao i karotenoide koji su korisni za zdravlje i oporavak kože glave. Takođe, bogato je antioksidansima koji štite od oksidativnih oštećenja. Ovaj proizvod je prikladan za sve tipove kose, ali morate da budete oprezni pri njegovom nanošenju, zato što je prilično masno. Preporučuje se da se ispere više puta sa blagim šamponom.

 Ulje batane je ogroman TikTok trend, a obećava preporod kose: Evo kako se koristi

instagram.com/haydenrileyjames

Da li ulje batane ubrzava rast kose?

Uprkos tome što je ovo ulje  veoma popularno na društvenim mrežama, ulje batane ne može da ubrza rast, ali može da poboljša zdravlje kose i da spreči njeno lomljenje. Ukoliko zaista želimo da nam kosa brže raste potrebno je promeniti način ishrane, stila života i svakako se posvetiti nezi kose.

Kako koristiti ulje batane za kosu?

Postoje različite metode korišćenja ulja batane u zavisnosti od cilja. Možete ga masirati u teme ili dodati u proizvode kao što su maske za kosu ili regeneratore. Ulje možete ostaviti na glavi tokom noći ili ga isprati nakon deset do dvadeset minuta nakon nanošenja.

Ukoliko imate tanku i oštećenu kosu ulje batane biće više nego korisno. Preporučuje se da ga ne ostavljate na temenu i kosi tokom noći, već ga isprati nakon pola sata. Rezultati su najčešće brzi i veoma očigledni. Takođe može biti veoma delotvorno za suvu kosu i u tom slučaju je najbolje umasirati ga u teme pre spavanja.

 Ulje batane je ogroman TikTok trend, a obećava preporod kose: Evo kako se koristi

instagram.com/haydenrileyjames

Koliko često treba koristiti ulje batane?

Ulje batane možete koristiti svakodnevno ako je kosa izuzetno suva, ali obično je dovoljno jednom ili dva puta nedeljno. Zbog bogatstva ulja, ne bi trebalo da ga koristite prečesto, ali možete povećati učestalost ako primetite da vaša kosa izgleda beživotno.

Ono što možemo da zaključimo jeste da ne postoji “čarobni štapić” kada je u pitanju brži rast kose. Promene životnih navika i ishrane su više nego ključne. Nega kose je više nego neophodna da bismo videli bilo kakve rezultate.

Ukoliko imate veće probleme sa temenom, ili kožom glave bilo bi najboje da se obratite dermatologu i rešite problem, pre nego što se odlučite za bilo kakvu vrstu dodante nege. Iako je u pitanju prirodno ulje ne mora nužno da znači da će u svakom slučaju da deluje indentično. Mnogo toga zavisi od genetike, kao i drugih životnih faktora. Uvek budite oprezni kada su u pitanju koža i kosa i nemojte da se odlučujete na različite preparate samo zbog nametnutih trendova. Budite fokusirani na ono što je najbolje za vas kao individuu.

Takođe, razgovor i konsultacija sa odabranim frizerom nikada nije na odmet, pa kada rešite da nešto uvrstite u negu svoje kose možete da se posavetujete i sa stručnjacima u frizerskim salonima.

Pročitajte i ovo:Planirate šišanje? Asimetrični bob je uvek dobra ideja, a ovo su najlepše verzije

Fotografija: instagram.com/haydenrileyjames

Maša Georgijev Ilić

 

Comments