Nakon što smo u toku leta putovali na egzotične tropske destinacije gde smo uživali u suncu, čarima mora ili okeana i ispijanju koktela na plaži, sad kada je jesen stigla, vreme je da se prebacimo na severne destinacije koje su nekako više karakteristične za hladne dane, a evkivalentno su zabavne i interesantne.

Većina uvek putuje u toku jeseni i zime u Beč, Budimpeštu, Prag, a mnogi zanemaruju čari zemalja Skandinavije.

Kao regija, Skandinavija je dom nekih od najlepših prizora koje majka priroda ima da ponudi, a svemu tome dodatno doprinosi bogata kultura, legendarne tradicije koje se prenose vekovima unazad s kolena na koleno i jedna je od najuzbudljivijih mesta na svetu. Od dramatičnog noćnog neba (Severna svetla) pa sve do kraljevskih palata, peskovitih plaža, fjordova… Ma prosto poželiš da odmah bukiraš putovanje tamo!

Izdvajamo samo neke od zanimljivih stvari koje možeš da posetiš ili da radiš ako se odlučiš da putuješ u Skandinaviju.

Opuštanje u plavoj laguni Islanda

Sigurno je svako nekad na Instagramu video da je jedna od najvećih atrakcija Skandinavije baš plava laguna, gde se nalaze prirodni termalni bazeni blizu glavnog grada Islanda, Rejkjavika. Topla voda koja je bogata mineralima kao što su silicijum i sumpor je lekovita, a neki od posetilaca tvrde da im kupanje na ovoj lokaciji mnogo pomaže oko problematične kože. Ovi bazeni su uvek iznenađujuće topli, obično oko 37 stepeni celzijusa, a otvoreni su od ujutru do uveče.

Severna svetla u Norveškoj

Severna svetla su jedna od najvećih atrakcija Skandinavije. Tromso Norveškoj je najbolje mesto da gledaš ovaj fantastičan “light show” koji može da se vidi samo u polarnim regijama. Efekat koji se tada vidi na noćnom nebu je prouzrokovan česticama severnog vetra zarobljenih u magnetnom polju Zemlje. Svetla se upale kada se čestice sudare sa atmosferom i projektuju šarenilo na nebu.

Obiđi najlepše zamkove Danske

Neočekivano iznenađenje za sve posetice Danske je prilika da obiđu mnogo drevnih zamkova. Nakon svega, ovo je jedna od najstarijih monarhija Evrope. Amalienborg zamak u Kopenhagenu je #mustsee u slučaju da ćeš tamo putovati. On je ujedno rezidencija kraljevskog para, a ceo zamak je urađen u Rococo stilu. Takođe, još su dostupni za posetu i palate Christiana VIII Christiana VII.

Poseti kraljevske bašte Danske

Ove prelepe bašte u Danskoj ti nude mir koji ti je sigurno preko potreban da se isključiš od prebukiranog rasporeda i za promenu udahneš svež vazduh. Za vreme perioda Baroka, francuski dizajn je imao jak uticaj na danske zamkove i njihove bašte pa im je stoga dao autentičan izgled. Ova mirna mesta bi definitivno trebalo da budu deo tvog putovanja u Kopenhagen.

Posmatranje kitova u Norveškoj i na Islandu

Skandinaviji, gledanje kitova dok plivaju je veoma popularno među turistima i mnogi biraju da idu brodom da ih vide u svom prirodnom okruženju, a to obično rade u Norveškoj ili na Islandu. Naravno, zavisno od toga gde planiraš da putuješ. Možeš da spaziš Minke kitove, plave, orke i mnoge druge. Avanturistička putovanja mogu da budu jako uzbudljiva ako se iskombinuješ za ovu vrstu avanture.

Comments