Pariz, London, Milano, Njujork, ne, ovo nije još jedan tekst o sočnim pričama sa tek završenih Nedelja mode. Ipak, ostajemo u sferi kreativnosti, samo se okrećemo drugoj oblasti, umetnosti. Sveta četvorka globalne modne scene ne hrani naše potrebe za lepim samo stilom, već i dugogodišnjom art tradicijom. Da, da, poseta muzejima deluje kao tipičan turistički kliše ali, izložbeni prostori prožeti kulturnim sadržajem jedne nacije pomažu nam u njenom upoznavanju. Umetnost je jezik razumljiv svima, zasto ga ne bismo koristili? Prema tome, ako imaš neutoljivu glad za novim vizuelnim poslasticama, predstavljamo ti četiri prestonice umetnosti (i mode), i mesta koja su must visit na tvojoj listi za putovanja.

Muzej Rodin u Parizu

Jesen u Parizu? Još jedan kliše, ali, da molim! Nije više tajna da sam oduševljena ovim gradom i svim što ima veze sa njim. Arhitektura, ljudi, umetnost. Mmm, umetnost na francuski način. Ima nešto posebno u vezi sa njegovim zavodljivim šarmom i nonšalancijom, a ovaj muzej to predstavlja na najbolji način. Otvoren 1919. godine, Rodin je najpre zamišljen kao prostor posvećen radovima francuskog vajara Augusta Rodina. Međutim, vremenom je postao centar namenjen delima velikih stvaralaca poput Van Gogha i Moneta. Jedinstven ugođaj pruža intimna atmosfera koja je postignuta vešto obrađenim drvetom koji uokviruje unutrašnjost zdanja. Svetlo koje pada na fino oblikovane skulpture ističe gracioznost svakog pokreta uhvaćenog u prostoru. Ako ti je potreban mali pump up klasike i tradicije, ovo mesto ne smeš da zaobiđeš na sledećoj turi kroz grad ljubavi.

Tate Modern u Londonu

Kaže se da ne postoji grad kao London, a Tate je dokaz za to. Galerije Tate su kolevka moderne umetnosti. Contemporary art se možda bukvalno prevodi kao privremena umetnost, ali ova građevina je sve, samo ne privremena. Kada ju je osnovao, 1897. godine, Henry Tate nije mogao ni da sanja kultnu slavu koju će steći njegovo ime. Galerija Tate Modern je jedna od četiri zdanja u Velikoj Britaniji koja je otvorena za javnost od 2000. godine. Harmonija arhitekture i umetnosti, ovako bi se mogao opisati prvi utisak nakon što kročite u ovaj dizajnerski raj. U ovoj galeriji ćete pronaći široku lepezu tema, od pejzaža i mrtve prirode, preko studija figure i akta, pa sve do istorije. Sveobuhvatnost koju nudi London će zadovoljiti i one najzahtevnije.

Comments