Devedesete su imale veliki uticaj na kulturu još otkako je serija Friends pre više od dve decenije dominirala TV ekranima i kad su se prvi put pojavili supermodeli. Poslednjih godina definitivno je došlo do velikog oživljavanja estetike devedesetih – od modnih trendova, slolevitih frizura sličnim Rachel haircutu i dodacima za kosu.

Ovo su najlepši aksesoari za kosu sa estetikom devedesetih, koji skoro da nikada nisu ni izašli iz mode – štipaljke za kosu, scrunchie gumice, šarene ukosnice…

Velike scrunchie gumice

Scrunchies su jedan od trendova koji će se stalno vraćati, a trenutno su najpopularnije džombaste gumice. Džambo scrunchies su odlične za oblikovanje neuredne frizure. Za stilizovanje, preporučuje se da na kosu nanesete nekoliko pumpica laganog ulja, a da je zatim skupite na vrhu glave.

Štipaljke za kosu

Štipaljke za kosu savršene su za opuštene dane kad ne želite da se previše bavite frizurom. Ove šnale su manje štetne za vlasi od malih šnala i tankih gumica. Da biste napravili trendy frizuru, koristite lak za kosu za uvlačenje pramenova koji su se razleteli, a zatim zaližite kosu, skupite je i “zakopčajte” je štipaljkom za kosu.

Cik-cak rajf

Iako nismo mislili da ćemo to ikad reći – cik-cak rajfovi su se vratili. Posebno su pogodni za kovrdžavu kosu i za devojke koje žele da dodaju oblik svojoj kosi. Kosu namestite kako to inače radite ili je uvijte i oblikujte penom. Zatim dodajte ulje koje je neće opteretiti za dodatni volumen. Na kraju, dodajte cik-cak rajf kako biste dodatno podigli kosu iz korena.

Šalovi za kosu

Bilo da odaberete svilenkasti šal za kosu ili jednostavnu bandanu, vaša frizura će izgledati sjajno. Šalovi za kosu mogu zaštititi kosu od kvašenja ili jednostavno dodati dašak starog holivudskog glamura. Preporuka frizure – umotajte šal oko repa ili punđe.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aysha Sow (@aysha.sow)

Štipaljke za kosu u obliku leptira

Ne može se govoriti o aksesoarima za kosu iz devedesetih, a da ne spomenete kopče za štipaljke za kosu u obliku leptira. One nisu više rezervisane za mlađu publiku jer dodaju malo zabave tradicionalnim stilovima kao što su konjski repovi ili punđe. Mogu se kupiti u svim bojama i veličinama, tako da u opticaju imate bezbroj frizura koje možete da probate.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nawel (@soblushing)

Trake za kosu

Ako više volite frizure kojima nije potrebno održavanje, trake za kosu su obavezne u vašem arsenalu dodataka. Trake će sprečiti da kosa ne pada na lice, ali će joj dati i malo volumena. Kad vam je kosa prljava i želite da sakrijete masno teme, ovde trake su pravi spas. U tom slučaju isprskajte suvi šampon na koren vlasi i stavite traku.

Pročitajte i: Crunette boja za kosu je u trendu, a ove slične nijanse su savršene za brinete

Šarene ukosnice

Ukosnice su bile veoma popularne devedesetih godina i postoji jasan razlog za to. Odlično mogu da začine jednostavan izgled, plus odgovaraju svakom tipu kose. Jedna od omiljenih frizura je zalizana punđa koja je pričvršćena ukosnicama. Dodajte nekoliko ukosnica oko linije kose nakon što ste pričvrstili punđu.

Šarene elastične gumice

Elastične gumice su jedan od onih aksesoara koji se neprestano koriste od trenutka kad su nastale. Ako su vam štipaljke za kosu u obliku leptira previše, pokušajte suptilno da promenite stvari šarenom gumicom za kosu. Začinite konjski rep ili da vežite baby pletenice na prednjem delu glave.

Snap clips šnale

Snap clips šnale nas vraćaju u detinjstvo, naročito osobe koje su rođene osamdesetih i devedesetih. Kako biste napravili frizuru ovim šnalicama, nakon što osušite kosu, zagladite je kremom ili bilo kojim preparatom koji vam odgovara. Zatim, napravite razdeljak i upotpunite stil metalnim šnalama za kosu počevši od srednjeg dela glave do ušiju. Dodatno učvrstite frizuru lakom za kosu.

Pročitajte još i: Slob – minimalistička frizura koja ne zahteva mnogo stilizovanja i održavanja

Naslovna fotografija: instagram.com/weeklyyeg

Marija Gavrilović

Comments