Verovali ili ne, svetski poznati brendovi kao što su Billboard, HBO i Netflix otvorili su svoje naloge na ovoj mreži svega nekoliko minuta nakon njenog pokretanja. Influenserka Kim Kardashian je trenutno najpraćenija osoba na Threads, sa 2.8 miliona pratilaca, uprkos tome što još uvek nije postavila nijedan thread. Isti broj pratilaca ima i YouTuber Mr. Beast, koji je prvi na novoj mreži došao do jednog miliona i najavio svojim pratiocima da će jednom srećnom dobitniku pokloniti, kao za ironiju, automobil marke Tesla. Shakira je sledeća najpraćenija poznata ličnost sa 2.3 miliona pratilaca, a za njom idu Will Smith sa 2.2 miliona i Mark Zuckerberg 2 miliona.

Reakcije na ovakvu sličnost sa Twitterom variraju od izričitog negodovanja jednih – do opšteg oduševljenja drugih, zato što su napokon dobili alternativnu platformu za deljenje svojih stavova i razmišljanja. Na kojoj god se strani novčića nalazili – jedno je neporecivo: Twitter je napokon dobio stvarnu konkurenciju.

Poznato je da su Elon Musk i Mark Zuckerberg dugogodišnji rivali, a sukob dvojice milijardera dostigao je novu dimenziju kada je nakon prvih glasina o Threadsu, Musk u šali podelio svoju želju da fizičkim obračunom odmeri snage sa Zuckerbergom, koji mu je na to odgovorio: “Reci gde”. Interakcija se završila kada je Musk uzvratio komentarom: Vegas Octagon, aludirajući na lokaciju gde se održavaju MMA, odnosno, borbe u mešovitim borilačkim veštinama. Ne možemo biti sigurni da li je ovo bila samo šala, ali je na Twitteru pokrenuta diskusija o mogućem ishodu tog meča.

dodaj Da li je Threads ubio Twitter?

Mreži se predviđa veliki uspeh zbog direktne podrške koju dobija od strane Facebooka i Instagrama, kao i zbog rastuće nestabilnosti Twittera otkako ga je multimilijarder otkupio. Analitičari smatraju da bi aplikacija mogla da privuče korisnike Twittera koji nisu zadovoljni promenama na platformi, a vlasnik Meta (nekadašnje Facebook) kompanije – Mark Zuckerberg predviđa da će uspeti u onome što je “Twitter imao priliku da uradi, ali nije uspeo”, a to je da mrežu dovede do milijardu korisnika.

Aplikacija je dostupna u više od 100 zemalja na Apple Storeu i Google Play Storeu, a uprkos tome što se pojavila vest da neće biti u ponudi u Evropskoj uniji zbog potencijalnih problema sa EU regulatorima – ipak je dostupna u svim zemljama članicama, a uoči lansiranja ove mreže deonice Mete porasle su za čak tri posto.

Zbog svoje povezanosti sa Instagramom, Threads korisnici ne moraju počinjati od nule, već mogu da se prijave sa već postojećim nalogom. Nova aplikacija kompanije Meta ima realnu prednost zato što može postati dodatak za više od dve milijarde aktivnih mesečnih korisnika Instagrama, a s obzirom na to da je Twitter krajem 2022. koristilo 370 miliona ljudi – čini se da je mreža ovog puta zaista dobila ozbiljnog konkurenta.

Ubrzo nakon lansiranja nove aplikacije, hešteg #RIPTwitter osvanuo je u trendingu ove mreže, a mnogi tviteraši javno su zapretili da će okrenuti leđa platformi.

Takođe, manje poznate alternativne aplikacije za mikroblogove, poput Mastodona i Blue Skyja, zabeležile su rast broja korisnika otkako je Twitter dobio novog vlasnika, ali zasad nijedna nije uspela da ga ugrozi. Ne zaboravimo, nezadovoljstvo tviteraša višestruko se povećalo prvog jula kada je Musk ograničio broj tvitova koji mogu da se vide tokom jednog dana. Naime, dugogodišnji korisnici sada dnevno mogu videti 1.000 tvitova, novi članovi 500 i oni koji se pretplate – 10.000, a ovu promenu mnogi tviteraši nazvali su početkom kraja Twittera.

Znajući da Meta ima i više nego dovoljno finansijskih sredstava da promoviše svoj novi proizvod, kao i mnogo sopstvenih platformi pored Instagrama gde može da plasira reklamu, kao što su Facebook, Facebook gaming, Messenger i WhatsApp – ostaje da se zapitamo: da li će Threads zaista ubiti Twitter?

Instagram ima istoriju uvođenja novih funkcija na osnovu uspeha drugih tehnoloških kompanija, pa je tako još 2016. uveo storyje, odnosno priče koje nestaju 24 sata nakon objavljivanja, po uzoru na uspeh koji je postigao Snapchat. Ne zaboravimo ni da je 2020. godine uveo takozvani reels, kratki format video zapisa, kako bi parirao TikToku u popularnosti video-sadržaja.

Pročitajte i ovo: Ovo su najbolji tech gedžeti koje bi svaka od vas trebalo da ima!

Naslovna fotografija: pinterest.com

Milica Nešić

Comments