Otkako je svet saznao da će lepa kubansko-španska glumica Ana de Armas će igrati filmsku ikonu Marilyn Monroe u predstojećem biografskom filmu Blonde Andrewa Dominika, neprestano se šuška da li će se mlada glumica snaći u ulozi (i da li će izgledati kao Marilyn) koja je zahtevnija čak i od poduhvata igranja princeze Diane. Interesovanje za ovu filmsku adaptaciju istoimenog romana Joyce Carol Oates – od starta je enormno. A sada, konačno smo dobili zvanični trejler, pa stičemo delimični uvid u radnju i ton filma. Evo šta smo saznali…

Zadivljujući (i zastrašujući) trejler

Nakon junskog tizera, dobili smo i zvanični trejler za film Blonde, koji počinje kucanjem na vrata svlačionice Marilyn Monroe, koja se priprema za događaj, šaljući poljubac u ogledalo. Potom je vidimo kako stiže na svečanu premijeru pred vrišteću masu pre nego što kamera pređe na njenog drugog supruga Joea DiMaggia, kog tumači Bobby Cannavale, koji je pita: Kako si započela svoju karijeru? Odmah se vraćamo u sećanja Marilyn Monroe koja pokazuju da to nije bilo jednostavno… Sledi niz prelepih, ali i mučnih scena iz njenog života, među kojima su i one mentalnog rastrojstva i saobraćajne nesreće. Pogledajte:

Radnja kao i u romanu?

Roman Blonde počinje tako što se protagonistkinja seli iz jedne starateljske kuće u drugu, čeznući za odsutnim “taticom”, a završava sa njenim pretpostavljenim ubistvom nakon navodne afere sa Johnom F. Kennedyjem. Naravno, Monroeina karijera je centralna tema radnje, ali i njena druga iskustva su važna za celokupnu priču. Književnica Oates je počela da piše o životu Marilyn Monroe nakon što je identifikovala fotografiju petnaestogodišnje Norme Jean Baker koja je pobedila u takmičenju lepote u Kaliforniji 1941. godine. 

Pročitajte i ovo: Najbolje romantične komedije 2022. godine (do sada)

(Ne)tipični biografski film?

Oates je oduvek isticala da je roman Blonde fiktivni narativ inspirisan Monroeinim životom, koristeći njenu priču kao osnovu za često toksičnu prirodu američkih poznatih ličnosti, više nego što pruža definitivni prikaz svih 36 godina Norme Jean. Njena knjiga od 700 strana predstavlja izmišljene, ali i realne likove, pa mnogi i danas nagađaju šta je fikcija, a šta činjenica u Oatesinom romanu.

Moćna glumačka postava

Pored Ane de Armas, koju znamo iz filmova Knives Out i No Time to Die, i Bobbyja Cannavalea kao Joea DiMaggija – američkog bejzbol igrača i drugog Marilyninog supruga, u filmu Blonde igraju i Adrien Brody (Arthur Miller – dramaturg i treći Marylinin muž), Xavier Samuel (Charles Chaplin Jr), Julianne Nicholson (Gladys Pearl Baker – majka Marilyn Monroe), Sara Paxton (gospođica Flynn), Caspar Phillipson (John F. Kennedy) itd.

Brad Pitt je jedan od producenata

Brad Pitt i režiser Andrew Dominik su dugogodišnji prijatelji, koji su zajedno sarađivali na filmovima The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (2007) i Killing Them Softly (2012). Iako oba filma nisu doživela uspeh nakon premijere, u toku godina su postala kultni klasici, a to što Brad Pitt potpisuje produkciju i u Blonde – jasno govori da veruje u Dominikov rad, koji se može okarakterisati kao avangardni – umetnički pristup za koji pretpostavljamo da će uneti i u predstojećem filmu.

Pročitajte i ovo: Tajne lepote svetskih ikona

Nagrade za Anu de Armas?

Čak i da Blonde ne ostvari veliki kritički uspeh, vrlo je izvesno da će Ana de Armas dobiti pohvale za svoj performans. Kubansko-španska glumica je provela devet meseci na časovima dikcije kako bi savladala unikatni breathy glas Marilyn Monroe, a potom ga dosnimavala u postprodukciji. Jennifer Johnson, koja je oblačila Margot Robbie za hvaljeni I, Tonya, i ovde je odgovorna za kostim, dok je armija makeup artista pomogla De Armasovoj da se transformiše u Marilyn. Napominjemo da je Ana svaki dan provodila po tri i po sata na stolici za šminkanje. Iz ovih razloga, mnogi pretpostavljaju da je vrlo izvesno da će, pored ostalih nagrada, Ana de Armas biti u igri za Oskara. 

Soundtrack su radili Nick Cave i Warren Ellis

Pored Brada Pitta, Dominik je dugogodišnji prijatelj i frontmena svetski slavnog benda Bad Seeds, Nicka Cavea, sa kojim je snimao dokumentarni film One More Time with Feeling, o stvaranju albuma Skeleton Tree i o smrti Caveovog petnaestogodišnjeg sina Arthura. Cave i Ellis su u Londonu snimili soundtrack za Blonde, ali dodatni detalji o muzici su i dalje pod velom tajne. 

Podsećamo, premijera filma Blonde je zakazana za 28. septembar 2022. na Netflixu, i predstavljaće prvi NC-17 film na ovoj striming platformi – što znači da je namenjen samo punoletnoj publici zbog eksplicitnog seksualnog sadržaja.

Naslovna fotografija: instagram.com/chrisanathinker

Dušan Veselinović

Comments