Pored onog što nas čini jedinstvenim, što prepoznajemo kao svoju autentičnu ličnost, postoji i dublji sloj sopstva, ono što nam je zajedničko sa mnogim dušama i što pripada nesvesnom, smatraju psiholozi. Razlikujući lično i kolektivno nesvesno, začetnik analitičke psihologije, Karl Gustav Jung, postavio je temelje arhetipske psihologije, koja se razvila upravo iz kolektivnog nesvesnog, iskazanog kroz mitove i simbole, koje prepoznajemo kao zajedničke za žene ili muškarce, za jednu kulturu i podneblje, ili za jednu porodicu. Jungovi sledbenici nastavili su da razvijaju njegove postavke, a jedna od njegovih učenica, J.S. Bolen, opisala je tipove žena i muškaraca kombinujući grčku mitologiju i arhetipove koji su iz nje razvijeni, dajući im imena prema bogovima i boginjama iz starogrčkih mitova.

Arhetipovi nam mogu pomoći da razvijemo sopstveno ponašanje i izbore i inspirisati nas da sebi pomognemo njihovim aktiviranjem. Na taj način možemo ublažiti ili otkloniti negativne obrasce u ponašanju i postati bolje, uravnoteženije i srećnije osobe. Postoji sedam temeljnih arhetipova koji vladaju ženama, a na koje nam pažnju skreće J. S. Bolen, koje u sebi možemo prepoznati kao dominantne i napraviti pomak u samospoznaji svesnim aktiviranjem sekundarnih arhetipova.

Koja ste boginja2 Arhetip žene u vama: Koja ste boginja?

Afrodita – boginja ljubavi i lepote, arhetip ljubavnice

Žena kod koje dominira ovaj arhetip je zavodnica, dama, privlači muškarce i uživa kad su oni u nju zaljubljeni. Ona može da bude veoma zahtevna, neko čije je standarde teško ispuniti, a sebe će realizirati ako razvije svoju kreativnost. Iako privlači muškarce, u ljubavi najčešće nije srećna, jer se za nju “kače” uglavnom oni koji će je loše tretirati i sa kojima će imati problematičan odnos. Često privlači muškarca Hefesta, koga je majka odbacila pa prema ženama gaji ambivalentna osećanja – istovremeno ih voli i mrzi. Lako se zaljubljuje i za svakog muškarca misli da je onaj pravi, ali samo dok traje zaljubljenost. Drugi česti obrazac je zaljubljivanje u muškarca koju nju ne želi.

Pomaže joj razvoj arhetipova Here ili Demetre u majčinstvu, kao i Hestie, kako bi bolje kontrolisala svoju strast, koja može da bude razorna.

Comments