Aloe vera je već dugo poznata zbog svoje lekovitosti i efikasnosti. Mnoge studije su pokazale da je odlična i za negu kose, naročito kao prirodni lek za brži rast kose.

Vitamini i minerali koji se nalaze u aloe veri pomažu u hranjenju temena i podstiču zdrav rast kose. Gel aloe vere možete naneti direktno na kožu glave ili ga kombinujte sa drugim prirodnim sastojcima koji, takođe, podstiču rast kose, ali je i hrane.

Predstavljamo vam na koji način aloe vera može biti dobra za negu kose, i kako podstiče njen rast. Takođe ćete saznati kako da izvučete gel aloe vere iz biljke i kako da ga mešate sa drugim prirodnim sastojcima.

Aloe vera za negu kose

Najvažnija stavka pre nego što krenete sa korišćenjem gela aloe vere jeste da ne kupujete proizvode koji sadrže hemikalije. Ukoliko nemate drugi izbor, potrudite se da pronađete gel koji je potpuno prirodan. Najbolje bi bilo da koristite gel sveže aloe vere, kojise može ekstrahovati iz same biljke. Odsecite list aloe vere i otvorite ga, a zatim uzmite kašiku da izvadite gel.

Gel aloe vere možete naneti direktno na teme glave za podsticanje rasta kose. Nanesite ga vrhovima prstiju na kožu glave, nežno umasirajte i ostavite da deluje od 30 do 45 minuta. Nakon završetka procesa, kosu isperite mlakom vodom, a onda je operite šamponom kao što i inače radite. Tretman je poželjno raditi jednom nedeljno.

Aloe vera u kombinaciji sa drugim sastojcima

Aloe vera i kokosovo ili maslinovo ulje

Gel aloe vere možete mešati i sa drugim prirodnim uljima za podsticanje rasta kose. Ukoliko želite da mu dodate više hranljivih sastojaka, kombinujte ga sa kokosovim ili maslinovim uljem. U jednakoj razmeri pomešajte gel i ulje, a zatim smesu laganim pokretima nanesite na kožu glave i kosu. Nežno umasirajte i ostavite da odstoji oko 30 minuta, a zatim isperite mlakom vodom i šamponom kao i obično. Preporučuje se jednom nedeljno.

Pročitajte i: Šta da radite ako vam je kosa oštećena od sunca?

Aloe vera i med, jaja ili jogurt

Moguće je kombinovati gel aloe vere sa ostalim prirodnim sastojcima kao što su med, jaja ili jogurt. Prirodni ovlaživači poput meda pomažu kosi da zadrži potrebnu vlagu. Proteini u jajima jačaju folikule dlake, dok će mlečna kiselina u jogurtu podstaći ljušćenje kože glave, ali i rast kose. Aloe vera gel i med, jaja ili jogurt nanose se na kožu glave po istom postupku kao i prethodni. Ostavite ga na glavi oko 30 minuta i isperite ga mlakom vodom, nakon što ste kosu prvo oprali šamponom. Takođe, tretman radite jednom nedeljno.

Otklanja perut

Aloe vera igra važnu ulogu u otklanjanju peruti. Njen gel pomešajte sa kokosovim uljem koji u sebi ima biljku piskavicu ili sami dodajte njeno ulje. Ovo se smatra jednim od najefikasnijih načina da se rešite peruti i imate svilenkastu, sjajnu kosu.

Smatra se da aloe vera gel ne bi trebalo koristiti umesto medicinskog tretmana za gubitak kose. Važno je da se konsultujete sa dermatologom ili lekarom ako ste primetili da vam kosa opada više nego inače. Aloe vera gel ima i druge prednosti za negu kose osim što podstiče njen rast. Suvo teme glave se može smiriti ovim gelom.

Rok trajanja i način čuvanja gela

Jednom izvađen gel je najbolje odmah upotrebiti, ako ne, čuvajte ga u frižideru. Tu može da stoji i do sedam dana, a na sobnoj temperaturi neće trajati duže od 24 sata. Ako osetite da se miris gela promenio, kao i boja, ili se uvatila plesan, bacite ga.

Pročitajte još i: 5 razloga zbog kojih više nikada nećete da spavate sa mokrom kosom

Naslovna fotografija: pinterest.com/ouai

Marija Gavrilović

Comments