Pored brojnih tehnika i nauka za smanjivanje stresa kao što su joga i druge vrste meditacije, veoma mali broj ljudi je čuo za ajurvedu. Ova tradicionalna indijska nauka datira više od pet hiljada godina. Zasniva se na ” celokupnom opsegu života”, svetom i prirodnom načinu življenja. Obezbeđuje nam temelj za nadogradnju i poboljšanje fizičkog, mentalnog i spiritualnog zdravlja. Bazirana na tome da svaka osoba ima jedinstvenu kombinaciju od tri ajurvedske doše (zdravstveni tipovi i energetski obrasci) – vatta, pitta i kapha – cilj ajurvede je da izbalansira ove elemente radi postizanja najboljih zdravstvenih rezultata.

Ako ste se u poslednje vreme osećali tužno, rastrojeno ili bili uznemireniji nego inače, ajurveda i za to ima odgovor. Jesen pripada vata sezoni i poznat je kao doba povećane anksioznosti, dok je vata zadužena za uspone i padove. Ali ne brinite, dokopali smo se načina koji će nam pomoći da se rešimo, a ako ne – da drastično smanjimo stres pomoću ajurvedinih metoda – preko dijete, vežbi i rituala za brigu o sebi. Vreme je za isceljivanje.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели 碧 Midori (@_midoriyuj)

Uspostavite dnevni raspored 

Sezonska promena zahteva novije rutine radi održavanja balansa i usklađivanja sa prirodom. Manjak sna zna da utiče na raspoloženje i emocionalno zdravlje, i može pogoršati i povećati osećaj anksioznosti. Ovo vam je sigurno poznato tako da – imajte konstantan i usklađen raspored spavanja od 6-8 sati sna. Mazanje nogu pred spavanje biljnim uljima za opuštanje takođe će uticati i doprineti neometenom odmoru.

Pročitajte i ovo: Ove joga vežbe će vam vam pomoći da se bolje osećate u svom telu

Što se tiče jutarnjih rutina, probajte različite vežbe i treninge da biste videli šta vašem telu najviše odgovara. Postoji mnogo ajurvedskih rituala koji su blagotvorni za jutarnju rutinu. Naravno, preterivanjem ćete da ostvarite suprotan efekat, počnite polako. Bez obzira na to kako izabrali da provedete dan, biti u skladu sa umom i telom je ključ.

Idite na sunce

Loše vesti: sa manje sati dnevnog svetla i oblačnije prognoze u toku jeseni i zime izloženiji smo anksioznosti. Medicinski sistem takođe nudi dnevni raspored, u zavisnosti od energije u toku dana. Posebno u ovim godišnjim periodima preporučuje se ranije buđenje zbog više vremena koje možemo provesti na suncu. Vreme provedeno na suncu povećava hormon raspoloženja seratonin i omogućava nam najlepši san u životu.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Fit Living (@fitlivinglibrary)

Krećite se 

Prelaskom u hladnije temperature dolazi do promena u organizmu i to sa dobrim razlogom. Ovaj deo godine deli mnoge kvalitete od kojih se razlikuje vatta: hladno, suvo, teško. Da bi balansirali vatta energiju pridržavajte se laganih i mirnih vežbi za održavanje toplote, kao što su joga, pilates ili brzo hodanje. Dobar trening je neophodan u ovim periodima jer povećava anti-aksiozne hemikalije u organizmu kao što je i seratonin.

Vežbajte prisutnost 

U našem ubrzanom tempu života i kulturološkoj gužvi ili idemo punom brzinom ili koristimo autopilot. Kako da fokusiramo našu pažnju na sadašnje prilike i postanemo svesniji naših senzacija, misli i osećanja bez osude? Zadovoljstvo i smirenost dolaze kad skrenemo pažnju sa problema, a umesto toga se koncentrišemo na opipljive stvari koje možemo da iskusimo svojim čulima (vidom, sluhom, mirisom i ukusom).

Praktikujte samomasažu 

Kad govorimo o ajuverdskoj samobrizi, samomasaža je u prvom planu, pogotovo u jesen kao efektivni vata- pacifistički metod. Puna ljubavi i velikodušna, ajuverdska samomasaža, takođe poznata i kao Abhyanga, jedna je od najznačajnijih za vežbi za naše dobro. Poboljšava cirkulaciju, umanjuje upale, utiče na dugovečnost i čisti telo od osećaja težine i bilo kakvih vrsta blokada. Pre svega utiče na kvalitet života. Za samomasiranje preporučuje se toplo susamovo ili gorušično ulje za hladne periode. Počnite sa trljanjem toplog ulja na rukama, a zatim masirajte glavu.

Pročitajte i ovo:  Tenzija se “skuplja” u kukovima, a ove vežbe će vam pomoći da se opustite

Naslovna fotografija:instagram.com/fitlivinglibrary

Dragana Stojanović

Comments