Mnogo je stvari koje Kubu čine posebnom, ali njenom šarmu i jedinstvenoj atmosferi na ulicama njenih gradova, svakako najviše doprinose stari američki automobili. Bez mnogo preterivanja, Kuba je nalik živom muzeju, i ukoliko želite da vidite i doživite atmosferu američkih filmova iz pedesetih godina, ova prelepa zemlja je definitivno vaša sledeća destinacija.

133 Američki oldtajmeri na ulicama Havane

Udaljena svega 145 kilometara od obale Floride, Kuba je, pre revolucije, bila omiljena destinacija bogatih Amerikanaca, koji su ovu karipsku zemlju posećivali zbog sjajnog ruma, najkvalitetnijih cigara i nezaboravnih žena. Sa sobom su na Kubu doneli sklonost ka kocki, i od nje ubrzo napravili raskošnu kockarsku destinaciju. Uz mnoge druge uticaje, iz Amerike su na Kubu stigli i američki automobili. Havana je pedesetih godina dvadesetog veka bio grad sa najviše “Kadilaka” na svojim ulicama. Revolucija koja se dogodila 1959. između ostalog, dovela je i do zabrane uvoza američkih proizvoda, te su tako Kubanci, sa američkih prešli na sovjetska vozila. Visoke cene sovjetskih modela i specijalne dozvole za kupovinu istih, koje su se često čekale i godinama, bile su razlog da najveći broj Kubanaca nastavi da vozi svoje “oldtajmere”. Procenjuje se, da danas na Kubi ima 250,000 automobila, od čega čak jednu trećinu čine “oldtajmeri” iz dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka. Ono što ovaj podatak čini naročito zanimljivim jeste činjenica da su svi ovi automobili i dalje na ulicama i drumovima širom ostrva, i da su mnogi modeli u “mint” stanju.

320 Američki oldtajmeri na ulicama Havane

Pored ostalih, na ulicama Havane i drugih gradova, možete videti veoma retke “Stubejkere”, “Ramblere”, “Pontijake”, “De Soto” modele, prastare “Sitroene” i “Fordove”, retke “Bjuike” i “Ševrolete”. Zapravo, gotovo da i ne postoji stari proizvođač ili model automobila koji vam može pasti na pamet, a da ga ne pronađete na Kubi. Ono što ove modele čini još zanimljivijim, jeste podatak da su, s obzirom na višedecenijski embargo u ekonomkim odnosima sa SAD, i nemogućnost uvoza delova, Kubanci improvizovali i sami proizvodili delove za svoje ljubimce. U novije vreme, mnogi stari automobili su restaurirani na način koji zadovoljava i najrigoroznije kolekcionarske ukuse. Razlog ovome je jednostavan. Krajem prošle godine, Kuba je skinula pedesetogodišnju zabranu na izvoz automobila. Tako, Kubanci, koji u proseku zarađuju skromnih dvesta pedeset dolara mesečno, mogu da zarade prilično prodajući svoje stare četvorotočkaše strancima. Stoga se trude, da svoje stare automobile dovedu u stanje što poželjnije ukusu brojnih kolekcionara “oldtajmera”, koji sada opsedaju ostrvo u potrazi za retkim modelima.

226 Američki oldtajmeri na ulicama Havane

Kuba je, bez sumnje, zemlja kontrasta. Oni koji posete ovu zemlju, imaju nesvakidašnje iskustvo proživljavanja jednog starog, pomalo zaboravljenog sveta, zaustavljenog u vremenu, ali takođe, otvorenog i gostoljubivog. Ukoliko ste ljubitelj starih automobila, putovanje na Kubu u 2014. bi svakako trebalo biti na vrhu liste vaših prioriteta. Čak i ako ne pazarite neki automobil, prilika da uživo posmatrate ili vozite neki od najređih modela sačuvanih u svetu, biće više nego dovoljan razlog za uživanje. Dodamo li tome i brojne druge osobenosti ove čarobne zemlje, verovatno ćete ostati zauvek zaljubljeni u nju!

Comments