Ja sam jedna od onih osoba koje “jedu od muke”, tačnije, kad god sam pod stresom, kad god se osećam bespomoćno, nervozno, ljuto, kada me uhvati neki neizdrž koji je uglavnom prouzrokovan nečim što se dešava, a što ja percipiram kao teško, naporno ili loše, ja bih mogla da pojedem šta god da staviš ispred mene. Ne osećam glad, ne osećam potrebu za hranom, ali imam potrebu da uradim nešto. Hrana? Pa, zašto da ne. Da, emocionalno prejedanje jeste ozbiljan problem o kom se često govori, naročito u kontekstu gojaznosti, ali šta je sa njegovom suprotnošću – totalnom odsustvu apetita kada si pod stresom? 

Ukoliko si na ovoj prvoj strani, kao i ja, sigurno to smatraš blagoslovom – milion puta sam pomislila kako bih volela da utehu ne pronalazim u hrani, već da kada mi je period loš jednostavno ne mogu da jedem, ali svako ko se suočava sa takvom reakcijom na stres će ti reći da to nije nimalo sjajno i bajno. Ovakvo nezdravo i neprirodno izbegavanje hrane nije i ne treba da bude način da dođeš do željene figure jer na taj način samo mučiš organizam, narušavaš imuni sistem i rizkuješ da “zaradiš” zdravstvene probleme koji su možda i ozbiljniji nego kod prejedanja, iako ova dva uopšte i ne treba porediti. 

Ako pod uticajem stresa gubiš apetit evo kako možeš da pomogneš sebi e1594731716192 Ako pod uticajem stresa gubiš apetit, evo kako možeš da pomogneš sebi

Dakle, ni jedno ni drugo nije OK, ali pošto se o drugom slabije govori, danas ćemo se posvetiti upravo toj temi – kako da pomogneš sebi kada usled stresa gubiš apetit i ne možeš da jedeš?

Napravi raspored

Gubitak apetita pod uticajem stresa jeste odgovor organizma na ono što mu se dešava, baš kao što je to i emocionalno prejedanje. Ipak, kada satima ili čak i danima ne jedeš, vremenom u potpunosti zaboravljaš da je to aktivnost koja ti je neophodna na dnevnom spisku. Prosto, nemaš potrebu za hranom, zaboravljaš na hranu. Ali, da bi sprečila narušavanje zdravlja, pokušaj da uzmeš stvari u svoje ruke tako što ćeš napraviti plan ishrane, u koje vreme ćeš šta jesti i drži se zacrtanog. Ukoliko je potrebno, navij alarm koji će te podsetiti da je vreme za obrok i drži se hrane koju inače voliš da jedeš i koja ti prija. Ne zaboravi da u toku dana piješ dosta vode kako bi se hidrirala.

Comments