Dolaskom toplijih dana, sve više se razmišlja o putovanjima i prave se detaljni planovi. Prošlog proleća je Airbnb lansirao novu kategoriju pod nazivom “dizajn”. Da bi uopšte bio razmatran za ovu kategoriju, svaki smeštaj je morao da poseduje određene stavke koje se uklapaju u koncept ove kompanije. Airbnb kuće sa najlepšim dizajnom nalaze se na prvom mestu liste želja svetskih putnika.

Kuće su rasute po celom svetu i svaka je posebna na svoj način. Pronaći ćete kuću od bambusa na Baliju, kolibu ugrađenu u liticu u Koloradu, vilu u termalnom odmarališu u Japanu. Znate li koja im je zajednička nit? Svaki smeštaj je okružen prirodom i naglašava našu želju da odemo na udaljena mesta, daleko od svega. Ukoliko izaberete jedan od sledećih smeštaja za lagani odmor, uradićete to u stilu. Predstavljamo vam Airbnb kuće sa najlepšim dizajnom.

Chalet Micro-Element (Kvebek, Kanada)

Ovaj smeštaj u Kanadi je sličan modernom igluu: okružen je šumom, a pogled se pruža preko jezera Boport. Ukoliko odlučite da putujete tokom zime, obavezno pripremite vozilo sa 4×4 pogonom kako biste mogli da stignete do ove idilične kuće. Ipak, oni koji se odluče da odsednu u ovom smeštaju će biti nagrađeni brojnim lepotama. U kući Chalet Micro-Element čekaju vas prozori od poda do plafona sa pogledom na prirodu, a kada odlučite da prošetate i udahnete svež vazduh, izaberite jednu od mnogih hajking staza.

Aura House (Bali, Indonezija)

Aura House je smeštena u džungli između Kangua i Balija. Radi se o kući od bambusa koja je ciljano sagrađena tako da gleda na istok. Svakog tropskog jutra vas očekuju magični izlasci sunca kojima niko ne odoleva. Sa krovom koji liči na latice sveća, kuća se bez napora uklapa u prirodno okruženje. Zato uronite u privatni bazen i uživajte u spektakularnom pejzažu po kojem je Bali čuven.

The Bloomhouse (Ostin, Teksas)

Tokom 1970-ih godina, dva studenta arhitekture sa Univerziteta u Teksasu odlučila su da izgrade kuću koja liči na džinovsku školjku nedaleko od Ostina. Nakon što ju je 2017. godine obnovio bivši lokalni gradonačelnik, imanje se sada nalazi na svim listama želja na Airbnbu. Zamislite samo kakav je osećaj probuditi se u smeštaju koji je pravi primer umetničkog dela

Pročitajte i: Zgrabite pasoše i posetite lokacije sa snimanja druge sezone serije “The White Lotus”

Canyon Cliff House (Kortez, Kolorado)

Kao što samo ime kaže, ovaj smeštaj na vrhu Nacionalnog parka Mesa Verde sagrađen je unutar jedne od mnoštva crvenih stena po kojima je ovaj region poznat. Kada kažemo da se nalazi unutar stene, stvarno to mislimo – stena se nalazi u dnevnoj sobi. Odlutajte i uživajte u pustinjskom pejzažu što ukljućuje i petroglife koje su pravi dragulj regije.

Mirrored Glass Cabin (Akershus, Norveška)

U Airbnb kuće sa najlepšim dizajnom spada i čuvena Mirrored Glass Cabin u Norveškoj. Zbog ogledala umesto fasade, sama kuća postaje deo nordijskih pejzaža – u odrazu na vratima vidimo stene i drveće, dok bočni zidovi reflektuju arktičko jezero. Provedite dane u vožnji kanuom, planinarenju ili posmatranju ptica jer je ovaj region dom za preko 270 različitih vrsta, ili jednostavno pijte vino pored vatre. Kao bonus možemo navesti da se objekat nalazi na samo 25 minuta vožnje od Osla i njegovih kulturnih atrakcija.

Sanson Terrace – Trojan Waltz (Saku, Nagano, Japan)

Sanson Terrace izgrađena je na padini planine u oblasti Kasuga Onsen. Oblast, sa istorijom dugom više od 300 godina, poznata je po termalnim izvorima do kojih možete prošetati, ali i restoranu koji nudi specijalitete od sira. Ovaj smeštaj se sastoji od kuhinje, trpezarije, dnevnog boravka, kupatila, toaleta i spavaće sobe u prizemlju, a na drugom spratu su još dve spavaće sobe, a tu je i malo potkrovlje. Unutrašnjost je kreirana da odiše balansom između drveta, laka i oblika, a korišćeno je više vrsta drveta. Uživajte u toploj kupki dok posmatrate pejzaž i konje koji galopiraju.

Casa do Carvalheiro (Setúbal, Portugal)

Kuća na brdu, okrenuta ka zalasku sunca, dočekuje svoje goste bez previše reči, ali sa svime što je potrebno. Četvrtasto dvorište sa prozorima umesto fasade omogućava prirodi da se uvuče među zidove. Stvara se osećaj da ste usred šume iako sedite na kauču, tišina vas mazi, a povetarac prolazi kroz kosu dok gledate zvezdano nebo koje se retko viđa. Kad je sunce ogreje, uronite u bazen sa slanom vodom, dok posmatrate rajsku dolinu.

Pročitajte još i: 5 evropskih destinacija koje nisu toliko poznate, ali će vas sigurno oduševiti

Naslovna fotografija: instagram.com/aurahousebali

Marija Gavrilović 

Comments