Globalna muzička senzacija Taylor Swift je napokon objavila reizdanje svog smash hit albuma iz 2014. godine, pod nazivom 1989 (Taylor’s Version) – i to uz bonus numere i dosad neobjavljene pesme “iz trezora”!

Reizdanje označava 4. od ukupno 6 planiranih Taylor’s Version projekata, a pop ikona je istakla da joj je ovo omiljeni re-recording dosad.

Ono što priču čini još posebnijom za Swifties armiju je to što je reizdanje objavljeno danas – 27. oktobra 2023. godine, dok je originalna verzija objavljena pre tačno 9 godina – 27. oktobra 2014. godine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Taylor Swift (@taylorswift)

Reizdanje albuma 1989 (Taylor’s Version) je napokon tu!

Unapređeni set numera sadrži ponovno snimljene verzije svih 13 originalnih numera, kao i tri bonus trake: Wonderland, New Romantics i You Are In Love. I, naravno, ono što smo svi najviše čekali – pesme “iz trezora”! Pop zvezda je ove numere napisala pre mnogo vremena, ali su na kraju odbačene i nisu se našle na zvaničnim track listama njenih prethodnih albuma.

Najnovije izdanje 1989 sadrži numere Is It Over Now?, Now That We Don’t Talk, Say Don’t Go, Suburban Legends i Slut, tako da možemo da očekujemo potpunu dominaciju pevačice na Billboard Hot 100 listi (kao i obično!).

Pred dolazak novog projekta, Swift je nagovestila stihove nekoliko pesama, objavljujući fotografije na svom Instagram storyju sa ručno pisanim stihovima poezije. I broke my own heart ’cause you were too polite to do it – jedan je od stihova koji ćete moći da čujete na revolucionarnom albumu koji se na našao u Top 10 Billboard 200 čak 3 puta.

Objava 1989 (Taylor’s Version) znači da Swift ima još samo 2 albuma za ponovno snimanje: svoj debitantski album iz 2006. godine i Reputation iz 2017. godine, poslednji album koji je objavila pod izdavačkom kućom Big Machine Records. Podsetimo se, u 2021. godini, objavila je Fearless (Taylor’s Version) i Red (Taylor’s Version), a u julu ove godine objavila je Speak Now (Taylor’s Version).

 

Zašto Taylor Swift ponovo snima prethodno objavljene albume?

Pevačica radi na ponovnom snimanju svog celokupnog kataloga kako bi povratila kontrolu i vlasništvo nad svojom muzikom. Naime, prvih 6 albuma pop zvezde bili su u vlasništvu poznatog menadžera Scootera Brauna koji je kupio Taylorinu bivšu izdavačku kuću.

Prema rečima pevačice, njen ugovor sa Republic Records iz Universal Music, koji je potpisala 2018. godine, daje joj kontrolu nad novom muzikom koju objavi u saradnji sa njima, ali Taylor je ipak odlučna da preuzme vlasništvo nad svojom starom muzikom – stvaranjem novih verzija svojih pesama, u okviru projekta poznatijeg kao Taylor’s Version.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Taylor Swift (@taylorswift)

Kako je album 1989 promenio muzičku industriju i tok karijere pevačice?

Zima 2014. godine je bila jedna od hladnijih u Njujorku, a uprkos tome – jedna poruka se konstantno pojavljivala na bilbordima širom grada: Welcome to New York. Iza ove poruke stajala je ni manje ni više Taylor Swift, koja je svojim novim albumom postala poznata kao globalni ambasador dobrodošlice grada koji nikad ne spava. Naime, Welcome to New York bio je naslov njene otvarajuće pesme na 5. studijskom albumu 1989, koji je prodat u milion primeraka za svega 24č od objavljivanja, pokrenuvši pravu revoluciju u muzičkoj industriji.

To je bila savršena marketinška kampanja: Njujork, prestonica svega što je inovativno, sveže i mladalački – postao je novo prebivalište nekadašnje country princeze, koja se iz Nešvila preselila na Menhetn, ostavivši country zvuk iza sebe i poslavši jasnu poruku: moja pop era počinje. Svedočili smo ne samo prekretnici i novoj fazi karijere jedne od najuspešnijih pevačica današnjice, već i redefiniciji šta predstavlja pop zvuk i koji su komercijalni standardi za nova izdanja u pop kulturi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Taylor Swift (@taylorswift)

1989 je zacementirao Taylorinu poziciju kao umetnice čiji hitovi traju, ali i kao zvezdu koja će stvarati muziku isključivo po svojim uslovima. Devet godina kasnije, pevačica ponovo objavljuje svoj senzacionalni rad kao deo projekta Taylor’s Version, koji će zasigurno otvoriti mnoga vrata muzičarima koji tek dolaze i pokazati da je moguće izboriti se za kontrolu nad svojim stvaralaštvom.

Prvi singl albuma, Shake It Off, i dalje zvuči sveže, a pop poslatica je premijerno prikazana pred grupom srećnih fanova na vrhu Empire State zgrade u Njujorku. Kompletna promotivna turneja uključivala je efektne naslovnice magazina i privatne slušalačke sesije za pažljivo odabrane fanove.

Pročitajte i ovo: Prvi božićni album Cher se razlikuje od praznične muzike na koju smo navikli, a evo šta ga izdvaja

Naslovna fotografija: instagram.com/taylorswift

Milica Nešić

Comments