Ako vam je proučavanje horoskopskog znaka simpatije i potencijalnog partnera jedan od ključnih koraka i kriterijuma za vezu, astrološka nekompatibilnost može vas navesti da odustanete, iako ste definitivno nešto osetili.

U tom slučaju, možda bi trebalo da se bolje pozabavite astrologijom, na manje bukvalan način, jer profesionalni astrolozi upozoravaju da u svakoj planetarnoj postavci postoje suptilne nijanse koje treba uzeti u obzir, kao i da je svako tumačenje podložno preispitivanju.

Ne samo da postoji mnogo više važnih aspekata, nego što je astrološka kompatibilnost, već i nekompatibilni horoskopski znaci mogu da funkcionišu bolje nego što mislite. Kompatibilnost ili nekompatibilnost sunčevih znakova, veoma je mali deo ukupne romantične slagalice i ne treba je shvatati ograničeno – svaka osoba ima kompleksnu natalnu kartu (punu znakova, planeta, kuća i aspekata) i sve se uzima u obzir kada se radi o kompatibilnosti.

Šta je astrološka nekompatibilnost?

Kada astrolozi ispituju kompatibilnost između dve natalne karte, obično počinju sa aspektima koji predstavljaju način na koji planete komuniciraju jedna sa drugom. Harmonični aspekti, poput trigona (120 stepeni jedan od drugog, obično isti element) ili sekstila (60 stepeni udaljenosti dva različita elementa istog polariteta), obično se nazivaju kompatibilnim u popularnoj astrologiji, dok se oštri aspekti poput kvadrata (isti modalitet) smatraju nekompatibilnim.

Nekompatibilnost u suštini znači da nečiji položaji predstavljaju oštre aspekte u odnosu na položaje (položaje planeta u natalnoj karti) druge osobe (posebno kvadrati i inkonjukcije). Kvadrati imaju isti modalitet, ali ne i isti element ili polaritet, dok inkonjukcije ne dele ni modalitet, ni polaritet i element. Na prvi pogled, moglo bi se reći da su Ribe i Blizanici nekompatibilni, jer oba znaka imaju promenljive modalitete, ili da Blizanci i Škorpije nikada neće funkcionisati, jer su u inkonjukciji i nemaju mnogo zajedničkog.

Pročitajte i ovo: Da li su vaše natalne karte kompatibilne?

Kvadrat i inkonjukcija su dva aspekta koja se često povezuju sa nekompatibilnošću u astrologiji, jer postizanje zajedništva zahteva napor. Kada dve osobe dele isti modalitet na ličnom mestu (Sunce, Mesec, ili izgon), veća je verovatnoća da će doživeti napetost i nesuglasice, jer se njihove volje sukobljavaju – oboje su slični u načinu na koji se izražavaju. Na primer, Ovan i Rak su dva kardinalna znaka koji se obično smatraju nekompatibilnim – kardinalni znaci vole da iniciraju stvari, tako da bi zajedno mogli da osećaju međusobnu konkurenciju.

Šta određuje kompatibilnost i nekompatibilnost?

Natalna karta je veoma složena, tako da možete imati jedan nekompatibilan aspekt, a zatim tri harmonična – a šta je važnije (šta preteže) zavisi od karte, osobe i planeta. U suštini, kompatibilnost je ukupna sinergija između dve natalne karte, a u natalnoj karti ima mnogo toga da se tumači. Kao prvo, planete – postoji deset planeta čije položaje astrolozi obično uzimaju u obzir i kreće se od Meseca, koji najviše utiče na povezanost. Kompatabilnost se očitava kada položaj Meseca jedne osobe podržava položaj Meseca druge, u istom elementu ili polaritetu.

Druge lične planete poput Venere i Marsa, takođe su glavni igrači u odnosima. Mars predstavlja način na koji preduzimate akcije, kako idete za onim što želite i kako pokrećete svoj život, a takođe se odnosi i na seksualnost i hemiju između dve osobe. Venara opisauje vaš jezik ljubavi, kako je dajete i primate i tiče se romantičnog dela odnosa. Merkur je takođe važan, jer predstavlja komunikaciju i „lepak“ koji vas drži zajedno. Važne su i spoljašnje planete, Jupiter, Saturn i Pluton i ne postoje dve natalne karte koje će imati sve elemente kompatibilnosti.

