Svi već dobro znamo da naše telo ne proizvodi samo vitamin C, zbog čega često akcentujemo koliko je bitno da unosimo putem ishrane. Ovaj važni nutrijent ima mnogo zdravstvenih prednosti i može se dobiti iz različitih izvora. Ono čemu vitamin C služi je proizvodnja kolagena – glavne proteinske supstance našeg organizma. Vitamin C je, takođe, značajan i za zdrave desni, ali i za ublažavanje lakih modrica.

Pored toga, vitamin C pomaže našem telu u apsorpciji hranjivih materijala i u održavanju zdravog imuniteta. Vitamin C je sjajan antioksidans što znači da se bori protiv slobodnih radikala koji mogu izazvati bolesti i ubrzati starenje.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Sadia Badiei, BSc Dietetics (@pickuplimes)

Kako možemo da vodimo računa o unosu vitamina C?

Najbitnije je da obraćamo pažnju na to kakvu hranu jedemo, odnosno, da se potrudimo da u obrocima imamo dovoljno vitamina C. Kad vam neko kaže da treba da unosite ovaj vitamin, verovatno odmah pomislite na limun, koji, iako poseduje veliku količinu vitamina C, postoji i drugo voće i povrće koje je njime prepuno.

Paprika

Paprike su sjajan izvor vitamina C, pogotovo zato što možemo da ih jedemo i obrađene i sveže. U jednoj šolji iseckane crvene paprike nalazi se 150 mg vitamina C. Ono što je bitno da se spomene jeste da ne morate da se zadržite samo na crvenoj, već možete da jedete i zelene i žute, jer su sve vrste paprika, čak i babura, prepune vitaminom C. Kada za doručak pržite jaja ili spremate kajganu, iseckajte jednu papriku i dodajte je u svoj obrok. Takođe, za užinu možete jesti iseckanu papriku sa humusom.

Pomorandže

Ovo je, nekako, jasno. Baš kao i limun, svi citrusi sadrže veliki količinu vitamina C. Citruse je lako inkorporirati u svoju dijetu, pogotovo pomorandže koje su sjajan izbor za užinu. Samo jedna pomorandža u sebi sadrži 70 mg vitamina C.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Sadia Badiei, BSc Dietetics (@pickuplimes)

Kelj

Jedna šolja iseckanog kelja sadrži preko 85 mg vitamina C. Kelj je povrće koje svi treba češće da jedemo. Možemo praviti salatu od kelja ili ga ubacivati u tuna sendviče nakon što tunjevinu okupamo limunovim sokom. Ako pripremite tuna sendvič i dodate salatu od kelja, u samo jednom obroku ste uneli više nego dovoljnu količinu vitamina C za jedan dan. Dodajte kelj u svoje smutije i oni će biti duplo kremastiji i ukusniji.

Brokoli

Jedno od najomraženijih vrsta povrća je definitivno brokoli. Lično, ne razumem zašto. Volim da spremam čorbice sa brokolijem, da ga dodajem u salate ili u pastu. Iskreno, ne biram na koji način će biti spremljen, brokoli je must-eat povrće. Samo jedna šolja iseckanog brokolija sadrži preko 88mg vitamina C. Naravno, pored vitamina C, brokoli sadrži i kalijum, vlakna i protein.

Prokelj

Znate ono povrće koje izgleda kao minijaturni kupus? To je prokelj. Ako udružite prokelj i brokoli, u jednom obroku ste obezbedili dnevnu dozu vitamina C. Pogotovo ako pripremite čorbu od brokolija i prokelja.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Sadia Badiei, BSc Dietetics (@pickuplimes)

Paradajz

Lično nisam imala pojam da paradajz sadrži vitamin C. Nisam se nešto posebno bavila ovim povrćem, jer je uključeno u skoro svako jelo, pa nisam ni razmišljala o tome koje sve benefite donosi njegova konzumacija. Samo jedan paradajz srednje veličine ima oko 80 mg vitamina C. Sigurna sam da mnogi pojedemo više komada u toku dana, pogotovo leti.

Jagode

Kako žuto i narandžasto voće sadrži vitamin C, tako i crveno. Pored paradajza, sjajan izvor vitamina C su i jagode, pogotovo u periodu kad su najzrelije. Zato iskoristite početak leta i jedite što više jagoda možete, dodajte ih u svoje ovsene pahulje, smutije, jedite ih dok radite, kako god želite – samo ih jedite!

Naslovna fotografija: instagram.com/pickuplimes

Milica Antić

Comments