Pre nego što nam kažete da ne postoji zamena za knjigu, dopustite nam da vam predstavimo naše omiljene audio knjige na srpskom jeziku, za koje smo sigurni da ćete poslušati nakon što dođete do kraja ove liste. Iako znamo da knjige sa sobom nose posebnu čar, i da miris papira i zvuk okretanja stranica ne može da zameni baš ništa, pogotovo ne ako ste kod kuće, ušuškani, dok napolju pada sneg. Ipak, šta ako vam kažemo da možete istovremeno da čitate knjigu i da završtavate sve svoje dnevne obaveze, a da ne razmišljate o tome da li ćete se saplesti dok držite knjigu i hodate ulicom? Upravo tu se kao korisne pojavljuju audio knjige, bez kojih ne možemo da zamislimo savremeni život.

Ovo su naše omiljene audio knjige na srpskom jeziku

Mačak koji je spasao knjige

Jedino mesto na kojem se usamljeni srednjoškolac Rintaro oseća dobro i sigurno je knjižara antikvarnih knjiga njegovog voljenog dede. Nakon dedine smrti, mladić je prinuđen da proda to mesto koje za njega predstavlja čitav svet. Dok Rintaro bude samovao među policama natrpanim svojim vernim prijateljima – knjigama – u knjižaru će se uvući Tigar, mačak koji priča. Tigru je potrebna Rintarova pomoć da spase knjige koje su zatvorene, uništene i nevoljene.

9ca034 macak koji je spasao knjige sosuke nacukava v 5 audio knjiga na srpskom jeziku koje možete preslušati već sada
77ff53 1984 naslovnica 5 audio knjiga na srpskom jeziku koje možete preslušati već sada

1984

1984 je verovatno konačni roman XX veka, nepresušno aktuelan i savremen, čiji su termini kao što je „Veliki brat“, „dvomisao“ i „novogovor“ postali deo svakodnevnog diskursa. Ova priča o Vinstonu Smitu, običnom čoveku tmurne futurističke svakodnevice, u kojoj se sukobljava sa brutalnim, staljinističkim poretkom diktatorskog režima svoje zemlje, i danas šokira čitaoce svojom maštovitošću i inteligentnim narativom. Zajedno sa novelama „Vrli novi svet“ Oldosa Hakslija i „Farenhajt 451“ Reja Bredberija, ovaj roman je jedna od najpoznatijih antiutopija u književnosti, ubedljiva od početka do kraja u svojim opomenama.

Stogodišnjak koji je iskočio kroz prozor

Alan Karlson je proživeo dug i uzbudljiv život, a sada čeka svoj kraj u staračkom domu. Jedino što puni već stotu godinu, a i dalje je sasvim zdrav. Pripremaju mu veliku proslavu, ali on za nju ne mari. Draže bi mu bilo kad bi smeo da sam određuje svoje dnevne doze votke. Pošto mu je dosadilo čekanje smrti, odlučuje da pobegne. U sobnim papučama iskače kroz prozor i kreće na neočekivano, urnebesno putovanje.

f2802f stogodisnjak koji je iskocio kroz prozor i nestao vv 5 audio knjiga na srpskom jeziku koje možete preslušati već sada
a7b0c6 pitajte istoricara vv 5 audio knjiga na srpskom jeziku koje možete preslušati već sada

Pitajte istoričara

U ovoj knjizi, voditelj podkasta na Bi-Bi-Siju, Greg Džener, pruža odgovore na pitanja koja ste uvek hteli da postavite, samo niste znali kome. Odgovarajući na pedeset autentičnih pitanja koja su mu ljudi postavili, Džener vas vodi u zabavni obilazak istorijskih razdoblja i predstavlja vam najbolje i najneočekivanije priče, činjenice i ličnosti iz prošlosti. Krećući se kroz široki spektar tema, od afričkih carstava, antičkih zbirki viceva i bizarnih primera kanibalizma u medicinske svrhe, pa do saznanja kako su smišljene puslice, ogledala i ženski higijenski ulošci.

Lutka od porcelana

Jedino što je Rouzi nasledila od samotne majke jeste sveščica s ruskim bajkama ispisanim rukom. Ali između njenih redova krije se sasvim druga priča. Naoružana samo majčinom zbirkom bajki i čvrstom rešenošću, Rouzi kreće na putovanje koje će je odvesti u Rusiju na rubu revolucije iz 1917, u svet zanosne romantike, nasilja i izdaje. Ali što dublje zalazi u taj svet, to se više raspadaju istine o njenoj porodici. Pripremite se za neverovatnu porodičnu sagu koja prati tri generacije kroz čitavo postojanje sovjetske Rusije. U pitanju je priča o osveti i opsesiji, o ljubavi koja traje, o nemogućim izborima i razornim posledicama – ali i o opraštanju i iskupljenju.

dff76c lutka od porcelana vv 5 audio knjiga na srpskom jeziku koje možete preslušati već sada

Ovo su audio knjige na srpskom jeziku u kojima ćete definitivno uživati tokom snežnih januarskih i februarskih dana. Sve što vam je potrebno su vaše omiljene slušalice, kako biste se transportovali u magični literarni svet – u vidu zvuka.

Pročitajte i ovo: Popularne knjige sa TikToka koje možete kupiti kod nas

Naslovna fotografija: instagram.com/moj.dnevnik.procitanih.knjiga

Nenad Grubanoski

Comments