Čak i ako vaš partner nije zahtevan, to ne znači da ne morate da se trudite da mu pružite sve što možete. To ne znači da vam je dozvoljeno da zabušavate i da dajete samo ono što vam je lako i ništa vas ne košta (energije, truda, pažnje, vremena…). Da li verujete da vaš partner zaslužuje više od onog što je dovoljno – a često je minimalno dovoljno? Da li imate i umete da date više od minimuma? Da li ste u stanju da ne kalkulišete i prosto, date sve od sebe? 

Ako želite da ostanete sa nekim, onda želite da on zna da je voljen, pažen, prihvaćen, cenjen. Želite da se sa vama oseća kao na vrhu sveta, a ne kao da je zaglavljen u odnosu koji ne želi da izgubi, ali iz koga ipak traži izlaze i ventile, momente kada može da se opusti i bude ono što jeste i da ne brine da li će ga neko posmatrati namršteno i „kazniti“ ga zbog nekog ponašanja svojom hladnoćom i distancom – dozirati svoju naklonost prema zasluzi. Možda vaš partner uvek zaslužuje vaš maksimum, čak i kad niste baš zadovoljni njime. Možda je naklonost, poštovanje, ljubav i pažnja nešto što se ne dozira i ne drži na minimumu, nego se daje neštedimice, velikodušno i u velikim količinama – stalno. 

Ako želite da ostanete sa nekim, morate uložiti napor u vezu. Morate pošteno odraditi svoj deo. Iako partner ne traži više (ili to ne čini otvoreno), iako je možda pomiren sa tim da dobija toliko koliko dobija od vas, to ne znači da neće promeniti mišljenje, da se neće pobuniti, da neće početi da traži ono što zaslužuje, od nekog drugog. Ukoliko očekujete da partner ostane u stanju pomirenosti, onda ne očekujete da će se razvijati, menjati, sazrevati – a možda ni sebi ne dajete tu mogućnost.

Pročitajte i ovo: Kako izgleda zdrava veza?

Međutim, odnosi su živi, dinamični i menjaju se, povinujući se jedinom zakonu konstante koji glasi – sve se menja. Partner će se na kraju umoriti od toga da više daje, da mu je više stalo, da je pristupačniji i prisutniji u odnosu. A kad dostigne tu tačku (nakon godina tolerancije i mirenja), više nećete moći da učinite ništa da on promeni mišljenje. On će tada jednostavno otići, sa osećanjem da je dovoljno uložio i da je zaslužio više nego što dobija. Ako se tada setite da ste ga uvek uzimali zdravo za gotovo i da ste mogli da učinite više, da pružite više pažnje i uvažavanja, imaćete mnogo vremena da o tome razmišljate – sami. Zato cenite ono što imate, sada. Ukažite svom partneru ljubav i pažnju koju zaslužuje, sada. Ne budite lenji. Nemojte dozvoliti da samo on bude oslonac, da on preuzima inicijativu i bude onaj koji se trudi i koji preuzima odgovornost. 

Ako želite sa nekim da ostanete, tretirajte ga kao prioritet. Odvojte kvalitetno vreme koje ćete provesti sa njim. Učinite da oseća da ima svu vašu pažnju – da ga čujete, vidite, razumete, uvažavate. Pobrinite se da ne prođe dan, a da mu ne pokažate da vam je stalo. I to ne tako što ćete to reći – to ne košta ništa. Učinite nešto što se računa, što ima težinu, što znate da je vašem partneru bitno i dragoceno.  

Ako želite sa nekim da ostanete, minimum davanja nije dovoljan – dajte maksimum. Pokažite partneru da je vredan truda, da vam je dovoljno stalo da pokušate – to je jedino dovoljno. Uostalom, ni sami ne pristajete na manje od toga. Ne očekujte da neko smanji svoje standarde zbog vas, već budite ona koja postavlja standarde i koja je za njega, jednostavno, najbolja. 

Pročitajte i ovo: Da li je provođenje vremena sa partnerom vaš love language?

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević 

Comments