Sigurno su vam već poznati snimci sa Jutjuba i Instagrama sa jutarnjim i beauty rutinama i tome slično. Sve je to tako lepo estetski upakovano i deluje savršeno. Takođe, smatra se da je briga o sopstvenom telu veoma bitna po mentalno zdravlje. Da ako se osećate depresivno, dovoljno je da se istuširate i našminkate i svet će bar privremeno biti malo lepši.

A šta kad nije dovoljno? Šta kad se i pored svih beauty rutina osećate prazno? Šta kad svi ti brzi saveti ne pomognu?

Ako ste gledali seriju Euphoria, onda vam je poznata scena u kojoj Cassie ustaje u 4 ujutro kako bi odradila čitavu jutarnju rutinu. Izgledala je besprekorno svakog dana, savršeno, kao boginja… a iza toga se krila njena manična epizoda. Nisam sigurna koju dijagnozu ima, niti sam stručna da je dajem, ali Cassie je dokaz da prelepo i negovano lice nije pokazatelj mentalnog zdravlja i mentalne stabilnosti.

Kakve onda veze imaju beauty rutina i mentalno zdravlje? Mogu dati mišljenje samo iz ličnog ugla. Smatram da nisu toliko povezani koliko ljudi vole da misle da jesu. Pre svega zavisi šta odakle dolazi.

Sa jedne strane, ako nega lica i tela dolazi iz ljubavi prema sebi, kao potreba da izgledamo lepo jer se već osećamo lepo – to je onda zdrav odnos prema beauty rutinama. Tada smo sebi lepi i bez šminke i sa šminkom, sa viškom kilograma, bez njega, sa dlakavim ili glatkim nogama. Ljubav prema sebi i mentalno zdravlje nikad ne dolaze spolja, nego iznutra. A te rutine koje nas održavaju lepim samo su posledica nege iznutra.

Nažalost, mnogo je češći onaj drugi slučaj – da hoćemo brzi put do lepote, da hoćemo da se uklopimo u ono šta društvo predstavlja lepim, da idemo na manikir, pedikir, kod frizera, u šoping, u teretanu – sve to sa nadom da ćemo sebi u jednom trenutku postati lepi i da ćemo se osetiti bolje. Fokusiranje na fizički izgled jeste od pomoći, ali samo privremeno. Džaba šminka ako u trenutku kada je uveče skineš – opet misliš da si ružna.

Comments