Kalendarska i astrološka nova godina razlikuju se u vremenu početka – astrološka počinje sa prolećnom ravnodnevicom, kada počinje i novo godišnje doba i sezona Ovna, prvog, vatrenog, kardinalnog horoskopskog znaka.

Mars, kao vladajuća planeta Ovna koja označava akciju, pokret, bes i stras, donosi priliv energije koja vas može podstaći da dodate gas i ubrzate. Astrološka nova godina je savršeno vreme za nove početke – imate priliku da „okrenete novi list“ u bilo kojoj životnoj oblasti koja vam je važna, uz dodatni podsticaj energije Ovna, čija sezona traje od 21. marta do 19. aprila.

Šta svakom znaku donosi astrološka nova godina i sezona Ovna

Ovan

Dok sunce ulazi u vašu prvu kuću tela i uma, Mars se nalazi na poslednjim stepenicama Vodolije u vašoj 11. kući prijateljstva, nade i pripadnosti. Promene u vašem društvenom i poslovnom krugu su supitlne, ali mogu biti neprijatne za vaš osećaj suvereniteta. Ova napetost vas navodi da preispitujete svoju etiku, unutrar grupnih postavki.

Merkur u Ovnu prolazi kroz vašu prvu kuću, upravljajući vašim stilom komunikacije – u ovom trenutku, zainteresovani ste za izražavanje sistema slobode, i imate visoko samopouzdanje koje vas podstiče da izrazite svoje ideje i uhvatite kolektivnu energiju kao vetar u jedrima. Ali, prvo morate pronaći sopstveni način da od apstraktnog i nepoznatog napravite mesto pristupačno drugima. Astrološka nova godina sveukupno donosi proboj u odnosima i zajednici i udaljavanje od mentaliteta stada.

Bik

Proleće i astrološka nova godina započinju ciklus razjašnjavanja velikih očekivanja i planova za budućnost. Vaša vladarka Venera dobro je pozicionirana u Ribama, u vašoj 11. kući ciljeva, ambicija i trijumfa. Obližnji Saturn u Ribama utiče na vašu vidljivost i prepoznatljivost, podstičući vas da razmislite o granicama između mašte i stvarnosti, posebno u oblasti karijere. Venera i Saturn zajedno mogu stvoriti iskrivljene vizije onoga što je zaista moguće za vas, ali i za druge sa vama, unoseći kontradikcije u željeno i moguće.

Možete biti podstaknuti da se preterano žrtvujete da biste ostvarili svoje ciljeve, ali valike su šanse, da ste, bez obzira koliko se trudili, zapravo već dovoljno uradili i stvorili šanse za napredak.

Blizanci

Merkur kreće retrogradno od 1. do 25. aprila pojačavajući vašu harizmu i radoznalost u vatrenom znaku Ovna, izazivajući proizvoljno eksperimentisanje sa filozofskim pogledima na svet na početku astrološke nove godine. Saturn u Ribama u vašoj desetoj kući, gde blistaju vaši talenti, deli skriveni aspekt sa Merkurom, navodeći vas da razmatrate gde vidite sebe i kako ocenjujete svoj značaj, što može biti neprijatan, ali neophodan psihološki posao.

Napravite mesta za nove prilike i preispitajte svoje društvene veze i deljenje vrednosti. Možda će biti neophodno da na tom putu poljubite nekoliko žaba, pre nego što se neka transformiše.

Rak

Sezona Ovna započinje u vašoj desetoj kući sudbine – atmosfera je topla i podstiče vas da podelite svoju ranjivost i dobrotu. Mesec prolazi kroz znak Lava usklađujući se sa Jupiterom u velikodušnosti, koja otvara apetite za život sa obilnim uživanjem i potragu za predstavljanjem i vidljivošću na polju karijere.

Istovremeno, Mesec se suprotstavlja Plutonu u vašoj osmoj kući sumnje – ovog proleća u vašem horoskopu postoji odlična prilika da ostvarite poduhvat koji ste razvili dodirujući svoje najdublje i najdelikatnije korene. Mesto gde se vaša nežna duša učvstila u izvoru hrane i lepote osetićete kao duboko isceljenje kroz služenje drugima.