Aspekti van znaka

Aspekti van znaka odnose se na dve planete koje mogu formirati harmoničan aspekt zbog tačnog stepena na kome se nalaze, čak i ako upuni znaci u kojima se nalaze nisu kompatibilni. Zodijak je kao okrugli sto – svaki znak zauzima 30 stepeni. Za nekog sa Suncem u Ovnu na 29 stepeni, možemo reći da uopšte nije kompatibilan sa osobom čije je Sunce u Jarcu na prvom stepenu, ali kada pogledate grafikon, oni zapravo formiraju blizak trigon, što je veoma harmoničan aspekt. Na prvi pogled, na papiru se vidi nekomatibilan aspekt, ali kada bolje pogledate, otkrijete neupadljivi trougao na sredini.

Važnost kuća za kompatibilnost i nekompatibilnost

Ako želite da se udubite u proučavanje astrološke kompatibilnosti, pogledajte kuće – svaka od 12 astroloških kuća označava određenu oblast života, a neke posebno mogu biti pokazatelji trajne veze. Prva i četvrta kuća obično se smatraju najvažnijim – ako druga osoba ima planete u vašoj prvoj kući, može vam dati sigurnost i energiju koje vam nedostaju u suočavanju sa svetom oko sebe. Sa osobom koja ima planete u vašoj četvrtoj kući možete se osećati sigurno, prijatno i prirodno – kao da ste kod kuće. Peta kuća, koja se tiče romantike i snažne fizičke privlačnosti može ukazivati na privremen odnos (zabavljanje), a sedma kuća je „veliki šef“, jer predstavlja odnose i tiče se dugoročnog partnerstva i planiranja budućnosti. Tu je i osma kuća, koja ukazuje na duboku duhovnu povezanost.

Druge ključne tačke na grafikonu

Postoje dodatni markeri kompatibilnosti koje treba tražiti van uticaja planeta – indikatore da vaši putevi treba da se ukrste, a ova perspektiva menja shvatanje ishoda. Tu su severni i južni čvor, matematički izračunate tačke na nebu, koje ukazuju na vaš prošli život koji utiče na sadašnji. Ako neko ima planetu u istom znaku, ili čak tačno na vašem južnom čvoru, moglo bi se reći da se odnosi na veze iz prošlih života i veze duša, koje su još uvek jake. Ako je u pitanju severni čvor, on bi mogao da predstavlja nekog koga je trebalo da upoznate, da biste jedno drugom pomagali u ostvarenju svojih krajnjih duhovnih ciljeva.

Tu je i asteroid Juno, koji predstavlja brak i dugoročna partnerstva – Juno povezan sa severnim ili južnim čvorom može ukazivati na snažnu vezu, ili brak. Bilo koji aspekt koji ovaj asteroid zauzima u natalnoj karti, vrlo je bitan za astrologe. Postoji mesto na grafikonu koje se zove vrh i obično se nalazi između pete i osme kuće i predstavlja pravac kojim idete na veoma opipljivom, prizemnom nivou (za razliku od duhovnog). Ako neko ima mesto na vrhu u vašoj natalnoj karti, mogli biste pomisliti da vam se ta osoba bukvalno nalazi na putu i da neumitno idete ka njoj.

Da li se astrološka nekompatibilnost može prevazići

Osim što postoji mnogo važnih stvari koje treba proveriti u uporednom horoskopu, postoji i mnogo neupadljivih i suptilnih stvari, koje mogu promaći. Stopostotna kompatibilnost jednostavno ne postoji, ali ne postoji ni stopostotna nekompatibilnost. Recimo da imate neke oštre i grube aspekte, koji donose napetost – ali to može biti dobro, jer unosi više dinamike, više rasta. Moraćete da uložite više napora da se krećete kroz svoje različitosti, da biste hendlovali nekompatibilnost, a taj veći napor da postignete strpljenje, kompromis, razumevanje, prihvatanje, može stvoriti snažnu povezanost i odnos u kome jedno od drugog učite i stalno se razvijate.

Pročitajte i ovo: Greške u vezama u odnosu na horoskopski znak

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Comments