Iako shvatate šta je gaslajting (tehnika manipulacije u kojoj druga osoba dovodi u pitanje vaš osećaj stvarnosti) i možete da prepoznate znake da se neko služi ovom vrstom manipulacije, može vam biti teško da pružite adekvatan odgovor, odnosno, da reagujete na pravi način.

Kako izgleda gaslajting u porodici, na poslu, u romantičnim vezama i kako da pružite adekvatan odgovor na manipulaciju

Načini manipulacije koje možete da prepoznate

Osoba koja koristi gaslajting dovodi u pitanje vaše sećanje („grešiš, nikad se ne sećaš kako su se stvari dogodile“), preispituje validnost vaših misli („od koga si dobila te lude ideje, od one tvoje drugarice“, ili „prestani da fantaziraš“), obezvređuje vaša osećanja („ljutiš se zbog takve sitnice“, ili „previše si osetljiva“), ili se pretvara da je zaboravila („ne znam o čemu pričaš“, ili „samo izmišljaš stvari“). Gaslajteri namerno potkopavaju, manipulišu, destabilizuju i zbunjuju svoju „metu“, koja počinje da sumnja u svoj osećaj stvarnosti, svoju percepciju i osećanja. Oni su u poziciji da to čine veoma efikasno, jer su uvek u pitanju bliske osobe, članovi porodice, intimni partneri, osobe u poslovnom okruženju – gaslajting se ne dešava među stranim i nepoznatim osobama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Kako da date adekvatan odgovor

Kada je u pitanju zaštita od štetnih i dugoročnih efekata gaslajtinga, ključni je da budete svesni znakova upozorenja i prepoznate manipulaciju. Razumevanje i identifikovanje kako gaslajting može da se uvuče u vaš život i život osoba do kojih vam je stalo i kakvu štetu može da nanese, od ključne je važnosti, da biste uspeli da zaštitite sebe i one koje volite od ovog opasnog oblika emocionalnog zlostavljanja.

Pročitajte i ovo: Da li gaslajtuješ samu sebe?

Gaslajting na poslu i u bliskim odnosima i kako da pružite adekvatan odgovor

Nadređeni koji sprovodi gaslajting može reći: „Vidim da rano završavaš. Nadam se da to znači da je izveštaj gotov i da će sutra ujutru biti na mom stolu.“ Vi možete reagovati iznoseći činjenice: „Rok je do kraja meseca, to mi je na rasporedu za naredne dve nedelje.“ Na šta gaslajter može reći: „Izveštaj dostavljamo klijentima na kraju meseca, meni je potreban sutra ujutru.“ Možete pokušati da se pobunite („ali bila sam sigurna…“), na šta možete dobiti direktno naređenje („sutra ujutru, bez rasprave“) i tu se krug zatvara.

Ako ste jednom nespremni iskusili ovaj oblik manipulacije na poslu, znajte da će se ponavljati i pripremite se – da biste pružili adekvatan odgovor, vodite jasnu i preciznu evidenciju o rokovima, za svaki predmet ili projekat čuvajte svaku prepisku i raspored, kako biste mogli da nedvosmisleno dokažete svoje tvrdnje. Nije realno očekivati da će gaslajter na poslu priznati da ste u pravu, čak i kada podneste neoborive dokaze, a rasprava je gubljenje vremena i energije i samo pogoršava stanje. Gaslajter se ipak može povući, do sledeće prilike. Ako ste izloženi ovoj vrsti maltretiranja, dokazi su vam potrebni kako biste se izborili za svoja prava na višoj instanci, ukoliko dođe do toga.

U prijateljskoj ili romatničnoj vezi, jedan primer gaslajtinga mogao bi da se odvija u situaciji u kojoj čekate prijatelja ili partnera da dođe po vas, jer je takav bio dogovor. On se ne pojavljuje, zovete ga i razgovor se može ovako odvijati:

Gaslajter: „Van grada sam. Kako da te pokupim, kad nisam u gradu?“

Vi: „Ali znam šta smo pričali. Rekao si da ćeš doći po mene na posao, čekam te već pola sata.“

Gaslajter: „Opet si pomešala dane. To je bio dogovor za sutra.“

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Pročitajte i ovo: Načini na koje vam lažljivci, “gaslajteri” i varalice pokazuju svoje pravo lice

Adekvatan odgovor je da iznesete svoj stav smireno, navodeći poruke koje ste razmenili, ili ako ste se dogovarali usmeno, situaciju, vreme i mesto kada ste taj dogovor postigli. Gaslajteri često lažu o obećanjima i planovima, čak i kada im predočite dokaze u vidu poruka ili beleški koje ste napravili, i nastoje da vas destabilizuju navodeći vas da preispitujete svoje pamćenje, osećaj stvarnosti i verziju događaja. Kada se to dogodi, smireno im recite čega se jasno sećate i dajte im do znanja da ne prihvatate njihovu verziju događaja i da ste sigurni u svoje pamćenje.

Udaljavanje od gaslajtera – jedino trajno rešenje

Ako ostanete upleteni u bilo koju vrstu odnosa sa gaslajterom, stalno ćete se suočavati sa njegovim manipulativnim napadima na vaš zdrav razum. Za žrtve gaslajtinga jedino trajno rešenje je odvajanje od gaslajtera uz traženje podrške porodice, prijatelja, terapeuta. Da biste efikasno prekinuli odnos sa emocionalnim zlostavljačem, potrebno je da napravite radikalne poteze. Prekinite svaku komunikaciju i svaki kontakt – blikirajte ga na drušvenim prežama, promenite broj telefona, okružite se prijateljima i članovima porodice koji vas podržavaju. Potražite pomoć terapeuta da naučite veštine i strategije koje će vam pomoći da ubuduće ne upadate u zamke manipulatora.

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Brankica Milošević

Comments