Lav

Astrološka nova godina zatiče vas na polovini ciklusa pomračenja u trećoj kući subjektivnih praktičnih stvari i desetog kući potrage za mudrošću. Bićete sposobni da obradite sirove sadržaje svakodnevice kroz koju jurite sa nezaustavljivim zamahom. Venera je u Ribama u blizini Saturna u vašoj osmoj kući, gde obe planete stvaraju zagušljiv pritisak u odnosima ili na poslu, što vas navodi na preispitvanje i preoblikovanje šire slike.

Venera koja vodi vašu treću kuću je uzvišen u Ribama, vezan blizu olovnog Saturna u vašoj osmoj kući, gde se obe planete guše u gravitacionoj opojnosti koja može nastati u razočaranju. Ili kada se držite neprijatnosti u odnosima i poslu koji obavljate, možda ćete se osećati manje zastrašujućim nego preispitivanje i preoblikovanje šire slike.

Potpuno pomračenje sunca 8. aprila odvija se u vašoj devetoj kući, proširujući perspektivu kroz iskrene i razjašnjujuće razgovore sa osobama od poverenja. Duboki uvidi vas vam omogućavaju navigaciju kroz onu „šumu od koje ne vidite drvo“ u kojoj ste se obreli.

Devica

Promenljivi zemaljski znak Device prilagođava se promenljivim okolnostima sa pronicljivošću, težeći ka praktičnim ishodima. Kao intelektualni znak vođen Merkurom, možete biti malo nevešti sa zamršenostima koje donose vremenski okviri i organski procesi. Retrogradni Merkur u vašoj osmoj kući tokom sezone Ovna postavlja pitanja ličnih prihoda i zajedničkih troškova (sa parternom ili porodicom).

Zajednički resursi i njihovo ulaganje takođe zahtevaju prilagođavanja – kratkoročno i dugoročno. Važno je da imate u vidu da je vaš koncept stvarnosti validan koliko i drugi i da perspektiva bliskih osoba sa kojima ste egzistencijalno povezani može biti opravdana i istinita.

389A6853 Astrološka nova godina: Šta svakom znaku donosi sezona Ovna

Pročitajte i ovo: Znaci zodijaka koje ovog proleća čeka velika transformacija

Vaga

Astrološka nova godina i sezona Ovna otvara pitanja slobode, kompromisa i kako to sve izgleda u praksi – vi ste na polovini ciklusa pomračenja u prvoj kući sebe i sedmoj kući drugih, a pomračenja istovremeno skrivaju i otkrivaju. Pun mesec u Vagi, 25. marta nakratko će biti zatamnjen Zemljinom senkom, označavajući kulminaciju u procesu oslobađanja prikladnosti i izgleda, zarad reputacije. Takođe se može pokazati emocionalna zavisnost od priznanja, nagrade ili dobro obavljenog posla.

Nastavak ciklusa pomraćenja do kraja astrološke nove godine (sledećeg proleća) oslobodiće vas konvencionalnih predstava o očekivanjima drugih i zatupljujućih društvenih normi. Sloboda bez kompromisa za koju se zalažete, može biti toliko zastrašujuća, da će vam biti teško da prihvatite njen pun, ali nepredvidljiv potencijal. Otkrivanje veličine sopstvene odgovornosti može vam delovati kao plivanje uzvodno, što je veliki paradoks ovog procesa u kome na kraju postajete neko koga se dobro sećate.

Škorpija

Kakav bi bio vaš životni prostor kada bi precizno odražavao unutrašnje procese vašeg uma? Astrološka nova godina dolazi sa vašim vodičem Marsom u društvu Plutona, boga promene, koji prolaze kroz Vodoliju u vašoj četvrtoj kući zemlje i porodičnih stvari. To znači da ste spremni da napustite neke idale određenog načina života i da to morate da uradite sami. Možete se osećati razočarano u vezi sa osnovama vašeg života, a stanje vašeg doma i porodice može delovati nerešivo i neusklađeno.

