Veza na daljinu? Vredi li pokušati? Mišljenja su različita, a argumenata za i protiv je mnogo, a evo glavnih. Protiv: Izdaleka, sve deluje strano i nepoznato. Za: Izdaleka isto se voli, izdaleka duže se ljubi. Veze na daljinu dobiju elena na početku kada emocije  bukte na sve strane. Kažu ljudi: “Kad je neko daleko od tebe najgora stvar je što ne znaš da li mu nedostaješ ili te zaboravlja.”

Telefoni su užareni. Višečasovno pričanje ti dosadi, a veze sa voljenom osobom počinju da pucaju. Pritom ne mislim telefonske veze, već veze zvane dodir, zagrljaj, miris, lepršavi osećaj kad moje usne dodirnu tvoje. Kako poslati nekome osećaj prisutnosti i šta kad ti zatreba rame za plakanje? Žestoki protivnici veza na daljinu su imali loše iskustvo ili je nisu ni iskusili. Ipak, kako narediti srcu koga da voli? Postoje i oni koji vezu na daljinu nisu shvatili ozbiljno, pa bi je rado probali opet. Mada ima i onih koji održavaju vezu na daljinu i viđaju se od praznika do praznika, a u međuvremenu su stalno u kontaktu.

Anketirali smo različite ljude, svako od njih sa različitim stavom, pa pročitajte.

“Može da uspe, ali u malom broju slučajeva, a taj uspeh zavisi od mnogo faktora i okolnosti. U početku je mnogo slatko jer se dvoje vole iako su daleko. Ali jedan zagrljaj ne može zameniti ništa, a gde su svakodnevna iznenađenja i mnogo toga.” (Stevan, 33)

“Ja podržavam veze na daljinu i mislim da te veze nikad ne uspevaju ako nema dovoljno ljubavi i poverenja sa obe strane. Trenutno sam u takvoj vezi i zasad mi je lepo.” (Tijana, 22)

“Mislim da mogu da traju, ali da ne mogu da opstanu. 90% posto ne mogu, ali postoje izuzeci.” (Raša, 25)

Pročitajte i ovo: Vrste ljudi od kojih treba da se emotivno distancirate

“Mislim da nema šanse da uspeju, jedino ako se zajedno potrude pa se česće viđaju. Raskinula sam dve veze  na daljinu.” (Anđelija, 21)

“Smatram da ne mogu da uspeju. Iz više razloga, udaljenost je samo jedna od njih. Kažu, daleko od očiju, daleko od srca. Ja u to verujem, nisam još čuo da je neka veza uspela, mislim da je “veza” na daljinu pre svega neko preterano idealizovanje osobe koje nemamo u okruženju, tj. mislimo da nemamo. Mada, izuzeci su mogući.” (Jovan, 22)

“Smatram da mogu da opstanu pod uslovom da se obe strane trude, a ne da jedna ulaže a drugi  zabušava.” (Bojana, 19)

“Veze na daljinu su strašno naporne, treba mnogo truda i poverenja da bi uspele, a i bitna je udaljenost partnera. Imam višegodišnje iskustvo sa vezama na daljinu i ne preporučujem ih.” (Emilija, 22)

“Koliko god se trudili da ljubav uzdignemo na nivo platonske, mišljenja sam da čovek još uvek nije dovoljno emotivno evoluirao da bi iz svog života iksljučio sva ona telesna zadovoljstva koja pružaju dodir, zagrljaj, poljubac, pogled, i sve ostalo što predstavlja bitne faktore jedne normalne veze. Kako je to u “vezi na daljinu” u velikoj meri isključeno, ili se ta “potreba” zadovoljava s vremena na vreme, stava sam da takve veze mogu opstati do trenutka kada ta vaša ljubav ne bude prešla u patnju, jer voljenu osobu ne možete imati pored sebe kada to poželite – što može biti osnova mnogih nesuglasica, nepotrebnih svađa… a kasnije dovesti do, neminovnog, prekida. “(Marko, 28)


“Veze na daljinu? Hah, nikada. Različiti gradovi, različiti mi. Jedino ako ga toliko volim i znam da uskoro dolazi, ali ovako ne verujem.” (Jovana, 30)

“Pa zavisi od partnera. Inače znam dosta njih koji su u vezi na daljinu  i pričaju da im ide. Mada, kod nekih ima dosta i prevara, a vala i laži.” (Teodora, 18)

Pročitajte i ovo: Neka prijateljstva su sezonska, baš kao i neke veze

“Ljubav na daljinu, hmmm… Pa ovako, većina uglavnom “hejtuje” veze na daljinu, i ja sam u početku bila jedna od njih, ali vremenom sam promenila mišljenje. Bila sam sa dečkom dve godine kad je on rešio da studira jedno 300 km daleko od mene. U početku sam se plašila za nas, ali evo nakon četiri godine, živimo zajedno, uspeli smo da prevaziđemo sve! Za vezu na daljinu je bitno da nema ljubomore… Ja sam izlazila bez njega i on je bez mene, ali niko od nas nije pravio problem ovom drugom, on je verovao meni i ja sam njemu. Normalno je da tu ima nekih sitnih svađa, ali to je uglavnom bilo kad bismo se uželeli jedno drugog. Ako se stvarno volite i ako vam je stalo, daljina onda i nije tako veliki problem. “(Milica, 22)

Naslovna fotografija: instagram.com/kierstinjones

Violeta Stojanović, student novinarstva, ide kroz život sa velikom željom da napreduje i voljom da svoj optimizam širi na druge. Najveće bogatstvo su joj dve rođene sestre. Uvek spremna da podari osmeh i toplu reč, a sa vama bi da deli i najdublje misli i osećanja. Uživa u dobroj muzici, filmovima, divi se umetnosti.

Comments