Negde, u čarobno satkanom svetu između realnosti i nacrtanog univerzuma, postoje dva neodoljivo slatka junaka koji su svojim urnebesnim avanturama obeležili najlepši period u životu svakog čoveka – detinjstvo. Mačak Tom (Tom) i miš Džeri (Jerry) mogu se svrstati među omiljene crtane junake, kako mališana, tako i odraslih, širom sveta.

Slika 1 TJ Animirani petak: Tom i Džeri

Vilijam Hana i Džozef Barbera – osnivači Toma i Džerija

Animiranu seriju “Tom i Džeri” (Tom and Jerry) kroz vremensko razdoblje kreiralo je nekoliko izvrsnih producenata. Osmišljena je od strane Vilijama Hane (William Hanna) i Džozefa Barbera (Joseph Barbera) početkom četrdesetih godina prošlog veka. Njih dvojica su napisali i producirali 114 crtanih filmova u “MGM” studiju u Holivudu. Nakon izvesnog vremenskog perioda u kojem se smenjivalo nekoliko producenata, Tom i Džeri su se ponovo pojavili u seriji crtanih filmova pod produkcijom Hana-Barbera sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih godina. Prva epizoda nastala je 1940. godine, a zvala se “Maca je dobila otkaz” (Puss Gets the Boot).

Prostor ispred televizora odmah bi bio popunjen kad god bi se začula svima dobro poznata muzika iz špice. Tema ovog animiranog ostvarenja je nikad završeno rivalstvo između mačka Toma i miša Džerija. Iz epizode u epizodu Tom je uvek bio uporan u svojoj nameri da uhvati Džerija, pa iako na kratko uspe u tome, miš nekako uvek, lukavo i spretno uspe da mu pobegne i nadmudri ga. Nekad bi se desilo da ova dva junaka zakopaju “ratne sekire” i postanu dobri prijatelji, ali već u sledećoj epizodi njihova jurnjava bi se nastavila.

Slika 2 TJ Animirani petak: Tom i Džeri

Tom i Džeri - jedan od njihovih brojnih nestašluka

Pored glavnih likova, u seriji se pojavljuje i nekolicina drugih (pretežno životinje sa ljudskim osobinama), zahvaljujući kojima svaka epizoda postaje još zanimljivija. Tu su dva psa, američki buldog Spajk (Spike) i njegov sin Tajk (Tyke). Spajk je predstavljen kao čuvar kuće, pomalo zbunjen i nepromišljen. Trka između Toma i Džerija često je prekidala neki njegov značajan posao kao što je na primer gradnja kućice ili podučavanje Tajka. Tu je zatim i Tomova gazdarica koja se neverovatno plaši miševa. Ono što je posebno zanimljivo kod nje je to da ni u jednoj epizodi ne možemo videti njeno lice, te je tako ostala večita misterija našeg detinjstva. U epizodama pojavljuje se još i Džerijev rođak koji poseduje ogromnu snagu, zatim ptičica u kavezu, jedan manji miš, Tomovi drugari – mačke sa ulice među kojima je najpoznatiji crni mačor Buč (Butch), kao i mnoštvo drugih likova.

Slika 3 TJ Animirani petak: Tom i Džeri

Spajk prilikom izgradnje kućice za svog sina

Pored animirane serije kreirano je i nekoliko filmova, a jedan od njih nosi naziv “Tom i Džeri: Magičan prsten” (Tom and Jerry: The Magic Ring) i nastao je 2002. godine. Takođe, popularni junaci pojavili su se i u velikom broju video-igara.

Bez mnogo izgovorenog teksta, Tom i Džeri nas svojim blesavim potezima i dan-danas zasmejavaju do suza. Izdvojite na kratko svoje slobodno vreme i vratite se u čarobni dečji svet. Specijalno za vas izdvajamo jednu iz mnoštva zanimljivih epizoda koja će vas relaksirati i ispuniti pozitivnom energijom. Neka Tom i Džeri danas budu zaslužni za kvalitetan početak vašeg vikenda.

Prethodne tekstove iz serijala “Animirani petak” možete pronaći ovde.


Kristina Bijelić studira Fakultet za kulturu i medije. Obožava Njujork, putovanja, smeh do suza. Veoma je pozitivna osoba, veliki sanjar i nostalgičar. Smatra da lude avanture i nezaboravni trenuci provedeni sa dragim osobama čine život. Moto: Believe in your dreams!

Comments