Alfa muškarci. Internet ih je pun. Najviše TikTok jer su preuzeli mikrofone i rešili da vode podkaste. Da li ste čuli da sebe neki muškarac naziva alfa muškarcem? Ili da druge naziva beta muškarcem? Naravno, iza ovih klasifikacija se krije ideja o tome da su alfa muškarci vođe dok ih ostali prate. Šta nije u redu sa konceptom alfa muškaraca?

Alfa muškarac

Da ponovimo – alfa muškarac je onaj kojeg svi prate. Vođa, on je ispred svih. Velika je razlika između njegovog sklopa ličnosti i nekog ko nije rođen da vodi. Alfa muškarac je muškarac koji je hrabar, spretan i spreman da preduzme određenu odgovornost i da napravi prvi korak – kada je to potrebno.

Sve ovo što sam navela su osobine koje se pridodaju, jelte, vuku koji je vođa čopora. Dakle, muškarci koriste hijerarhiju životinja kako bi kategorizovali jedni druge. Oni sebe, ljudska bića satkana od emocija i kognitivnih sposobnosti kakvih nema nijedno drugo živo biće na planeti – svode na životinje.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Classy Gentleman (@classy.gentleman)

To, naravno, nije ništa novo. Više puta smo videli da muškarci sebe porede sa životinjama, pogotovo kada pričaju o silovanju, tada neminovno svedu sebe na živo biće nemoćno da kontroliše svoj nagon. Ali sada, kada je u pitanju pojava alfa muškaraca možemo da vidimo da određena grupa muškaraca nije sposobna da pogleda dalje od toga.

Uzmimo za primer podkaste koje snimaju alfa muškarci, i u kojima pričaju najviše o ženama. Teme su različite, ali se često zadržavaju na tome kako da osvojite devojku i kako nakon osvajanja treba da je tretirate. Pre svega, ja moram da kažem, da mi je više muka od reči osvajanje. To zvuči kao da su devojke nekakva pasivna bića, štaviše, zvuči kao da su objekti. Kao da one ne učestvuju u momentima flertovanja – koja, veoma često, dolaze mimo njihove volje.

Pročitajte i ovo: Vi niste zbir onoga što drugi vide

Zamislite sledeći scenario u kojem alfa muškarac vidi svoj plen – i odmah kreće u napad. U tom scenariju, naravno, ne postoji mogućnost da ženska osoba, koja je predmet flertovanja, možda ne želi tu pažnju. Tada alfa muškarac mora da se potrudi da je osvoji. O svemu tome se priče tako da se sva krivica svaljuje na muškarca.

Dozvolite da objasnim. Ako muškarac, nekim čudom, ne uspe da “osvoji” devojku – onda on nije alfa. On u sebi ne sadrži osobine alfa muškarca, te automatski postaje beta. Zamislite društvo u kojem vas svakog časa neko isključuje i psihički maltretira jer niste muškarac kakav “treba” da budete. I to što treba da budete je potpuno nebuloza.

Pogledajte, na primer, Instagram profile koji su namenjeni muškarcima. Pored toga što svaki od njih u nazivu ima strong man, ili classy gentleman – a sadržaj su uglavnom polugole žene. Zar muškarce zanimaju samo automobili, fudbal i gole žene? Lično sumnjam da je tako. Ali, percepcija društva o muškarcima zaista jeste takva. Kako biste privukli pažnju prosečnog muškarca na internetu – treba da mu servirate polugola ženska tela i da nazivom profila podignete njegovo samopouzdanje – jer, ipak je on alfa muškarac.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Classy Gentleman (@classy.gentleman)

Jedno od pravila za alfa muškarce je to da oni ne smeju da pričaju o svojim osećanjima. Jer, pričanje o osećanjima je odlika žena. Što kreira bića zarobljenja u sopstvenom telu. Muškarci koji pričaju o svojim osećanjima su okarakterisani kao slabići. I sva ta pravila su, navodno, tu kako bi se muškarci dopali ženama.

Ne, nijedna žena ne želi da bude nečija svojina. Žene žele da budu tretirane, pre svega, kao ljudska bića, jednaka muškarcima. Ne žele da budu nekakva nagrada ili trofej kojim se muškarci diče i pokazuju ga drugima.

Ženama nije potrebno da ih neko izdržava, potreban im je partner. Partner sa kojim će izgraditi iskrenu konekciju, sa kojim će stupiti u romantičnu vezu i sa kojim će, negde u budućnosti, izgraditi porodicu – ako je to ono što oboje žele. Prestanite da nam gurate niz grlo ideju o alfa mužjacima koji su tu nas štite kada otpočne rat, o muškarcima koji su sposobniji do žena da rade određene poslove (kao što je na primer posao pilota – jer, verujte, jedan od alfa mužjaka je pričao o tome kako se mnogo sigurnije oseća kada zna da je pilot aviona kojim on putuje, muškarac) i muškarcima koji znaju “prave vrednosti”.

Ono što je bitno da podcrtamo je to da niko od nas ne bi trebalo da radi nešto samo da bi se svideo drugima. Niti bi žene trebalo da rade određene stvari kako bi se dopale muškarcima niti bi  muškarci trebalo da rade određene stvari kako bi se dopali ženama. Toliko je jednostavno.

Pročitajte i ovo: Stvari koje su potrebne svakoj odrasloj osobi

Naslovna fotografija: instagram.com/classy.gentleman

Milica Antić

Comments