Alessandro Michele odlazi iz kuće Gucci. To je, za početak, glavna vest koju treba da znate. Verovatno ste već imali prilike da čujete to na društvenim mrežama u protekloj nedelji, ako pratite vesti iz mode. Čini se kao da je situacija u modnom svetu trenutno veoma nestabilna, jer se dešava sve više skandala i sve više kreativnih direktora i dizajnera napušta modne kuće po kojima su i poznate.

Gucci je, dakle, 23. novembra, u zvaničnoj izjavi rekao da će Alessandro Michele, koji je došao kako bi oživeo Gucci i napravio revoluciju, napustiti brend. Predsednik Guccija se zahvalio Alessandru na njegovoj posvećenosti modnoj kući tokom proteklih osam godina, kao i za sve njegove vizije i bezuslovnu ljubav koju je pružao brendu.

Isto tako, François-Henri Pinault, direktor kompanije Kering, koja je i vlasnik Guccija (kao i drugih poznatih brendova poput Saint Laurenta, Bottege Venete, Balenciage, Alexandera McQueena), prokomentarisao je kako će se Micheleovo vreme u Gucciju smatrati veoma važnim periodom u istoriji brenda, jer je njegova strast, mašta i domišljatost postavila Gucci na glavnu scenu u svetu mode, gde, realno gledano, i jeste mesto tog brenda. 

Michele je Gucci nazvao svojim domom, i svojom “usvojenom porodicom”, zahvaljujući se čitavom timu i svima koji su podržali njegov rad. Spekulacije su, zapravo, počele neposredno pre nego što je objavljeno da će on napustiti brend, kad je izvor najavio portalu WWD da je dizajnerovo napuštanje brenda neizbežno.

Izvor je rekao da je Michele bio pitan da započne veliku promenu u sferi dizajna brenda, i to od strane samog Keringa, jer je estetika koju je Michele razvio počela da stagnira. U pitanju je Gucci look koji je svima nama sada već dobro poznat – estetika globalnog putnika, rodno fluidnog hipstera sa daškom holivudskog izgleda, sa mnogo modnih dodataka.

Pročitajte i ovo: Koja je cena provokacije i šta će se desiti sa Balenciagom?

“Resort” revija za proleće 2023. je, na primer, bila veoma dobro prihvaćena zbog svog “čudnog” seksi izgleda. To je, ako se setite, poznata revija na kojoj je Gucci unajmio 68 parova blizanaca, ali izgleda da to nije bilo dovoljno.

Gucci se smatra jednim od, ako ne i glavnim brendom Keringa, ako uzmemo u obzir da je 2021. godine zaradio preko 9 milijardi evra. Ipak, u poslednjih nekoliko godina, Balenciaga, pod kreativnim direktorstvom Demne, i Saint Laurent, takođe su bili velike “zvezde” ovog konglomerata. Isto tako, Bottega Veneta je iskusila veoma veliki finansijski porast pod direkcijom dizajnera Daniela Leeja, ali koji je brend doveo i u nezgodnu, kontroverznu situaciju u novembru 2021, pa je zatim zamenjen Matthieuom Blazyjem.

No, da se vratimo na Alessandra. Od trenutka kad je debitovao svoju prvu kolekciju (mušku) za Gucci, u januaru 2015. na Nedelji mode u Milanu, stvorio je efekat talasa koji je obuhvatio čitavu modnu industriju, kako u pogledu estetike, tako i u pogledu biznisa.

Ta prva kolekcija, koju je Michele sastavio za samo pet dana, prikazivala je “štreberske dečake” u malim (uskim) džemperima i bluzama sa mašnom, kao i skupljenim jaknama i jaknama sa krznom, koje su izgledale kao da su uzete iz prašnjavog bakinog ormana. Njegova rodno fluidna vizija bi preorijentisala same kodove „androgenog“ oblačenja u oblasti visoke mode i slavnih ličnosti, podstičući sve modne, a posebno „muške“ stilove, da postanu ženstveniji.

Michele je pronašao pouzdane ličnosti za ovaj svoj look u zvezdama kao što su Jared Leto i Florence Welch, a zatim je, kako su njegove kolekcije postajale sve veće i ambicioznije, doveo veće zvezde da bi pomogao u preobraćanju modnog sveta: Dakotu Johnson, Rihannu, A$AP Rockyja, i najpoznatije, Harryja Stylesa.

Čini se da nijedan brend nije tako uspešno radio na polju slavnih, čineći odvažnu viziju tako popularnom u tako masovnim razmerama. U roku od svega nekoliko meseci od njegovog dolaska, njegove Gucci papuče obložene kengurovim krznom dovukle su legije kupaca, od Los Anđelesa do Njujorka, Pariza i Londona.

Ako mene pitate, nemam ništa lepo da kažem o ovim papučama – nemam kako drugačije da ih nazovem jer mi se toliko ne dopadaju, a da ne govorim koliko smatram da je ružno i nehumano koristiti kengurovo krzno. Činilo se da su Micheleova odeća i divlji, maksimalistički stil njegovih kolekcija, savršeno obuhvatili pogled osobe u dvadesetim na luksuz kao kulturu – koja je, u stvari, bila vrsta postmoderne mešavine konstantnog putovanja i, tada, veoma popularnih, pažljivo kuriranih Instagram profila, koji su u svet bacali imaginarnu sliku o magičnom načinu života.

A kada nas je pandemija udarila, Michele je došao u posebno egzistencijalno stanje. Tada je tek upravo priredio reviju u Milanu koja je dovela do samog spektakla – frizura, šminka, oblačenje modela, a takođe je često održavao “Resort” revije širom sveta. Na Instagramu je podelio svoje misli, gde se zapitao da li modna industrija traži previše modnih revija, stvara previše revija i smišlja previše ideja.

Prema tome, predložio je da Gucci postane “bezsezonski” brend, i prikazuje komade na revijama samo kad osete potrebu za time. Vremenom, kao i mnogi drugi dizajneri, vratio se na sve što je i inače radio, uprkos trudu da sve promeni.

Ko će zameniti Alessandra?

Došli smo i do glavnog pitanja… Možda je bolje pitanje ko je dovoljno dobar i sposoban da to učini? Možda će to biti neko ko je već u sklopu Guccija, a možda će se pojaviti još jedan, mlađi Alessandro Michele, koji čeka da bude primećen i raširi svoja krila preko modne industrije…

Gucci je u zvaničnoj izjavi rekao da će dizajnerski studio nastaviti napred sa već stvorenom vizijom, dok ne dođe do novih izmena. Ipak, na kraju, uticaj koji je Michele imao na modu putem svojih revija će kreirati izvesni jaz. Bilo da on pokrene svoju ličnu firmu, ode u drugi brend, ili krene da radi nešto potpuno treće, to ćemo tek videti. Njegov uticaj će se narednih godina svakako osetiti, pre svega na poznatim ličnostima, rodno fluidnim stilovima, i integraciji politike u modi.

Pročitajte i ovo: Balenciaga je napustila i Twitter – šta brisanje društvenih mreža znači za velike brendove?

Naslovna fotografija: instagram.com/alessandro_michele

Nenad Grubanoski

Comments