Sezona Ovna može uključivati otpuštanje ili prilagođavanje novom načinu života ili životnoj situaciji koja vam pruža fleksibilnost da živite na fluidniji i kreativniji način. I to je nešto najpribližnije unutrašnjem uređenju vašeg uma – vaš dom može biti nervni centar za više zadataka, udoban i lako prilagodljiv vašim promenljivim potrebama i estetskim hirovima.

Strelac

Proleće i astrološka nova godina počinju sa prijateljskim aspektom između vašeg vladara Jupitera u Biku u vašoj šestoj kući borbe i Venere i Saturna u Ribama u vašoj četvrtoj kući porekla, porodice i doma. Dok se ovaj aspekt uspostvlja, možete osećati neodređenu čežnju za udobnošću i smirivanjem, nesigurni kako se tu uklapa dom i porodica koje već imate. Ovaj osećaj može biti naročito izražen ako ste se odselili u potrazi za boljim životom.

Iznenadna promena u načinu na koji podnosite stres na poslu dolazi kada se Jupiter pridruži Uranu označavajući prag tolerancije u vašem odnosu prema poslu, kući i porodici, prijateljima i partneru. Pratite tu želju da budete tu za bliske ljude i podržite ih.

Jarac

Teška ljubav ovog proleća donosi definisanje elastičnih, ali čvrstih granica oko sebe. Venra se pridružuje Saturnu u Ribama, gde će se baviti temom uloga bliskih osoba (rođaka, dece, partnera) koje imaju u vašem životu, odnosno, lošim načinima na koje ih odigravaju. Širok emocionalni raspon omogućava vam da pokrenete iskrene razgovore sa bližnjima i da podelite iskrenost sa pozitivnim mogućnostima korigovanja i kompromisa.

Bolna pitanja koja je teško raspakovati nose priču o nasleđu, patrijarhatu, vaspitanju, institucijama – udahnite duboko i zaronite još dublje. Vaša nelagodnost i strah su opravdani, ovo je težak posao koji morate obaviti sa bliskim osobama, sami u sebi, kao i sa njima, pokrećući diskusije koje donose isceljenje i rešavanje sukoba u atmosferi kosmičke podrške.

Vodolija

Venera u Ribama, koja vodi vaš osećaj za dom, priduržuje se štedljivom Saturnu u vašoj drugoj kući resursa, gde ćete postati savesniji po pitanju promena koje želite da uvedete u svoj život, a koje se tiču ekonomske stabilnosti, ishrane, kao i urođenih talenata. Uran je već duže vreme (od 2018.) u tranzitu kroz vašu četvrtu kuću odmora, uživanja, udobnosti i zaštićenosti i sada formira prlagodljiv aspekt sa Venerom, Saturnom i Jupiterom. Ove planete stvaraju priliku za stabilizaciju domaćih turbulencija, ali traže od vas da budete jasni i realni, da računate i planirate, kako bi se promene implementirale u svakodnevicu.

Ribe

Venera koja upravlja vašim strahovima i vezanošću za druge, uzvišena je u vašem znaku u prvoj kući sopstva, gde se osećate ovlašćeni da pomirite uverenja i ideale o tome kako prihvatate prijateljstva i ljubav. Kao promenljiv vodeni znak u ovom trenutku imate pojačan emocionalni opseg komunikativnim aspektom koji Venera stvara sa vašom vladajućom planetom, Jupiterom, u trećoj kući u kojoj razmišljate o pričama i fantazijama.

Obratite pažnju na to kako vam uživljavanje u živote i potrebe drugih skreće pažnju sa sopstvenih potreba i vrednosti. Kao znak kojim vlada velikodušni Jupiter, možete imati tendenciju da napravite prostor za svakoga, tražio to neko ili ne. Sezona Ovna vam donosi priliku da definišete svoj osećaj autonomije i da svoju nezavisnost postavite kao prioritet. Oslonite se na temelje koje već imate u karijeri i ličnim odnosima, prikupite samopouzdanje i fokusirajte se na sopstvenu stvarnost, ne dozvoljavajući glasovima drugih u vašoj glavi da vam odvuku pažnju.

Pročitajte i ovo: Horoskopski znaci koji će ove godine ispoljiti više ljubavi prema sebi

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Brankica Milošević

Comments