Prethodne tekstove iz serijala “Animirani petak” pročitajte ovde.

SLIKA 14 Animirani petak: Vini Pu

Njuškica koju svi obožavaju

Sredinom sada već prethodne godine ovaj debeli meda napunio je 90 godina. Njegov tvorac Alan Aleksandar Miln (Alan Alexander Milne), uspeo je da upotpuni sliku o junaku koji je ulepšavao detinjstvo mnogim klincima i klincezama. Ovaj punjeni medvedić poslužio je Milnu kao inspiracija za seriju knjiga o Viniju Puu.

Vini Pu (Winnie the Pooh) je ”rođen” sredinom 1921. godine kao jedan od mnogih identičnih medvedića proizvedenih u fabrici igračaka u Londonu. Kristofer Robin Miln (Christopher Robin Milne), mio i pametan dečak, dobio je od svojih roditelja ovu igračku na poklon. Oduševljen novim prijateljem, nazvao ga je po pravom crnom medvedu Vini Puu iz londonskog Zoo vrta.

Porodica Miln pet godina kasnije kupuje vikendicu u unutrašnjosti. Tada, Aleksander primećuje razne igre i smicalice koje je Robin smišljao sa svojim novim drugarom i počinje da piše seriju dečjih knjiga sa Puom kao glavnim likom. Nedugo nakon toga pojavila se i prva, istoimena knjiga o Viniju Puu (Winnie the Pooh), a kasnije su je pratili i mnogi nastavci u kojima su priključivani drugi likovi poput Praslina (Piglet), Sove (Owl), Tigra (Tigger the Tiger), Zeca (Rabbit), Magarca Iara (Eeyore), Kengura (Kanga and Roo) i Slongega (Heffalump).

SLIKA 23 Animirani petak: Vini Pu

Vesela i luckasta družina uvek na okupu

Po završetku Drugog svetskog rata, Miln prodaje Dizniju (Walt Disney) prava na Pua, nakon čega je urađena ekranizacija ove priče. Tada je debeli meda postao poznat.

Sam Pu je zaboravan. Često ga zovu ”meda s kratkom pameću”. Kratka, crvena majica mu je zaštitni znak. Obožava med, jako je trapav i vezan je za svog dobrog prijatelja Praslina (Piglet).

SLIKA 34 Animirani petak: Vini Pu

Blentavo prase puno ljubavi

Kristofer Robin (Christopher Robin) je takođe jedan od likova koji voli ove luckaste životinje jer mu letnji raspust čine veselijim i svakako lepšim. Tigar (Tigger the Tiger) definitivno svojom pojavom, nestašlukom i ponašanjem mami na smeh. Uvek spreman za igru, on neprestano nervira Zeca (Rabbit), veliku picajzlu i mrguda.

SLIKA 43 Animirani petak: Vini Pu

Tigar uspeva svakom da izmami osmeh na lice

Puov dan vezan je za neprestano traženje meda jer je on uvek gladan. Međutim, potragu često ometa zbunjeni Magarac Iar (Eeyore) koji stalno gubi svoj rep. Cela družina se potom daje u pronalaženje idealnog repa, a meda Pu na kraju dana ipak ostaje uskraćen za hranu. Junaci iz ovog crtaća su likovi sa kojima je većina odrasla – to su likovi koje želimo da i naša deca upoznaju.

Lepota ove priče i samog lika Vini Pua krije se u jednostavnosti. Upravo zbog toga, ovaj medvedić je voljen širom sveta. Predstavlja oličenje skromnosti, humora i one neodoljive trapavosti. Ova njuškica zasigurno život nekog mališana čini lepšim, a u prilog tome govori i postojanje Puove zvezde na Bulevaru slavnih u Holivudu.

Prava na sve slike polaže Disney International


Bojana Andrić je večiti zaljubljenik u knjige Nore Roberts i Paula Koelja. Voli da voli, bez ograničenja i predrasuda. Dan joj nije potpun bez taktova dobre pesme, osmeha najdražih, jagoda, sladoleda, sladoleda sa jagodama, popodnevne dremke, maženja, češkanja. Odbijaju je ljudska glupost, ograničenost i lenjost. Omiljena, do skoro usvojena parola: “Mene ne zanima šta vi mislite o meni, jer ja o vama ne razmišljam uopšte” (Coco Chanel).

Comments