“Clingy” je američki izraz koji se kod nas izgubi u prevodu. Možda bismo ga preveli kao naporan, ali to nije to. Emotivno prezahtevan je možda najtačniji prevod. Često smo upravo previše emotivno zahtevni jer tražimo svaki dokaz ljubavi, dokaz da nas osoba voli i da se neće okrenuti i otići prvi put kada veza naiđe na problem. U korenu te nesigurnosti je strah od napuštanja. Ukoliko se prepoznate u nekoj od ovih 6 stavki, postoji velika mogućnost da ga upravo vi imate.

Kritika vam teško pada

Kritika je možda jaka reč, možda je “skretanje pažnje” nešto primerenije. To je sastavni deo neke veze, pogotovo na početku nove faze. Kada se tek upoznajete, ili kad krećete da živite zajedno, normalno je da učite jedno o drugome. Neke stvari vašem partneru prosto smetaju, i baš zato što vas voli, skrene vam pažnju da to više ne radite. Ako shvatate to kao nešto tragično, da on vama nešto zamera ili traži razlog da ode – ovo je jedan od znakova da se plašite napuštanja. “Kritika” je normalna u svakoj vezi, kao i na poslu, a i u prijateljstvu. Iz nje se uči. Pritom, to je dvosmerna ulica. I vi treba da kažete kada vam nešto smeta, jer je to mnogo zdravije nego da ćutite, trpite i na kraju eksplodirate.

Opsednuti ste svojim manama

Svi mi imamo mane. Poenta je da nađemo partnera koji nas neće voleti uprskos njima, već upravo zbog njih. Neke, koje možemo, vremenom i korigujemo, a neke su prosto deo nas – i to je deo “uzmi ili ostavi” paketa. Ukoliko se njima preopterećujete, one se samo više naglašavaju. Razmislite samo da li biste vi ostavili svog partnera zbog njegovih mana? Naravno da ne. Kada se one stave na tas, zajedno sa svim kvalitetima, kao i ljubavlju koju vam partner pruža, one nemaju skoro nikakvu težinu. Tako i vaš partner razmišlja. Ali, ako to ne vidite, vreme je da razmislite o tome i da presložite svoje prioritete.

Anksiozni ste kada ste daleko od svog partnera

U suštini, volite da vam bude “na oku”. Ovde je najveći problem poverenje, ali i vaša nemogućnost da budete sami. Normalno je da se parovi ponekad razdvoje, i u svakoj zdravoj i odrasloj vezi ne morate uvek da znate gde vam je partner. On može da vas prevari i u drugoj sobi, ne mora negde da ode. Ukoliko mislite da se, ako vaš partner negde ode, neće vratiti – imate problem sa napuštanjem. Ništa u vezi ne bi trebalo da vam stvara anksioznost, pa tako ni udaljenost od partnera na nekoliko dana.

Comments